Блокираните от два месеца в Космоса астронавти на НАСА ще се върнат на Земята през 2025 г. Снимка: © Getty Images

Двамата астронавти на НАСА, които са блокирани в Космоса повече от два месеца, ще се завърнат на Земята през февруари 2025 г. със SpaceX.

На пресконференция в събота от НАСА заявиха, че космическият кораб "Боинг Старлайнър", с който астронавтите Сунита Уилямс и Бари Уилмор пътуваха до Международната космическа станция (МКС), ще се върне на Земята "без екипаж".

Двойката излетя на планираната осемдневна мисия на 5 юни, но сега се налага да прекара още около осем месеца в орбита.

По пътя към МКС "Старлайнър" срещна серия от проблеми, включително изтичане на хелий, който изтласква горивото в задвижващата система.

Няколко двигатели също не работеха правилно.

Boeing и SpaceX получиха договори за милиарди долари от НАСА за осигуряване на търговски космически полети за нейните астронавти.

Стойността на договора на Boeing е 4,2 млрд. долара, а на SpaceX, основана от милиардера Илон Мъск - 2,6 млрд. долара.

SpaceX досега е изпратила девет полета с екипаж в космоса за НАСА, както и някои търговски мисии, но това беше първият опит на Boeing за мисия с екипаж.

От седмици инженерите на Boeing и НАСА опитват да разберат и отстранят техническите проблеми с кораба "Старлайн".

Те са провеждали тестове и са събирали данни както в космоса, така и на Земята, съобщава BBC.

По време на пресконференция в събота администраторът на НАСА Бил Нелсън заяви, че Boeing работи в тясно сътрудничество с НАСА, за да разбере какви подобрения трябва да бъдат направени в космическия кораб.

"Космическите полети са рискови, дори и при най-безопасните и дори при най-рутинните, а тестовият полет по своята същност не е нито безопасен, нито рутинен", каза администраторът на НАСА Бил Нелсън на пресконференцията в събота.

Допълнителното време ще позволи на SpaceX да изстреля следващия си апарат, като излитането е планирано за края на септември.

Той трябваше да има четирима астронавти на борда, но вместо това ще пътува до космическата станция с двама. Това оставя място за Уилмор и Уилямс да се присъединят към тях в кораба, който ще се върне на Земята в края на планираната си мисия през февруари следващата година.

От НАСА заявиха, че двамата астронавти вече са преминали два продължителни престоя в Космоса и са разбрали рисковете на тестовия полет, включително това, че ще се намират на борда на станцията по-дълго от планираното.

Организацията заяви, че 61-годишният Уилмор и 58-годишната Уилямс "напълно" подкрепят плановете за отложеното си завръщане и ще прекарат следващите няколко месеца в научна работа, космическа поддръжка и "евентуално в космически разходки".

Изпращането на "Старлайнър" на Boeing вече беше отложено с няколко години поради неуспехи в разработването на космическия кораб.

Предишните полети без екипаж също имаха технически проблеми.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024