Снимка: © Getty Images

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров публикува писмо от името на съсловната организация, в която призовава за връщане към оптималния режим на работа и живот, и за нова оценка на ефективността на мерките за безопасност "с обозрим срок за премахването им". 

От БЛС посочват, че не приемат опитите за неглижиране на проблема с Covid-19, и осъждат призивите за неговото подценяване от "публични личности", без да назовават конкретни примери. 

В същото време, лекарите предупреждават, че се наблюдава "влошаване на състоянието на пациенти с различни придружаващи заболявания, влошаване на икономическата ситуация в страната, засилване на тревожността сред населението по повод липсата на перспектива". 

Затова от лекарския съюз призовават "при спазването на необходимите противоепидемични мерки (носенето на предпазни маски, социална дистанция и лична хигиена), да се изработи конкретен план за поетапно освобождаване на мерките с конкретни срокове и връщане към оптимален режим на работа и живот". 

Те предлагат кабинетите за извънболнична помощ отново да се отворят за прием на пациенти, с особен акцент върху нуждата от профилактични прегледи, грижа за болните от рискови групи, както и контрол на терапията при пациенти с хронични заболявания. 

От БЛС призовават и за "оценка на противоепидемичната ефективност  на мерките за ограничаване на движението между областните центрове, разходките в планината  и посочване на обозрим срок за премахването им". 

По-рано в петък ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски също коментира, че се обмисля частично облекчаване на една от мерките за сигурност - носенето на маски на открити публични места. 

От щаба обявиха, че се обмисля постепенно отпускане на режима, при което първо ще бъде разрешен спортът на открито, посещенията на планини, а най-накрая - събиранията на закрито. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети