Снимка: © Getty Images

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров публикува писмо от името на съсловната организация, в която призовава за връщане към оптималния режим на работа и живот, и за нова оценка на ефективността на мерките за безопасност "с обозрим срок за премахването им".

От БЛС посочват, че не приемат опитите за неглижиране на проблема с Covid-19, и осъждат призивите за неговото подценяване от "публични личности", без да назовават конкретни примери.

В същото време, лекарите предупреждават, че се наблюдава "влошаване на състоянието на пациенти с различни придружаващи заболявания, влошаване на икономическата ситуация в страната, засилване на тревожността сред населението по повод липсата на перспектива".

Затова от лекарския съюз призовават "при спазването на необходимите противоепидемични мерки (носенето на предпазни маски, социална дистанция и лична хигиена), да се изработи конкретен план за поетапно освобождаване на мерките с конкретни срокове и връщане към оптимален режим на работа и живот".

Те предлагат кабинетите за извънболнична помощ отново да се отворят за прием на пациенти, с особен акцент върху нуждата от профилактични прегледи, грижа за болните от рискови групи, както и контрол на терапията при пациенти с хронични заболявания.

От БЛС призовават и за "оценка на противоепидемичната ефективност на мерките за ограничаване на движението между областните центрове, разходките в планината и посочване на обозрим срок за премахването им".

По-рано в петък ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски също коментира, че се обмисля частично облекчаване на една от мерките за сигурност - носенето на маски на открити публични места.

От щаба обявиха, че се обмисля постепенно отпускане на режима, при което първо ще бъде разрешен спортът на открито, посещенията на планини, а най-накрая - събиранията на закрито.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори