Снимка: © Getty Images

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров публикува писмо от името на съсловната организация, в която призовава за връщане към оптималния режим на работа и живот, и за нова оценка на ефективността на мерките за безопасност "с обозрим срок за премахването им". 

От БЛС посочват, че не приемат опитите за неглижиране на проблема с Covid-19, и осъждат призивите за неговото подценяване от "публични личности", без да назовават конкретни примери. 

В същото време, лекарите предупреждават, че се наблюдава "влошаване на състоянието на пациенти с различни придружаващи заболявания, влошаване на икономическата ситуация в страната, засилване на тревожността сред населението по повод липсата на перспектива". 

Затова от лекарския съюз призовават "при спазването на необходимите противоепидемични мерки (носенето на предпазни маски, социална дистанция и лична хигиена), да се изработи конкретен план за поетапно освобождаване на мерките с конкретни срокове и връщане към оптимален режим на работа и живот". 

Те предлагат кабинетите за извънболнична помощ отново да се отворят за прием на пациенти, с особен акцент върху нуждата от профилактични прегледи, грижа за болните от рискови групи, както и контрол на терапията при пациенти с хронични заболявания. 

От БЛС призовават и за "оценка на противоепидемичната ефективност  на мерките за ограничаване на движението между областните центрове, разходките в планината  и посочване на обозрим срок за премахването им". 

По-рано в петък ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски също коментира, че се обмисля частично облекчаване на една от мерките за сигурност - носенето на маски на открити публични места. 

От щаба обявиха, че се обмисля постепенно отпускане на режима, при което първо ще бъде разрешен спортът на открито, посещенията на планини, а най-накрая - събиранията на закрито. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед