БЛС защити Костадин Ангелов след критиките на Ицо Хазарта Снимка: © https://www.facebook.com/hazartaofficial

Българският лекарски съюз публикува позиция в подкрепа на здравния министър Костадин Ангелов, след като музикантът Ицо Хазарта го разкритикува заради подхода му спрямо ограничителните мерки на ресторантите и заведенията.

Хазарта влезе в задочен спор с Ангелов заради реплика, в която министърът заявява, че развлекателният бизнес не е първи приоритет на правителството при управлението на здравната криза.

В понеделник рапърът направи сравнение между отношението на правителството към бранша с целенасочената политика за унищожаването на евреите в Германия при режима на Хитлер.

"Навремето един европейски политик е преценил, че евреите не са му приоритет и макар методите да са се променили доста оттогава, крайният резултат се очертава да е един и същ", каза Хазарта в интервю за bTV.

Лекарският съюз публикува позиция, в която изразява тревога от напрежението в обществото заради противоепидемичните мерки.

"БЛС смята, че е от особено значение решенията да се вземат бързо и навременно. Не бива обаче да се пропуска фактът, че в сравнение с останалите страни в Европа, мерките у нас са сред най-либералните и реално голяма част от бизнесите продължават да работят", казват от съюза.

Те определят като "неприемливо" да се внушава, че Костадин Ангелов е повел "лична вендета" при определянето на извънредните мерки срещу Covid-19.

"Грозно и недопустимо е да се напада човекът, извел като приоритет опазването на живота, както на медиците, така и на всеки един български гражданин. Не е редно да се прави съпоставка, и то в национален ефир, на една тъмна епоха, свързана с физическото ликвидиране на 6 млн. души и днешните икономически трудности, в които се намира целият свят. Целенасоченото отнемане на живота няма нищо общо със стремежа за неговото опазване", казват от БЛС.

Съсловната организация заявява, че застава категорично зад действията на Костадин Ангелов и "призовава за разумно говорене и конструктивен диалог, ясно осъзнавайки необходимостта, че от нас, лекарите се изисква да даваме навременни и ясни отговори на поставените от обществото въпроси".

Част от заведенията се разбраха със здравния министър да работят от 1 март, други ще протестират


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024