Снимка: © https://www.facebook.com/hazartaofficial

Българският лекарски съюз публикува позиция в подкрепа на здравния министър Костадин Ангелов, след като музикантът Ицо Хазарта го разкритикува заради подхода му спрямо ограничителните мерки на ресторантите и заведенията. 

Хазарта влезе в задочен спор с Ангелов заради реплика, в която министърът заявява, че развлекателният бизнес не е първи приоритет на правителството при управлението на здравната криза. 

В понеделник рапърът направи сравнение между отношението на правителството към бранша с целенасочената политика за унищожаването на евреите в Германия при режима на Хитлер. 

"Навремето един европейски политик е преценил, че евреите не са му приоритет и макар методите да са се променили доста оттогава, крайният резултат се очертава да е един и същ", каза Хазарта в интервю за bTV. 

Лекарският съюз публикува позиция, в която изразява тревога от напрежението в обществото заради противоепидемичните мерки. 

"БЛС смята, че е от особено значение решенията да се вземат бързо и навременно. Не бива обаче да се пропуска фактът, че в сравнение с останалите страни в Европа, мерките у нас са сред най-либералните и реално голяма част от бизнесите продължават да работят", казват от съюза. 

Те определят като "неприемливо" да се внушава, че Костадин Ангелов е повел "лична вендета" при определянето на извънредните мерки срещу Covid-19. 

"Грозно и недопустимо е да се напада човекът, извел като приоритет опазването на живота, както на медиците, така и на всеки един български гражданин. Не е редно да се прави съпоставка, и то в национален ефир, на една тъмна епоха, свързана с физическото ликвидиране на 6 млн. души и днешните икономически трудности, в които се намира целият свят. Целенасоченото отнемане на живота няма нищо общо със стремежа за неговото опазване", казват от БЛС. 

Съсловната организация заявява, че застава категорично зад действията на Костадин Ангелов и "призовава за разумно говорене и конструктивен диалог, ясно осъзнавайки необходимостта, че от нас, лекарите се изисква да даваме навременни и ясни отговори на поставените от обществото въпроси". 

Част от заведенията се разбраха със здравния министър да работят от 1 март, други ще протестират


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни