Част от заведенията ще работят от 1 март, други ще протестират Снимка: © Getty Images

Голяма част от собствениците на заведения продължават да настояват за отваряне от 1 февруари, докато други се разбраха със здравния министър Костадин Ангелов да заработят отново на 1 март.

От Българската асоциация на заведенията не бяха на срещата с министъра, проведена във вторник. Председателят Ричард Алибегов каза пред bTV, че консенсусът, който Ангелов е постигнал с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, няма да спре планирания от него и колегите му протест пред Министерски съвет в сряда.

По-рано днес от БХРА обявиха, че ще отворят врати за клиенти отново на 1 март, а от 14 март има възможност за възобновяване на работата на нощните заведения. Това каза зам.-председателят Златко Златанов.

„Отваряме заведенията на 1 март, а здравният министър се ангажира, че до края на януари ще бъдат изплатени всички помощи. Най-много настоявахме не кога да отваряме и кога да затваряме, защото не е наша работа - искаме да ни компенсират, както ги компенсират в Европа. Здравният министър каза, че ще съдейства“, обяви той.

„Може би отваряне на нощните барове ще има на 14 март, така каза министърът“, добави Златанов, но отчете, че това ще зависи от нивата на разпространение на коронавируса.

Тази браншова организация обединява част от затворените в момента заведения, а друга част са към обединения, които искат по-ранно отваряне. Те готвят протест пред Министерски съвет в сряда. По думите на БХРА - на срещата с Ангелов не е коментирана планираната за утре демонстрация, наречена "Марш към свободата".

Алибегов е един от хората, които ще бъдат на протеста. „Ясно заявихме – на 1 февруари отварят дневните заведения, на 1 март – нощните“, каза той пред bTV. „Днес разбрахме, че е имало среща на хотелиерската асоциация със здравното министерство, на която са се съгласили да работят от 1 март. Много хубаво са се съгласили, но, както знаете, ресторантите в хотелите работят и в момента. Ние, извън хотелите, не работим“.

„В България има 26 хиляди заведения, 25 хиляди от тях не са съгласни с това нещо“, каза Алибегов.

В момента ресторантите работят само с доставки по домовете, с изключение на тези в хотелите - те могат да обслужват само гости, но трябва да спазват вечерен час.

Предстои здравният министър да издаде официална заповед, която да посочи кога заведенията отново ще отворят вратите си за клиенти.


Извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 април

Заведенията се отказват от протестното отваряне, защото Ангелов ще ги "нарочи" за огнища на Covid


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024