Снимка: © Булевард България

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 април 2021 г. Това стана ясно след заседание на Министерски съвет, проведено във вторник. То бе последвано от среща на здравния министър Костадин Ангелов със собствениците на заведения, от която се разбра, че са се разбрали за отваряне на 1 март.

Премиерът Бойко Борисов разпореди Ангелов да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките.

Ресторантите отварят от 1 март, нощните заведения може да заработят 2 седмици по-късно

В понеделник Националният оперативен щаб предложи от началото на февруари да се разпуснат някои от ограниченията – отваряне на фитнес залите и залите за танци, възобновяване работата на търговските обекти в моловете, присъствено обучение на учениците от 5-и до 12-и клас, както и смекчаване на мерките във връзка с културните събития.

НОЩ предложи отваряне на магазини в молове и фитнеси от началото на февруари

Един от възможните варианти за заведенията бе те да отворят още в началото на февруари при 50% капацитет и с работно време до 22.30 часа, като в този случай рискът е отново да бъдат затворени при влошаване на епидемичната обстановка. Друга опция е да възобновят работата си от 1 март, като дотогава да бъдат подкрепени със средства от държавата.

„Ние коментирахме и уточнихме параметрите - отваряме заведенията на 1 март и искаме предвидимост. Министърът се ангажира, че до края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи и компенсации на абсолютно всички заведения“, каза Златко Златанов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

По-рано във вторник председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов съобщи пред bTV, че от бранша са се отказали да отворят врати в знак на протест и въпреки забраната, за да не бъдат "посочени с пръст" от Костадин Ангелов, че ресторантите и баровете са огнища на Covid-19. 

Заведенията се отказват от протестното отваряне, защото Ангелов ще ги "нарочи" за огнища на Covid

„В асоциацията обсъдихме, че здравният министър се заяжда с нас. Затова ще се откажем от „италианския модел". Слушаме здравните власти и лекарите как новият щам се разпространява по-бързо. Защо обаче тогава се разпускат мерките за всички, а не за нашия бранш? И отново – ресторантите в хотелите работят. Това е дискриминация, която нашият бранш не приема“, каза той.


Този текст е част от newsletter-а на "Булевард България". Ако искате да получавате избрани от екипа ни статии веднъж седмично, абонирайте се тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?