Магазините в големите търговски центрове, фитнес залите и някои спортни зали (за танци) да отворят врати в началото на февруари – такава препоръка направиха от Националния оперативен щаб на среща с премиера Бойко Борисов.

Членовете на НОЩ предложиха още разхлабването на противоепидемичните мерки да включва културните мероприятия, а от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5-и до 12-и клас по „строго определен ред“. На заседанието не стана ясно как точно ще се осъществява то, но най-вероятно става въпрос за редуване на присъствено и онлайн обучение през две седмици, каквито планове бяха разисквани с министъра на образованието.

„В резултат на предприетите мерки заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона. Алармиращ факт обаче е разпространението на новия вариант на Covid-19, който вече е и в България и е необходимо да се намали скоростта на неговото разпространение“, казаха от НОЩ, аргументирайки се защо предлагат разхлабване на мерките.

Всички граждани от трети страни и Европейския съюз да влизат задължително с PCR тест в България - това бе още едно от предложенията на щаба.

Борисов разпореди на здравния министър Костадин Ангелов да проведе среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното функциониране. От бранша заплашиха, че ако не им позволят да отворят от 1 февруари, ще го направят сами – въпреки заповедите.

Борисов обърна внимание, че ако заведенията заработят отново сега, при повишаване на броя на заразените с коронавирус, отново ще трябва да бъдат затворени и в такъв случай държавата по- трудно ще може да изплаща помощ.

На заседанието беше обсъден и ваксинационният план. До момента са имунизирани 26 хиляди души, като на 4610 от тях е поставена и втора доза от ваксината. В част от областите започна и ваксинацията на учители – част от втората фаза на Националния план за имунизиране срещу Covid.


Politico: С тези темпове България ще достигне 70% ваксинирани през 2040


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев