Снимка: © Getty Images

С настоящите темпове на ваксинация България ще достигне целта на ЕС от 70% имунизирано пълнолетно население чак през август 2040 г.

До края на идното лято страната ни ще успее да постави дози едва на 3% от гражданите на възраст 18+ години, ако се запази същия темп на ваксинация. И по двата показателя сме на последно място в Европейския съюз.

Това показва анализ на брюкселското издание Politico. То разглежда дали може да бъде изпълнена препоръката на Европейската комисия до септември 2021 г. Заключението обаче е, че това няма как да се случи при настоящите темпове на имунизация. Блокът ще достигне само 15 на сто ваксинирани на 18+ години, ако не забърза темпото пет пъти.

България, от своя страна, трябва да ускори имунизацията с цели 29 пъти, за да постави дози на пълнолетните граждани до септември 2021. За сравнение – Латвия трябва да „умножи коефициента“ със 17, Италия – с 10, а Унгария – с 9.

По данни на Министерството на здравеопазването – поне една доза от ваксината срещу Covid у нас са получили 26 143 души. Това е под 0,4% от общото население на страната, което ни поставя на последно място в Европейския съюз. За справка – Дания е ваксинирала 3,15% от гражданите си, Испания – 2,35%, Италия – 2,11%, Германия – 1,75%, Франция – 1,51%.

Малта е първенец в ЕС, що се отнася до достигането на целта на ЕС за 70% имунизирани пълнолетни. Тя ще я постигне навреме, ако удвои ваксинациите на дневна база.

Великобритания, която вече не е член на блока и започна ваксинациите няколко седмици по-рано от ЕС, ще успее да имунизира 83% от пълнолетните до края на лятото при настоящите темпове.

При сегашния темп Румъния ще е постигнала 26% от целта до септември 2021, Португалия – 24%, Ирландия – 23%, а Австрия, която има малко по-голямо население от България (8,8 млн. души) – 21%.

Страната ни е последна по този показател с 3 на сто, а пред нас са Латвия – 5%, Италия – 8%, Унгария – 9% и Нидерландия с десет на сто.

Според анализа на Politico – средно на ден България имунизира 1139 души, а за да достигне целите на ЕС и да постави дози на пълнолетните си граждани, трябва да извършва по 33 368 ваксинации на дневна база.

В анализа си изданието отбелязва, че има няколко фактора, които могат да попречат за неизпълнение на целите. Отбелязва, че те все пак не са задължителни и обвързващи.

Един от факторите е нуждата от две дози – в много страни имунизацията се бави, тъй като само след около 20 дни от поставяне на първата ваксина всеки трябва да получи и втора. Здравните власти у нас няколко пъти повториха, че искат да осигурят нужната втора доза на всеки гражданин и затова не бързат да изразходват всички количества от препаратите, тъй като може да има забавяне на доставките.

Великобритания и Дания обаче взеха решение да забавят вторите дози, за да ваксинират повече хора за по-кратък период от време.

Друг фактор са логистичните предизвикателства пред производителите. Pfizer забави доставките си за цяла Европа през януари заради промяна в производствения капацитет, като България се сдоби с около 33 хиляди дози вместо с първоначално планираните 60 хиляди.

AstraZeneca вече съобщи, че ще успее да достави само 40% от планираните количества за Европа през първото тримесечие. Страната ни разчита именно на британско-шведската компания за масова имунизация на населението, тъй като е поръчала най-много дози от нея – общо 4,5 млн.


Прочетете още:

Проф. Кантарджиев: Спутник V и китайската ваксина са варианти, ако имаме забавяне на дозите

Европа заплашва със съд компаниите, които не изпълнят сроковете за доставка на ваксини


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов