Европейският съюз е готов да използва „всички законни средства“, за да принуди фармацевтичните компании да спазят сроковете по договорите си с ЕК за доставка на ваксините срещу Covid-19. Това обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в интервю за Europe 1.

Думите му идват след като стана ясно, че Pfizer/BioNTech намаляват дозите за януари в цяла Европа, а AstraZeneca, чиято ваксина още не е одобрена от регулатора ЕМА, ще може да изпълни само 40% от доставките си за първото тримесечие.

„Имаме намерение да изпълним договорите, които сме подписали с фармацевтичните компании“, каза Мишел, цитиран от Le Parisien. „Разбираме, че е възможно да има препятствия пред производствените вериги на фирмите. В даден етап може да има трудности, свързани и със суровините. Но ние молим тези компании само за прозрачен диалог“.

Той съжалява, че след обявеното забавяне на дозите от тези два производителя, европейските държави ще трябва „да запретнат ръкави и да поискат ясно обяснение за причините“.

Проф. Кантарджиев: Спутник V и китайската ваксина са варианти, ако имаме забавяне на дозите

Преди седмици Pfizer обяви, че забавя продукцията си. Компанията прави промени в производствения си капацитет, за да задоволи увеличеното търсене. Налагат се модификации на процесите, производствените линии и помещенията. От фирмата обясниха, че това ще даде възможност за значително увеличаване на дозите през февруари и март.

Поради тази причина България получи малко над половината от обещаната ѝ втора пратка. Страната ни трябваше да се снабди с 35 хиляди дози, но в средата на януари пристигнаха едва 18 700 ваксини. На 25 януари очакваме малко над 14 хиляди препарата от Pfizer/BioNTech.

В същото време AstraZeneca съобщи за дефицит от 60% при доставките за ЕС през първото тримесечие. Това означава, че фармацевтичната компания ще може да произведе само 31 млн. дози вместо очакваните 80 млн. дози до края на март 2021 г. за Европа. Причината са производствени проблеми в завод в Белгия, ръководен от партньорската компания Novasep.

България страда от това решение, тъй като е поръчала най-много дози именно от AstraZeneca – 4,5 млн. С първата пратка очакваше 500 хиляди ваксини, но все още не е ясно какво ще е количеството им.

Според Шарл Мишел – Европейският съюз е реагирал остро и е „ударил по масата“ след новините за забавяне на продукцията. В деня, в който Pfizer са обявили новината, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е провела телефонен разговор с изпълнителния директор, за да поиска обяснение. От фирмата са уверили, че ще направят всичко възможно да се върнат към окончателния си план „в седмицата след 25 януари“.

Европейската комисия е подписала договори с шест производители на ваксина срещу коронавирус – Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson (Janssen) и Sanofi. Води дискусии с още две компании за потенциално над 2,5 млрд. дози.

Изправени пред дефицит от ваксини обаче, няколко страни вече заплашиха с „правни действия“. Една от тях е Италия. Премиерът Джузепе Конте обяви, че забавянето на доставките не е „приемливо“.

„Нашият план за ваксинации е базиран на обещаните в договорите доставки от страна на фармацевтичните компании, сключени с ЕК. Подобни забавяния представляват сериозни нарушения по договорите, а това води до огромни поражения по Италия и други държави“, написа той във Facebook в събота и съобщи, че страната ще предприеме „всички възможни законни методи“.

„Защитата на здравето на италианските граждани не подлежи на преговори“, отбеляза ръководителят на местния щаб Доменико Аркури. „Ваксинационната кампания не може да бъде забавяна“.

Австрийският здравен министър Рудолф Аншобер заяви, че страната му „не е готова да приеме забавянията на дозите и ще се бори“ те да пристигнат „колкото се може по-бързо“.

Европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидес определи ситуацията като "дълбоко незадоволителна".

Въпреки че България е имунизирала под 0,4% от населението си и е последна в ЕС по този показател, здравният министър Костадин Ангелов каза: "Нямаме абсолютно никакви притеснения“. Той не даде информация какво ще е конкретното отражение на количествата, които България очаква от AstraZeneca в първото тримесечие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024