Снимка: © Getty Images

Имунизационната програма в България може да бъде забавена още повече заради сигналите от AstraZeneca за проблеми с доставките на ваксините им срещу Covid-19. 

Фармацевтичната компания, която разработи свой препарат в сътрудничество с Оксфордския университет, е предупредила координаторите на 27-те държави от ЕС, че планираните доставки за първото тримесечие на 2021 г. няма да се изпълнят, съобщава австрийският сайт OE24.

Страните ще получат по-малки количества от заявените и потвърдени по-рано от AstraZeneca. Германският Bild също потвърждава от свои източници, че компанията е информирала ЕК за този проблем.  

Бил Гейтс се "чипира" срещу Covid-19

Вестник Kurier съобщава, че Австрия ще може да разчита на само 600 000 дози вместо обещаните 2 000 000 дози от ваксината на AstraZeneca до края на март. Медията цитира източници от националните здравни служби, които са предупредени за проблемите с доставките по време на видеоконферентна връзка с фармацевтичната компания. 

Австрийското Министерство на здравеопазването публикува оста реакция, в която определя неизпълнението на договореностите като "напълно неприемливо". 

"Обещаните количества на доставките трябва да бъдат спазени. Ситуацията в момента показва колко важно е, че Австрия закупи по-големи количества от ваксината на BioNTech / Pfizer в рамките на програмата на ЕС", се казва в изявление на министъра на здравеопазването Рудолф Аншобер. 

България разчиташе именно на AstraZeneca за началото на масовата ваксинация срещу Covid-19. По данни на здравния министър Костадин Ангелов - държавата е заявила 4,5 милиона дози от препарата, като очакваше 500 000 дози още в първата пратка. 

До момента няма официална информация какво ще е отражението на проблемите с доставките върху българския план за имунизиране. 

Дефицитът при доставките на AstraZeneca за Европейския съюз се оценява на 60% от обещаните дози, съобщава Reuters, като цитира източник от администрацията в Брюксел. 

Това означава, че фармацевтичната компания ще може да произведе само 31 млн. дози вместо очакваните 80 млн. дози до края на март 2021 г. за Европа. 

AstraZeneca / Oxford все още не са получили разрешение от Европейската агенция по лекарствата за своя кандидат за ваксина срещу Covid-19. Очаква се това да се случи до края на януари 2021, но въпреки отложеното начало на имунизациите може да се стигне до дефицит. 

Bild лансира две вероятни причини за проблемите - ако ваксината трябва да бъде адаптирана към новите варианти на SARS-Cov2, досегашните наличности от препарата няма да могат да се разпределят по страните-купувачи. Второто предположение е свързано с евентуални проблеми след пожара, който избухна в най-голямата им производствена база в Индия.

Бавният процес на одобрение в ЕС също може да е изиграл своята роля в решението на AstraZeneca да промени графика на доставки. Препаратът вече се поставя на пациенти във Великобритания, след като получи разрешение за спешно ползване на 30 декември 2020. 

Няколко държави в ЕС - включително България - залагат много високи надежди на одобрението на AstraZeneca, защото ваксините им са по-евтини и по-лесни за съхранение. 

Ако проблемите с доставките обаче не се разрешат преди края на януари, може да се окаже, че плановете на ЕК за постигане на колективен имунитет за населението в съюза ще бъдат провалени. 

Това е вторият критичен момент с доставките на ваксините, след като Pfizer и BioNTech обявиха, че имат затруднения с продукцията заради работата по разширяване на производствения капацитет на белгийски завод. Освен това компаниите ще разпределят по-малко ампули от своя препарат в ЕС заради решението на лекарствения регулатор EMA, според който от една опаковка на ваксината могат да се извлекат 6 вместо 5 дози. 

Коректното им извличане обаче изисква специални спринцовки с малък неизползваем обем, които не всички държави имат в достатъчни количества, съобщава Tagesshau. 


Новите мутации на SARS-Cov2: Какво ги отличава и ефикасни ли ще са ваксините срещу тях?

Проучване на Pfizer/BioNTech: Ваксината им е ефикасна срещу новия щам на Covid-19

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев