Ваксината срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech най-вероятно предпазва срещу новия щам на Covid-19, открит преди месец във Великобритания. Това показва ново проучване на американската и германската компания, сред авторите на което са съоснователите на BioNTech Угур Шахин и Йозлем Тюречи.

Според изследването – антителата в кръвта на 16 ваксинирани пациенти са неутрализирали версия на новата мутация, както и нормалния вариант на коронавируса, срещу който препаратът е разработен. Половината от пациентите са били на възраст над 55 години.

Проби от кръвта на имунизираните пациенти в предишни клинични тестове са били подложени на контакт с изкуствен вирус, създаден със същите шипови протеини като B117 – британският щам. Според изследователите – този вариант на Covid е претърпял промени в 10 от аминокиселините в шиповия белтък.

След направено проучване, миналата седмица Pfizer съобщи, че ваксината е ефективна срещу още една мутация – N501Y. Тя е открита в Южна Африка и Великобритания. Новото изследване е важна стъпка в доказване безопасността и ефикасността на препарата.

Проучването е публикувано в biorxiv.org и все още не е рецензирано. В него компаниите казват, че "в дейността по неутрализиране на вируса няма биологически значителна разлика“ между действието на антителата срещу доминиращия вариант на Covid и новата мутация. Отбелязват обаче, че еволюцията на Sars-Cov-2 ги задължава да правят продължителни изследвания, за да са сигурни, че ваксината ще остане ефикасна.

Тази седмица Световната здравна организация обяви, че новият щам на Covid-19, който през декември се появи във Великобритания, е регистриран в 60 държави.

Подобни проучвания се правят също от Moderna, AstraZeneca и CureVac, които да установят дали техните ваксини са ефикасни срещу новите щамове. Първите две фирми са уверени в успеха на препарата си за неутрализиране на появилите се мутации.

Група учени от Южна Африка обаче предупреди, че ваксините може да са по-малко ефикасни срещу щама 501Y.V2, който донесе втора вълна на инфекции в страната. Причината за това твърдение е, че вариантът е мутирал в една от ключовите части на шиповия протеин – частта, която вирусът използва, за да влезе в човешките клетки.

Проучване сред 44 южноафрикански граждани, които са били инфектирани с по-ранната версия на Sars CoV-2, показа, че 90% от тях не са напълно предпазени от новия вариант, пише Financial Times. Антителата в половината от пробите били ефективни на "нула процента".

Здравният съветник на местното правителство Салим Абдул Карим все пак успокоява, че антителата, създадени от организма след получаване на ваксина, са различни от тези, които човек изгражда след инфекция. "Ваксините може и да не бъдат засегнати", казва той. "Все още нямаме емпирични доказателства. Проучванията продължават".


Прочетете още:

Ваксините срещу Covid-19 и митовете за смъртността: Кое е истина и кое е лъжа?

Ангел Кунчев: Може да се заразим с Covid след първата доза от ваксината, но по никакъв начин не е опасно

Бразилия - там, където пандемията се превърна в политическа сцена


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024