Снимка: © Getty Images

Възможно е човек да се зарази с Covid-19 след поставяне на първата доза от ваксината, но „по никакъв начин не е опасно“.

Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, след като лекар и санитар в Хасковска област проявиха симптоми на коронавируса в рамките на 10 дни след първата имунизация, а същото се случи с лекар от Благоевград.

„Това е абсолютно възможна ситуация. Тя няма да е толкова честа, защото заболяемостта не е висока. Подобно заразяване след първата доза не крие рискове. Производителите твърдят, че и след нея човек изгражда имунитет. Започват да се образуват антитела, но те не са в толкова голямо количество, както след втората доза. Сигурна защита може да има около десетина дни след втората имунизация“, каза Кунчев.

Той добави, че макар и недостатъчни, антителата, изградени след поставянето на първата инжекция, водят до това човек да прекара болестта по-леко и без усложнения.

„Между двете ваксини има период от над 20 дни, в който може да се получи заразяване, но човек пак е защитен. По никакъв начин не е опасно“, допълни Кунчев. „Това, което вкарваме с ваксината, не е вирус. Няма как да се заразиш с тази частица иРНК“.

Ваксините срещу Covid-19 и митовете за смъртността: Кое е истина и кое е лъжа?

Здравният инспектор съобщи, че в България внимателно ще се изследват резултатите от ваксинацията в следващите години. Създаден е „контингент“ от медицински университети и лаборатории, които в период от 2 години ще изследват 1200 души, получили една от трите ваксини – на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca. Ще им бъдат направени общо 6 изследвания, в които ще се разглежда количеството изградени антитела и какви са ефектите от имунизацията.

Кунчев каза, че България не се ръководи от политически решения за това колко дози от коя ваксина да поръча. Страната ни се снабди с най-голямо количество – 4,5 млн. дози – от препарата на AstraZeneca, който още не е одобрен от европейския регулатор ЕМА. Според спекулациите – причината е, че майката на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел – Зоя Паунова, е изпълнителен директор на AstraZeneca Bulgaria.

„Ако мислите, че производител като AstraZeneca се интересува кой на кого е майка и кой на кого е дъщеря, се лъжете“, каза главният държавен здравен инспектор.

Той обясни, че в сравнение с другите производители, препаратът на AstraZeneca е в най-много дози, но в сравнение с другия тип ваксина – количествата са еднакви. Pfizer/BioNTech и Moderna работят по една и съща технология.

„Аз предпочитам AstraZeneca, защото тя се складира в нормален хладилник, при по-високи температури от останалите. С нея работата е по-лесна. Другата седмица тя ще получи одобрение, през февруари вече ще работим с трите ваксини, така и трябва да бъде“, каза Кунчев.

Колко ваксини е поръчала България, какви и защо

По думите му – все повече хора желаят да се имунизират у нас. Не даде конкретен отговор кога ще започне масовата ваксинация, но обяви, че през април ще има сериозно повишаване на количествата от препаратите. Според Националния план – тогава трябва да пристигнат 520 хиляди дози.

„Априлските количества са в пъти повече от тези през март. Зависи какъв процент от групите сме имунизирали в първа и втора фаза, тогава ще решим за масовата ваксинация. Първа фаза – лекари и медицински персонал - вече почти сме я приключили“, добави той.

„Ако не минем през 70% ваксинирани, се губи ефектът. Ще има индивидуална защита, но няма да имаме защита като общество“, каза Кунчев.

Той коментира и темата с отварянето на заведенията, след като собствениците заплашиха, че ще използват „италианския модел“ от 1 февруари, ако не им е позволено отново да работят. С тези думи във вторник те искаха да кажат, че ще отворят врати едновременно, дори да не им е разрешено.

Ресторантьорите заплашват с неподчинение, ако не им позволят да работят от 1 февруари

„Много се надявам заведенията да не отворят самоволно“, каза Кунчев. „Вчера имаше дискусия със собствениците в Министерството на здравеопазването, която продължи три часа и половина. Голяма част от нея беше нелицеприятна. Напълно разбирам тези хора. Нощните заведения не работят вече 10 месеца, тези хора трябва да изхранват семействата си. Сумите, които получават, не компенсират това, което получават, докато работят“.

„Рискът там е ако тръгнеш да правиш тържества, а не като вечеряш и си тръгнеш. Друго е да има певица, да се развъртят хора, да паднат ограниченията след две ракии“, добави той.

Кунчев каза, че предложението засега е заведенията да работят с вечерен час – до 22:30 ч., но все още официално решение няма. Обсъжда се търговската дейност в моловете да се възстанови, „но не и социалната“. В училищата няма да има повече от 35% от учениците по едно и също време - ще се учи две седмици, после две седмици ще се провежда онлайн обучение и така класовете ще се въртят на ротационен принцип.

Съмнения за новия щам на SARS-Cov2 има в "почти всяка 5-та проба в България"

Ще има ли трета вълна на Covid-19? „Това е въпросът, който най-много ни притеснява, защото сигналите от Великобритания са много лоши – там покачването на случаите е експоненциално, такава заболяемост не са имали до момента. Не трябва да има никакво съмнение, че мерките вършат работа, но освен тях има и други фактори. Трябва да избегнем нов вариант на вируса. Неговата концентрация в носоглътката е до 10 пъти по-голяма. Заразява 70% повече хора“, каза Кунчев за щама, открит в Обединеното кралство.

„Нека всички бъдат наясно, че ако тази заплаха се върне в такъв вид, какъвто във Великобритания, пак ще напълним болниците и мерките ще бъдат взети така, че да запазим здравето на населението“.


Пререждането на PR-ката Гери Дончева за ваксина донесе глоба за болница "Сердика"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени