Две софийски болници са глобени заради нарушение на Националния план за ваксинация и пререждане при имунизирането на приоритетните групи. Това обявиха от Столичната РЗИ след направена проверка.

Двете лечебни заведения са Многопрофилна болница за активно лечение „Сердика“ и Специализирана болница за активно лечение „Свети Лазар”. На управителите ще бъде наложена имуществена санкция от 500 до 2000 лв., като размерът не се съобщава.

В болница „Сердика“ PR-мениджърът Гери Дончева пререди някои от медиците в началото на тази година и казусът предизвика редица дискусии относно плана за ваксинация.

35-годишната ТВ-водеща е приятелка на управителя Емил Янков, който е син на д-р Методи Янков - член на УС на Националния съвет на частните болници. Според информацията от Facebook профила ѝ - тя работи като PR мениджър в центъра за рехабилитация от 10 юни 2019 г. От същата дата заема длъжността и в Резиденция за възрастни хора "Сердика".

Дончева е бивш модел и беше водеща на собствено лайфстайл предаване с двучасов ефир във фалиралата телевизия BiT. Сега води предаването "Emergency Makeover" в музикалния канал The Voice.

Тя обави, че се е имунизирала, тъй като всеки ден се среща с пациенти в лечебното заведение, а освен това иска да бъде посланик в кампанията за убеждаване на населението в безопасността на препарата.

Националният план за ваксиниране посочва, че медицинският персонал на всички лечебни заведения попада в първата приоритетна група. В този списък са: лекари, дентални лекари, специалисти по здравни грижи, магистър фармацевти, помощник фармацевти и помощен персонал. 


Как PR-ка се оказа в първата група на ваксинираните срещу Covid-19 в частна болница

Колко ваксини е поръчала България, какви и защо

И в Чехия ваксинират роднини на медиците: Замесено ли е правителството

Прочети