Снимка: © Getty Images

След като в България бе нарушен Националният ваксинационен план, а в Полша известни личности прередиха медиците, скандал с ваксините срещу Covid-19 се разрази и в Чехия.

Директорът на Националния институт за обществено здраве Павел Брезовски подаде оставка, след като стана ясно, че всички 450 служители на институцията и техни близки са изразходвали общо 1000 препарата на Pfizer/BioNTech. Това е нарушение на плана за имунизации, тъй като приоритетна група в страната са медицинските специалисти на първа линия, работещите и живеещите в домове за възрастни.

Ваксинациите са били извършени в период, в който едва 6% от обитателите на старчески домове в страната са получили своята доза.

Как PR-ка се оказа в първата група на ваксинираните срещу Covid-19 в частна болница

Нарушенията станаха публично достояние след разследване на медията Seznam Zpravy, публикувано на 13 януари. Според доклада – миналата седмица Институтът за обществено здраве в Прага е получил хиляда ваксини и препоръката на здравните власти била да бъдат използвани колкото се може по-бързо. Пристигнали в края на седмицата, а директорът изпратил мейли до своите служители с покани да се запишат за имунизация.

„Просто се записах, когато ваксините дойдоха“, казва Жденек Х., който работи по експерименти с животни в института. Тя не отговаря конкретно на въпроса дали принадлежи към най-рисковата група на първа линия, която трябва да бъде имунизирана приоритетно в Чехия. „Предполагам, че съм. Щом ваксините са тук, значи сме подложени на риск“.

Франтишек К. – друг служител на Националния институт по обществено здраве – смята, че той и колегите му са на първа линия и е трябвало да получат дозите си.

„Аз съм лекар, работя на терен и се срещам с много други хора. Да, носим предпазни облекла, но нямаме представа дали останалите, с които общуваме, са инфектирани. Имаше достатъчно дози от ваксината, така че всеки, който искаше да си я постави, се записа“, добавя той пред Seznam Zpravy.

Най-голям скандал обаче предизвика признанието на няколко служители, че техни близки също са получили дози от препарата. Това показаха и списъците, публикувани от разследващите. До името на Франтишек К. в таблицата има още четирима души със същата фамилия.

„Да, възможно е, но няма да ви кажа кои са тези хора. Не аз решавам това тук, свържете се с мениджмънта“, казва той пред медията.

Списъците показват, че всички 450 служители на института са били ваксинирани. Имунизациите са се провеждали през всеки ден от изминалата седмица в четири различни кабинета в сградата в Прага. Макар работещите в институцията да попадат в графата „медицински персонал“, само няколко десетки от тях са лекари, съобщава Seznam Zpravy. Повечето са изследователи, хигиенисти и друг помощен персонал, което не ги включва към хората на първа линия – тоест, приоритетната група в Чехия.

В списъка дори попада ръководителят на IT-отдела. Попитан дали се е ваксинирал, той казва: „Няма да отговоря“. В сряда за имунизация е записано името на жена със същата фамилия. Компютърният специалист не отрича, че тя е негова близка, но отново отказва да отговори конкретно.

И в Полша инфлуенсъри се наредиха на първа линия за ваксините

Първоначално говорителят на института Клара Долакова отрече да има нарушения. Малко по-късно обаче пусна писмено изявление, в което признава, че служителите са получили дози от препарата на Pfizer/BioNTech. „Преди всичко – това са лабораторни специалисти, които се срещат с проби от вируса, но има и други служители. Беше им изпратена специална инструкция да се регистрират за ваксинация. Подчертаваме, че институтът следва препоръките на правителството за незабавна имунизация“.

Здравният министър Ян Блатни веднага реагира и обвини директора Брезовски. Той каза, че разследването е открило безспорни нарушения във ваксинационния план. Премиерът Андрей Бабиш, който стана първият чешки гражданин, имунизиран срещу Covid-19, обяви, че „подобни неща не трябва да се повтарят“. „Приоритетна група са лекарите на първа линия и хората от домовете за възрастни“.

Сестри, лекари, столетници и министър Ангелов са първите ваксинирали се в ЕС

На 14 януари директорът на Националния институт по обществено здраве Павел Брезовски обяви, че подава оставка. „Поемам цялата отговорност“, добави той.

Не е ясно обаче защо от Министерството на здравеопазването са изпратили толкова много ваксини в института. Източници на Seznam Zpravy казват, че правителството искало да се подобрят „ваксинационните статистики“ в Чехия и да бъдат имунизирани колкото се може повече хора заради скептичните настроения на обществото. Тези твърдения обаче не са доказани.

73% от потребителите на домовете за възрастни в Чехия искат да си поставят доза от препарата, същото важи за един на всеки двама работещи в тези домове.

В България над 30 души прередиха лекарите в първа фаза от ваксинационния план. Освен четиримата общински съветници в Сандански, там са били имунизирани още 7 служители от "Социален патронаж", един учител, един пенсионер и 20 служители на общинската администрация, в това число и лице от семейството на управителя на лечебното заведение.

35-годишната Гери Дончева, която работи като ТВ-водеща и PR в частната клиника „Сердика“, бе имунизирана преди някои лекари и медицински сестри. Тя е приятелка на управителя на болницата Емил Янков, който е син на д-р Методи Янков - член на УС на Националния съвет на частните болници. Дончева е бивш модел, а сега е водеща на предаването "Emergency Makeover" в музикалния канал The Voice.


Прочетете още:

Ваксината на Moderna: Какво трябва да знаят пациентите с филъри на лицето

Експериментът в Барселона: Концерт без социална дистанция и нито един случай на Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"

Politico: Партията на Кирил Петков може да влезе в Renew Europe - проблемът е в ДПС

Медията твърди, че премиерът ще присъства на среща на лидерите от групата в Брюксел

Русия към света: Махнете санкциите, за да пуснем храна от Украйна

ЕС вече обвини Москва, че използва пшеницата като оръжие и предизвиква глобална продоволствена криза