И в Чехия ваксинират роднини на медиците: Замесено ли е правителството Снимка: © Getty Images

След като в България бе нарушен Националният ваксинационен план, а в Полша известни личности прередиха медиците, скандал с ваксините срещу Covid-19 се разрази и в Чехия.

Директорът на Националния институт за обществено здраве Павел Брезовски подаде оставка, след като стана ясно, че всички 450 служители на институцията и техни близки са изразходвали общо 1000 препарата на Pfizer/BioNTech. Това е нарушение на плана за имунизации, тъй като приоритетна група в страната са медицинските специалисти на първа линия, работещите и живеещите в домове за възрастни.

Ваксинациите са били извършени в период, в който едва 6% от обитателите на старчески домове в страната са получили своята доза.

Как PR-ка се оказа в първата група на ваксинираните срещу Covid-19 в частна болница

Нарушенията станаха публично достояние след разследване на медията Seznam Zpravy, публикувано на 13 януари. Според доклада – миналата седмица Институтът за обществено здраве в Прага е получил хиляда ваксини и препоръката на здравните власти била да бъдат използвани колкото се може по-бързо. Пристигнали в края на седмицата, а директорът изпратил мейли до своите служители с покани да се запишат за имунизация.

„Просто се записах, когато ваксините дойдоха“, казва Жденек Х., който работи по експерименти с животни в института. Тя не отговаря конкретно на въпроса дали принадлежи към най-рисковата група на първа линия, която трябва да бъде имунизирана приоритетно в Чехия. „Предполагам, че съм. Щом ваксините са тук, значи сме подложени на риск“.

Франтишек К. – друг служител на Националния институт по обществено здраве – смята, че той и колегите му са на първа линия и е трябвало да получат дозите си.

„Аз съм лекар, работя на терен и се срещам с много други хора. Да, носим предпазни облекла, но нямаме представа дали останалите, с които общуваме, са инфектирани. Имаше достатъчно дози от ваксината, така че всеки, който искаше да си я постави, се записа“, добавя той пред Seznam Zpravy.

Най-голям скандал обаче предизвика признанието на няколко служители, че техни близки също са получили дози от препарата. Това показаха и списъците, публикувани от разследващите. До името на Франтишек К. в таблицата има още четирима души със същата фамилия.

„Да, възможно е, но няма да ви кажа кои са тези хора. Не аз решавам това тук, свържете се с мениджмънта“, казва той пред медията.

Списъците показват, че всички 450 служители на института са били ваксинирани. Имунизациите са се провеждали през всеки ден от изминалата седмица в четири различни кабинета в сградата в Прага. Макар работещите в институцията да попадат в графата „медицински персонал“, само няколко десетки от тях са лекари, съобщава Seznam Zpravy. Повечето са изследователи, хигиенисти и друг помощен персонал, което не ги включва към хората на първа линия – тоест, приоритетната група в Чехия.

В списъка дори попада ръководителят на IT-отдела. Попитан дали се е ваксинирал, той казва: „Няма да отговоря“. В сряда за имунизация е записано името на жена със същата фамилия. Компютърният специалист не отрича, че тя е негова близка, но отново отказва да отговори конкретно.

И в Полша инфлуенсъри се наредиха на първа линия за ваксините

Първоначално говорителят на института Клара Долакова отрече да има нарушения. Малко по-късно обаче пусна писмено изявление, в което признава, че служителите са получили дози от препарата на Pfizer/BioNTech. „Преди всичко – това са лабораторни специалисти, които се срещат с проби от вируса, но има и други служители. Беше им изпратена специална инструкция да се регистрират за ваксинация. Подчертаваме, че институтът следва препоръките на правителството за незабавна имунизация“.

Здравният министър Ян Блатни веднага реагира и обвини директора Брезовски. Той каза, че разследването е открило безспорни нарушения във ваксинационния план. Премиерът Андрей Бабиш, който стана първият чешки гражданин, имунизиран срещу Covid-19, обяви, че „подобни неща не трябва да се повтарят“. „Приоритетна група са лекарите на първа линия и хората от домовете за възрастни“.

Сестри, лекари, столетници и министър Ангелов са първите ваксинирали се в ЕС

На 14 януари директорът на Националния институт по обществено здраве Павел Брезовски обяви, че подава оставка. „Поемам цялата отговорност“, добави той.

Не е ясно обаче защо от Министерството на здравеопазването са изпратили толкова много ваксини в института. Източници на Seznam Zpravy казват, че правителството искало да се подобрят „ваксинационните статистики“ в Чехия и да бъдат имунизирани колкото се може повече хора заради скептичните настроения на обществото. Тези твърдения обаче не са доказани.

73% от потребителите на домовете за възрастни в Чехия искат да си поставят доза от препарата, същото важи за един на всеки двама работещи в тези домове.

В България над 30 души прередиха лекарите в първа фаза от ваксинационния план. Освен четиримата общински съветници в Сандански, там са били имунизирани още 7 служители от "Социален патронаж", един учител, един пенсионер и 20 служители на общинската администрация, в това число и лице от семейството на управителя на лечебното заведение.

35-годишната Гери Дончева, която работи като ТВ-водеща и PR в частната клиника „Сердика“, бе имунизирана преди някои лекари и медицински сестри. Тя е приятелка на управителя на болницата Емил Янков, който е син на д-р Методи Янков - член на УС на Националния съвет на частните болници. Дончева е бивш модел, а сега е водеща на предаването "Emergency Makeover" в музикалния канал The Voice.


Прочетете още:

Ваксината на Moderna: Какво трябва да знаят пациентите с филъри на лицето

Експериментът в Барселона: Концерт без социална дистанция и нито един случай на Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024