Ваксините в Сандански: Роднина на директора на болницата и още 30 души са прередили лекарите Снимка: © Булевард България

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов призова за оставката на директора на общинската болница в Сандански заради скандала с неправомерното ваксиниране на политици и чиновници от местната администрация.

"Ако Министерството на здравеопазването беше принципал на тази болница, още днес щях да освободя изпълнителния директор", каза Ангелов на брифинга на НОЩ.

Проверката в Сандански е показала, че в два поредни дни - 8 и 9 януари 2021 г. - са имунизирани хора, които не попадат във Фаза 1 на националния план за ваксиниране (т.е. лекари и служители на лечебни заведения).

На 8 януари са извършени имунизации на 7 служители от "Социален патронаж", един учител и един пенсионер. На 9 януари са имунизирани 24 лица, които не са включени във фаза 1 на националния план за ваксиниране. От тях - четирима са общински съветници, а останалите са служители на общинската администрация, в това число и лице от семейството на управителя на лечебното заведение, каза здравният министър.

Според сигнала на партията на Цветан Цветанов, който беше потвърден и от местната структура на ГЕРБ - в Сандански са се приготвяли партийни списъци с привилегирован достъп до ваксините.

Шефът на болницата Илия Тонев твърдеше, че "оползотворяването" на ваксините станало заради нежеланието на записалите се лекари да си поставят препарата на Biontech / Pfizer и заради краткия им срок на годност.

Това обаче беше отречено от министъра, който цитира данните от проверката на болницата.

Партийни списъци с привилегии за ваксиниране създадоха скандал в Сандански

"В протокола на "БулБио" за предаване на ваксините се посочва, че крайният срок за прилагане на ваксините е до сутринта на 11 януари. Имунизацията на 8 и 9 януари е извършена в срок, по-малък от допустимия, което означава, че ваксините са имали достатъчно време да бъдат преразпределени и да бъдат върнати в РЗИ Благоевград. Изпълнителният директор на болницата не е спазил изискванията на ваксинационния план на България, не е осъществил правилна координация и планиране", каза Костадин Ангелов.

Директорът на болницата твърдеше, че е бил в постоянна комуникация с РЗИ Благоевград по този случай. Според Ангелов обаче не са установени "сериозни нарушения" от страна на ръководството, а шефът на здравната инспекция няма да бъде уволнен.

Ангелов обяви, че съмненията в поръчките и наличностите на ваксини срещу Covid-19 в България не са оправдани.

"Различни български политици се опитват да прокарат една мисъл, че нямаме достатъчно ваксини и не сме осигурили ваксини за българските граждани. Това категорично не е вярно - българската държава е осигурила достатъчно ваксини за всички български граждани. Държавата е осигурила достатъчно диверсифицирано портфолио от всички ваксини в ЕС. Въпросът с ваксините не е въпрос, който трябва да се политизира", беше неговият коментар по повод критиките, че държавата е планирала най-големи доставки от препарата на AstraZeneca, който още не е одобрен.

Общинските съветници в Сандански били "доброволци в кампания за популяризиране на ваксината"

Как PR-ка се оказа в първата група на ваксинираните срещу Covid-19 в частна болница

"Г-жо Дариткова, може би ако си говорите сама, ще Ви е по-лесно"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024