Партийни списъци с привилегии за ваксиниране създадоха скандал в Сандански Снимка: © Getty Images

Нов сигнал за нередности при реда за ваксиниране доведе до раздор между ГЕРБ и ВМРО в община Сандански.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че е разпоредил незабавна проверка по случая и "всички длъжностни лица от системата на МЗ, отговорни за изпълнението на плана в региона, ще понесат най-строги санкции", ако се потвърдят данните за нарушаване на реда. Ден по-късно стана ясно, че нарушение има.

В събота партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България" обяви, че в общината се провежда "незаконно ваксиниране", като общински съветници са се оказали сред първите получатели на ваксината на Pfizer / BioNTech. В момента би трябвало да тече единствено имунизирането на медици и служители от лечебни заведения.

След проверката в Сандански: Общински съветници са нарушили реда за ваксинация

Според сигнала на партията обаче - сред ваксинираните е председателят на Общинския съвет Николай Шаламандов от ВМРО. Шаламандов е собственик на фирма за търговия с бяла техника.

"Тече организация по съставяне на списъци с представители на партиите, които да бъдат ваксинирани, сред които вече има такива от ВМРО и ГЕРБ, както и да бъдат включени кметовете на селата намиращи се на територията на община Сандански. Дали съставянето на списъсъци е за Фаза III oт вакцинацията или е част от поредно нарушение – не е ясно", се казва в съобщението.

Партията настоява за реакция от здравните власти и пита дали ваксинирането е съгласувано с Националния оперативен щаб.

Малко по-късно ГЕРБ Сандански излезе с декларация, в която признават за съществуването на практиката на "пререждане" по списък.

"Научихме, че през изминалата седмица е започнало съставянето на списък на общинските съветници, които желаят да се ваксинират без никакви критерии и обосновка. С изненада научихме, че ваксинацията е започнала публично днес с председателя на ОБС – Сандански г-н Николай Шаламандов и други политически лица. Нещо повече, сред първите ваксинирани са и служители, които подпомагат работата на ОБС – Сандански и не заемат публична длъжност. Считаме, че всички те не попадат в никоя от изброените рискови групи описани в Националния план за ваксинация", се казва в съобщението на местното подразделение на партията.

Оказва се, че всеки от общинските съветници на ГЕРБ в Сандански е "получил лична покана да бъде ваксиниран" - от съобщението на партията не става ясно кой раздава подобни покани.

"Единственият се ваксинирал от групата е Петър Додушев, който е бил включен като практикуващ учител в рискова възрастова група", се казва в съобщението на ГЕРБ-Сандански.

Учителите са част от приоритетните групи в плана за имунизиране, но те би трябвало да получат ваксина едва във Фаза 3 на кампанията - след медиците и след хората в домове за социални грижи.

ГЕРБ-Сандански обявява, че "липсва каквато и да е организация на местно ниво" за провеждането на ваксинациите срещу Covid-19.

"Съставянето на списък от Общинския съвет е вмешателство и от страна на управляващите Община Сандански в плановете за ваксиниране на местно ниво съгласно Националния план за ваксинация. В тази връзка настояваме директорът на МБАЛ „Югозападна болница“ да предостави списък на всички ваксинирани лица. Също така председателят на ОБС – Сандански г-н Николай Шаламандов да разясни какво е неговото участие в съставянето на този списък", се казва в съобщението.

Не става ясно защо ГЕРБ сигнализира за злоупотребите едва сега - след като всички общинари на партията са били наясно с нарушението на правилата.

Кмет на Сандански е Атанас Стоянов (ВМРО). Партията на Каракачанов и ГЕРБ имат равен брой мандати в ОбС - по седем души. Останалите съветници са от Земеделски съюз "Александър Стамболийски", НФСБ, РЗС, БСП и "Обединени земеделци".

В края на декември 2020 г. председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев (ГЕРБ) стана първият ваксиниран гражданин на града. Митев е икономист по образование. но получи имунизацията в качеството си на административен директор на частната болница "Сърце и мозък".

Проверката на Министерството на здравеопазването по казуса трябва да приключи до 24 часа.

"Използвам случая да заявя, че при никакви обстоятелства и на никаква цена няма да допусна заобикаляне или погазване на плана за ваксиниране на българските граждани. В този смисъл всякакви политически спекулации и опити за използване на ситуацията с политическа цел са не само неморални, а в определени случаи и незаконни, казва проф. Костадин Ангелов.


Как PR-ка се оказа в първата група на ваксинираните срещу Covid-19 в частна болница



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Цветелина Цекова за силата да сътвориш смисъл от болката

Когато си тръгва от насилието, взима част от него със себе си и благодарение на таланта и вътрешната си сила, го превръща в оръжие срещу самото него.

09:59 - 16.04.2024
Важно днес

Хиляди хора в Грузия протестираха срещу спорния законопроект за "чуждите агенти"

"Не на руския закон" - скандираха хиляди протестиращи пред парламента. Много от тях развяваха знамена на ЕС и Грузия.

08:02 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024