Снимка: © Getty Images

Нов сигнал за нередности при реда за ваксиниране доведе до раздор между ГЕРБ и ВМРО в община Сандански.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че е разпоредил незабавна проверка по случая и "всички длъжностни лица от системата на МЗ, отговорни за изпълнението на плана в региона, ще понесат най-строги санкции", ако се потвърдят данните за нарушаване на реда. Ден по-късно стана ясно, че нарушение има.

В събота партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България" обяви, че в общината се провежда "незаконно ваксиниране", като общински съветници са се оказали сред първите получатели на ваксината на Pfizer / BioNTech. В момента би трябвало да тече единствено имунизирането на медици и служители от лечебни заведения.

След проверката в Сандански: Общински съветници са нарушили реда за ваксинация

Според сигнала на партията обаче - сред ваксинираните е председателят на Общинския съвет Николай Шаламандов от ВМРО. Шаламандов е собственик на фирма за търговия с бяла техника.

"Тече организация по съставяне на списъци с представители на партиите, които да бъдат ваксинирани, сред които вече има такива от ВМРО и ГЕРБ, както и да бъдат включени кметовете на селата намиращи се на територията на община Сандански. Дали съставянето на списъсъци е за Фаза III oт вакцинацията или е част от поредно нарушение – не е ясно", се казва в съобщението.

Партията настоява за реакция от здравните власти и пита дали ваксинирането е съгласувано с Националния оперативен щаб.

Малко по-късно ГЕРБ Сандански излезе с декларация, в която признават за съществуването на практиката на "пререждане" по списък.

"Научихме, че през изминалата седмица е започнало съставянето на списък на общинските съветници, които желаят да се ваксинират без никакви критерии и обосновка. С изненада научихме, че ваксинацията е започнала публично днес с председателя на ОБС – Сандански г-н Николай Шаламандов и други политически лица. Нещо повече, сред първите ваксинирани са и служители, които подпомагат работата на ОБС – Сандански и не заемат публична длъжност. Считаме, че всички те не попадат в никоя от изброените рискови групи описани в Националния план за ваксинация", се казва в съобщението на местното подразделение на партията.

Оказва се, че всеки от общинските съветници на ГЕРБ в Сандански е "получил лична покана да бъде ваксиниран" - от съобщението на партията не става ясно кой раздава подобни покани.

"Единственият се ваксинирал от групата е Петър Додушев, който е бил включен като практикуващ учител в рискова възрастова група", се казва в съобщението на ГЕРБ-Сандански.

Учителите са част от приоритетните групи в плана за имунизиране, но те би трябвало да получат ваксина едва във Фаза 3 на кампанията - след медиците и след хората в домове за социални грижи.

ГЕРБ-Сандански обявява, че "липсва каквато и да е организация на местно ниво" за провеждането на ваксинациите срещу Covid-19.

"Съставянето на списък от Общинския съвет е вмешателство и от страна на управляващите Община Сандански в плановете за ваксиниране на местно ниво съгласно Националния план за ваксинация. В тази връзка настояваме директорът на МБАЛ „Югозападна болница“ да предостави списък на всички ваксинирани лица. Също така председателят на ОБС – Сандански г-н Николай Шаламандов да разясни какво е неговото участие в съставянето на този списък", се казва в съобщението.

Не става ясно защо ГЕРБ сигнализира за злоупотребите едва сега - след като всички общинари на партията са били наясно с нарушението на правилата.

Кмет на Сандански е Атанас Стоянов (ВМРО). Партията на Каракачанов и ГЕРБ имат равен брой мандати в ОбС - по седем души. Останалите съветници са от Земеделски съюз "Александър Стамболийски", НФСБ, РЗС, БСП и "Обединени земеделци".

В края на декември 2020 г. председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев (ГЕРБ) стана първият ваксиниран гражданин на града. Митев е икономист по образование. но получи имунизацията в качеството си на административен директор на частната болница "Сърце и мозък".

Проверката на Министерството на здравеопазването по казуса трябва да приключи до 24 часа.

"Използвам случая да заявя, че при никакви обстоятелства и на никаква цена няма да допусна заобикаляне или погазване на плана за ваксиниране на българските граждани. В този смисъл всякакви политически спекулации и опити за използване на ситуацията с политическа цел са не само неморални, а в определени случаи и незаконни, казва проф. Костадин Ангелов.


Как PR-ка се оказа в първата група на ваксинираните срещу Covid-19 в частна болницаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна е обкръжила руските сили в окупирания град Лиман

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си