Как PR-ка се оказа в първата група на ваксинираните срещу Covid-19 в частна болница

Тя е на 35 години, работи като ТВ-водеща и PR в болница за рехабилитация. Въпреки това Гери Дончева се оказва в първата група на ваксинираните срещу Covid-19 служители в частния медицински комплекс "Сердика".

Самата тя е споделила видеото от имунизацията си, като казва, че "работата в болницата е дала възможност да е сред първите, които имат досег с чудотворната течност".

"Радвам се, че мога да дам пример с действието си на всички онези, които изпитват страхове, имат съмнения за конспиративни теории и имат несигурност", пише тя в профила си във Facebook.

Гери Дончева е приятелка на управителя на болницата Емил Янков, който е син на д-р Методи Янков - член на УС на Националния съвет на частните болници. Според информацията от Facebook профила ѝ - тя работи като PR мениджър в центъра за рехабилитация от 10 юни 2019 г. От същата дата заема длъжността и в Резиденция за възрастни хора "Сердика".

Дончева е бивш модел и беше водеща на собствено лайфстайл предаване с двучасов ефир във фалиралата телевизия BiT. Сега води предаването "Emergency Makeover" в музикалния канал The Voice.

Как служител на административна длъжност получава достъп до ваксината още в първия етап на кампанията? Националният план за ваксиниране посочва, че медицинският персонал на всички лечебни заведения попада в първата приоритетна група (според риска от инфектиране и нуждата от поддържане на критичните структури за функциониране на обществото). В този списък са: лекари, дентални лекари, специалисти по здравни грижи, магистър фармацевти, помощник фармацевти и помощен персонал.

Резервирането на първите наличности от ваксините на Pfizer / BioNTech за тях бе мотивирано с това, че хората са поставени под висок риск от заразяване с Covid-19, а имунизирането им ще позволи да продължат да изпълняват професионалните си ангажименти.

Едва през следващата седмица трябва да започне ваксинирането на обитателите на домове за социални грижи, а списъците за ваксинация на учители се подготвят в момента.

Полицаите, военните, пенсионерите (1,5 млн. души) и хронично болните хора попадат в следващите фази на кампанията на целевите групи.

Всички останали желаещи да се имунизират изчакват графиците на Министерството на здравеопазването - както и евентуалното доставяне на по-големи количества от ваксините, които засега покриват само малка част от приоритетните контингенти.

Гери Дончева казва в интервю за Нова ТВ, че е имунизирана като част от персонала на лечебното заведение: "По трудов договор длъжността ми е координатор "Пациенти" и също така се грижа за връзките с обществеността. Тоест отговарям на всичките запитвания на пациенти, които изпращат на онлайн платформите ни".

Управителят на болницата д-р Методи Янков твърди, че тя общува и лично с пациентите.

Медицинският комплекс, към който работи и дом за възрастни хора, се обслужва от над 170 специалисти, според информацията в сайта му. Според съобщението на Гери Дончева - сто процента от лекарите са пожелали да се имунизират. Пред Нова управителят д-р Янков посочва, че в списъците с желаещи за ваксиниране са включени 80 души, като в първите два дни са преминали общо 50 от тях.

Потребителите и работещите в дома за възрастни и в хосписа ще могат да се имунизират едва във втората фаза на кампанията, според държавния план.

В началото на ноември 2020 г. БНТ съобщи, че 40 пациенти в хосписа на "Сердика" са с положителни тестове за коронавирусна инфекция, а от институцията са се обаждали на роднините на болните хора с препоръка да приберат близките си.

"Получихме ваксините в сряда и трябваше да имунизираме тези, които са ни под ръка, защото дозите имат срок на годност", казва Методи Янков по повод въпросите около подбора на имунизираните служители.

Ваксините на Pfizer / BioNTech се транспортират във фризери, които поддържат температури до -70 градуса. Преди да се използват, ампулите се размразяват и се съхраняват за не повече от 5 дни в хладилник с температура от 2 до 8 градуса C. Ако ваксината се размрази на стайна температура, тя трябва да се постави в рамките на 30 минути, преди годността й да изтече. В една опаковка има общо 6 дози от препарата.

Ограниченията в съхранението водят до ситуация, в която здравните власти би трябвало да планират имунизационната програма много внимателно, за да не се налага унищожаване на оставащите ваксини.

Бавното попълване на списъците с желаещи да се имунизират от приоритетните групи създават допълнително затруднение за това планиране. А междувременно се появиха и първи сигнали за нарушения на реда и създаване на привилегии на база на партийна обвързаност.

Общинските съветници в Сандански били "доброволци в кампания за популяризиране на ваксината"

В. "Сега" цитира данни на Министерството на здравеопазването, според което едва 31 000 от общо 243 600 лица във Фаза I на ваксинационния план са поискали да бъдат имунизирани.

От тях 10 000 са лекарите, 8000 са специалисти по здравни грижи, 7000 - помощен персонал, 1800 зъболекари, 1100 фармацевти и други 3100 служители, подлежащи на имунизация. Колеблива е и подготовката на списъците за имунизиране на учителите, доколкото може да се съди по информацията от Янка Такева, ръководител на Синдиката на българските учители. Около 32% от преподавателите (от възпитателите в детски градини до учителите в средния курс) са изявили желание да се ваксинират безплатно.

Училищата и детските градини бяха затворени от края на ноември заради риска от пренасяне на Covid-19 и заради няколко смъртни случая на учители с усложнения след коронавирусна инфекция. Само най-малките деца бяха пуснати обратно в класните стаи след 4 януари, а заповедта на министъра за преустановяване на присъствените занятия на останалите групи ученици важи до края на януари.

Последната справка от информационната система на НОЩ показва, че всички ваксинирани в България са 13 355 души - това са кандидатите от първата приоритетна група (медици и персонал на лечебни заведения).

Към 4 януари МЗ е получил общо две пратки от ваксините на BioNTech. Първата съдържаше 9750 дози, а втората - около 25 000.

Те биха били достатъчни за малко над 17 000 души.

България ще разчита на AstraZeneca за по-мащабно ваксиниране срещу Covid

До края на януари се очакват допълнителни доставки на около 35 000 дози от BioNTech, както и първите пратки от ваксината на Moderna - 6000 дози. Масовата кампания за имунизиране вероятно ще започне, когато Европейската агенция за лекарствата одобри препарата на AstraZeneca - от него България е поръчала най-голям обем, като първата пратка ще е значително по-голяма от всички досегашни доставки: 500 000 дози.

Директорът на болница "Сердика" смята, че дефиницията за "служители на първа линия" не е точно определена, за да се критикува имунизирането на административния персонал в лечебното заведение.

"Някой може ли да ми каже какво означава „на първа линия”? Ако това са само хората, които са в отделението, какво да кажем за лекарите и сестрите, които са в кабинетите, които са на регистратурата, които са в непосредствен контакт с болни", казва той пред Нова.

Всички имунизации се докладват в Националната информационна система, така че няма как да има злоупотреби и неправомерно "изпреварване" при поставянето на ваксините, казва проф. Тодор Кантарджиев по случая. Той посочва, че ако болницата е получила разчетените бройки и PR-ът е включен в тях, няма нарушение на правилата:

"Като обслужва болни, защо да не се ваксинира", коментира проф. Кантарджиев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024