България ще разчита на AstraZeneca за по-мащабно ваксиниране срещу Covid Снимка: © Getty Images

AstraZeneca ще достави най-голямото количество ваксини срещу Covid-19 в България, стана ясно от изявление на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

"Очакваме, когато дойде ваксината на AstraZeneca, да получим 4,5 млн. ваксини. Те ще стигнат за 2,5 млн. български граждани. Първата доставка е 500 000 дози, така че няма никаква опасност", каза той по време на посещение с премиера Бойко Борисов в болница в Гоце Делчев. Ваксината на AstraZeneca и Оксфорд все още не е одобрена в ЕС, но има вероятност този процес да се задвижи до края на януари.

Коментарът му дойде ден след като Министерството на здравеопазването публикува първото детайлно разписание на количествата от ваксините, които България очаква в следващите месеци - поне за първите два препарата на BioNTech и Moderna с разрешение за спешно ползване на територията на Европейския съюз.

До момента са ваксинирани общо 11 117 български граждани - около 0,16% от цялото население.

От справката се вижда, че страната очаква 1,5 млн. дози до септември 2021 г. - 1 милион дози, доставени от BioNTech, и още половин милион от Moderna. Количествата са индикативни и е възможно да има промени в зависимост от производствения капацитет на всяка компания.

И двете фармацевтични компании изискват поставянето на две инжекции на пациент, за да бъде постигнат очакваният имунитет срещу Covid-19. Паузата между двете дози при BioNTech е поне 21 дни, а при Moderna - 28 дни.

Ако страната разчита само на тях, максималният брой на имунизираните граждани би бил 750 000 души, или приблизително 10% от населението на България към септември.

Междувременно ЕК вече постигна допълнително споразумение с BioNTech за удвояване на поръчката за страните от ЕС, като още след март ще бъдат налични нови 75 млн. дози за целия съюз. Останалите над 200 млн. дози ще се доставят в рамките на календарната 2021. Все още не е ясно как това ще се отрази върху конкретните наличности за България.

В петък Европейската агенция по лекарствата (EMA) обяви, че очаква AstraZeneca да внесе кандидатурата си за одобрение на Covid-ваксина през следващата седмица.

Компанията разработва своя препарат в сътрудничество с Оксфордския университет - за момента той се прилага във Великобритания, Индия, Мароко и няколко страни от Латинска Америка.

Възможно е решението на EMA по ваксината на AstraZeneca да стане факт до края на януари 2021, ако всички изисквания по процедурата бъдат спазени. Това би означавало, че България ще може да разчита на доста по-големи количества от трети достъпен препарат след февруари.

Твърде оптимистичните очаквания на някои от държавите членки за по-бързо одобрение на тази ваксина създадоха проблеми в някои места - Нидерландия например се забави с 10 дни спрямо останалите страни в ЕС, докато започне имунизационната си кампания, защото е планирала ресурсите си на база на погрешното допускане, че AstraZeneca първа ще получи разрешение от EMA.

При пристигането на първите дози от Pfizer / BioNTech здравните власти не са били в състояние да организират бързото им разпределение по места, здравният министър се извини пред парламента за грешките, a премиерът Марк Рюте призна, че е разочарован от изоставането.

BioNTech и Moderna използват сходна технология за провокиране на имунитет срещу SARS-Cov2 в организма на пациента чрез информационна РНК, която дава инструкции на имунната система да разпознава шиповия протеин на вируса. И двете компании съобщават за до 95% ефикасност на своите ваксини след последния етап на клиничните изследвания.

И двете би трябвало да се транспортират и съхраняват при специални условия - минус 20 градуса за не повече от 6 месеца при Moderna, и минус 70 градуса за BioNTech.

Eдна доза от ваксината на Moderna струва 18 евро, а на BioNTech - 12 евро.

В сравнение с тях AstraZeneca е по-евтина - по-малко от 2 евро на доза, създадена е по различна технология, и може да се съхранява в обикновени хладилници, което облекчава разходите за логистиката. Препаратът съдържа модифициран безвреден вирус, в който е добавен един от гените на SARS-Cov2, за да провокира реакция на имунната система срещу шиповия протеин от обвивката на новия коронавирус.

В петък премиерът Бойко Борисов обяви, че дотук бюджетът е осигурил 305 млн. лв. за доставки на имунизационни препарати.

Въпросителните около ваксината на Оксфорд / AstraZeneca бяха свързани с разликите в данните от клиничните изследвания: първоначално тестовете с две дози от ваксината показаха 62% ефикасност. При пациентите, които са получили 1/2 от първата доза и пълна втора доза след поне едномесечна пауза, процентът на ефикасност обаче се вдига до 90%.

Регулаторът във Великобритания поиска допълнителни разяснения от компанията и след преглед на цялата информация препоръча поставянето на две пълни дози.

Според британската агенция, ваксината стига 80% ефикасност, когато втората доза се отложи с 3 месеца. Комисията по ваксинациите и имунизациите на Великобритания съобщава, че 22 дни след първата доза се установява 70% защита срещу вируса.

За разлика от ЕС, британските здравни служби допускат отлагане на вторите дози и при Pfizer/BioNTech, и при AstraZeneca до 12 седмици с идеята да обхванат колкото може по-голяма част от населението с първите налични доставки на препаратите.

Засега България не предвижда подобно извънредно разместване на графика за поставяне на двете дози от ваксините.


Един чужденец, който помага на българите: Здравният министър ще иска гражданство за д-р Заргар

Сгреши ли ЕС, като не поръча повече ваксини срещу Covid-19?



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Израел нанесе удар на територията на Иран, казват САЩ

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024