Общинските съветници в Сандански били "доброволци в кампания за популяризиране на ваксината" Снимка: © Getty Images

Четиримата общински съветници в Сандански били ваксинирани преди някои лекари и медицински сестри в града, за да не се налага дозите от препарата на Pfizer/BoiNTech да бъдат изхвърлени. Освен това представителите на местната власт били доброволци в кампания за популяризиране на препарата, който не се ползвал с голямо доверие от медиците. Това обясни директорът на Югозападна болница Илия Тонев в интервюта за bTV и NOVA.

Скандалът започна в събота, след като стана ясно, че в Сандански са били извършени „незаконни имунизации“ – общински съветници прередили медици и служители от лечебни заведения. Здравното министерство извърши проверка, която установи, че „редът за ваксинации на българските граждани е нарушен“.

Партийни списъци с привилегии за ваксиниране създадоха скандал в Сандански

Според Илия Тонев – на 8 януари в града пристигнали 100 дози от ваксината, разпределени в 20 флакона по пет. В списъка с желаещи да се имунизират фигурирали 110 души от персонала на Югозападна болница. Оказва се обаче, че 20 от дозите отишли за общински съветници.

„Не мога да кажа, че нещо се е объркало. Част от персонала на болницата, включително и други хора, които са на първа линия, имат резерви към ваксината на Pfizer. А тя е много сложна за съхранение и обработка. 20% от включените в списъка отказаха да се ваксинират“, обясни директорът на лечебното заведение пред bTV.

В интервюто за NOVA той добави: „Около 20 души от предварителния списък не се явиха. Проблемът е, че веднъж извадена от хладилника, ваксината става негодна в много кратък период от време и е възможно да се стигне до похабяване на дозите. Освен това – една от дозите от флакона вече беше използвана и поставена на лекар в нашата болница, което означаваше, че трябваше да изхвърлим останалите 4, ако не ги поставим“.

Той не отговори на въпроса как е решено ваксините да се поставят на общинските съветници, а не на възрастни хора например. Каза, че се е обърнал към общината за помощ и е бил в непрекъсната комуникация с шефа на РЗИ-Благоевград. Той се обърнал към него с думите, че дозите трябва да се поставят, но не уточнил на кого.

Тонев обясни още, че представителите на местната власт били изпратени от общината като доброволци в кампания за популяризиране на ваксината.

„Не мога да кажа как са били избрани точно тези лица. Информацията е подадена от местната власт. Това се случи към края на времето за ваксинация и те не са хора, които са били подготвени предварително“, каза Илия Тонев.

Той допълни, че няма покана за среща с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, който се зае със случая и обяви, че ще има най-строги санкции за отговорните лица и институции.

„В разговори със здравното министерство ще се изясни дали ще им (б.а. – на общинските съветници) бъде поставена втората доза от ваксината. Би било нечовешко да не се довърши имунизацията“, добави директорът на Югозападна болница.

„Не съжалявам, би било грешно да се изхвърлят лекарства, които могат да помогнат на много хора в борбата с най-тежката инфекция, която ни спохожда от години насам“, каза Илия Тонев.

Социалният министър Деница Сачева също коментира случая по bTV, като каза, че не трябва да се правят „генерални изводи“ за целия ваксинационен план от „единичния случай“ в Сандански.

Скандалът започна в събота, когато стана ясно, че сред ваксинираните е и председателят на Общинския съвет Николай Шаламандов от ВМРО. Имунизираните са от различни партии. Оказа се, че всеки от общинските съветници на ГЕРБ в Сандански е "получил лична покана да бъде ваксиниран". От местната управа на партията признаха за съществуването на практиката "пререждане по списък", но не стана ясно кой е раздавал тези покани.

Шаламандов обясни преди два дни пред bTV, че до ваксинацията се стигнало, след като останали неизползвани дози, които иначе трябвало да бъдат изхвърлени. Но от РЗИ-Благоевград съобщиха, че е трябвало препаратите да бъдат върнати в здравната инспекция и да се използват за хора от първа фаза на имунизиране в областта – лекари, медицински сестри и помощен персонал.

Здравният министър обяви, че на 11 януари ще бъдат взети обяснения от отговорните лица за ваксинирането на общинските съветници. „Действията ни във връзка с ваксинирането на всеки отделен българин са подчинени на ясни и точни правила, разписани в Националния план. Няма да допусна институции или отделни лица да ги нарушават“, добави той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024