Четирима общински съветници в Сандански и PR-ката на частна софийска клиника прередиха медиците в първата фаза на ваксинация срещу Covid-19 в България. Почти по същото време в Полша се разрази скандал с по-големи мащаби, след като 18 културни дейци и политици получиха доза от препарата на Pfizer/BioNTech преди някои лекари и медицински сестри.

Те били имунизирани в Медицинския университет във Варшава и според ректора и самите тях – били поканени като посланици в кампания за убеждаване на обществото в безопасността на ваксината. От университета в полската столица твърдят, че са получили допълнителни дози, част от които да се поставят във връзка с тази кампания. Оказва се обаче, че правителството на страната няма нищо общо с инициативата и никога не е давало подобни нареждания. След обстойна проверка образователната институция понесе големи санкции.

Полша започна своята имунизационна кампания срещу Covid-19 на 27 декември миналата година. Националният план за ваксинация гласи, че в първа фаза попадат лекари, медицински сестри и друг медицински персонал.

В края на 2020 Медицинският университет във Варшава получава 450 дози от ваксината. Според данните от институцията – 300 от тях са били поставени на медици, а 132 били предназначени за членовете на техните семейства. Извън сметките остават 18 ваксини.

Точно те са били използвани в „кампанията“ за популяризиране на препарата. От университета изпратили покани на няколко известни личности, сред които актьорите Кристина Янда, Мария Северин, Андрей Северин и Виктор Зборовски. В списъка попаднали още режисьорът Кжищоф Матерна, певицата Магда Умер, програмният директор на телевизия TVN Едуард Миечак и певецът Михал Байор, съобщава местната медия RMF 24.

Всичко започва още на 31 декември, когато бившият премиер Лешек Милер, който е настоящ евродепутат от Съюза на демократичната левица, публикува в социалните мрежи документ, показващ, че е бил имунизиран. Според местните медии – той е „редовен пациент“ в болницата към Медицинския университет.

Здравният министър Адам Неджелски твърди, че в списъка попадат още политици, но не може да съобщи имената на получилите ваксината.

„Няма никакво оправдание правилата да бъдат нарушавани“, каза премиерът Матеуш Моравецки („Право и справедливост“). „Това е истински скандал“.

Как PR-ка се оказа в първата група на ваксинираните срещу Covid-19 в частна болница

63-годишният Михал Байор, който е популярен актьор и певец, сподели във Facebook, че е бил сред „културните дейци“, получили доза от препарата на Pfizer/BioNTech преди някои медици в страната. Казали му, че ваксините ще трябва да бъдат изхвърлени, ако не се поставят на никого.

„Не възнамерявам да се крия в тази медийна буря. Изпратиха ни покани след Коледа, в които ни предоставиха официална информация, че това са допълнителни ваксини, много от които имат срок на годност до 31 декември 2020. Бях убеден, че това е благородна постъпка и по този начин ще окуражим хората да се имунизират“, написа Байор. „Ако някой се е почувствал обиден, искрено се извинявам“.

71-годишната певица Магда Умер също използва профилите си в социалните мрежи, за да обясни ситуацията. „Бях помолена да участвам в кампания по популяризирането на ваксината. Беше ми обяснено, че не отнемам доза от никого. Казаха ни, че ставаме посланици. Мислех, че правя нещо добро, но се оказа, че нещата стоят по съвсем друг начин“.

Още на 2 януари 45-годишната актриса Мария Северин публикува в Twitter документ от Медицинския университет във Варшава, в който пише, че Агенцията за държавния резерв е предоставила на клиниката допълнителни 450 дози, които нямат общо с „фаза първа“ от ваксинационния план – тоест, с имунизирането на медиците. Обявено е още, че в кампанията ще участват актьори, композитори и режисьори.

Няколко дни по-късно обаче шефът на Държавния резерв Михал Кучмеровски каза, че информацията е „грешна“. „Нямаше допълнителни дози за Медицинския университет, още повече такива, предназначени за известни личности. Всички болници получиха само ваксини, предназначени за медиците“, обясни той, цитиран от RFM 24.

Здравният министър Адам Неджиелски разпореди проверка, при която Националният здравен фонд откри нарушения в плана за ваксинация. В понеделник (11 януари) той обяви, че на университета е наложена санкция от 350 хиляди полски злоти, която се равнява на 77 хиляди евро. Призова и за оставката на ректора проф. Збигнев Гационг. Ден по-късно той обаче заяви, че няма да напусне позицията си, предаде Polsat.

„В Медицинския университет във Варшава е извършена злоупотреба с власт“, каза Неджиелски. „Тя се състои в това, че ректорът е канил за ваксинация хора, с които е приятел или има някакви други взаимоотношения“. Той смятал, че ректорът първо не знаел за цялата ситуация. Но после видял снимки, на които проф. Гационг посрещнал няколко актьори, дошли, за да получат имунизация.

Според здравния министър – не е имало подписан никакъв договор за кампанията, която Медицинският университет твърди, че е започнал. Нямало е дискусии с правителството за нейното организиране. Ректорът смята, че зад призива на здравния министър се крият „лични причини“. „Имам чувството, че ако напусна, това ще удовлетвори голяма част от хората, които искат да ме дискредитират“.

Здравният министър каза, че ваксинираните 18 „известни личности“ ще получат втора доза от препарата. Той ги призова да се включат като доброволци на първа линия в борбата срещу Covid-19, тъй като вече са предпазени от вируса.

„Половин час след брифинга получих първа информация, че един от тези хора ще стане доброволец“, обяви той в Twitter на 11 януари. Възможно е да става въпрос за самия Лешек Милер, който обяви в ефира на Polsat, че би работил в Covid-отделение като помощник.

В България също се разрази скандал с „незаконно пререждане“ за ваксини. 35-годишната Гери Дончева, която работи като ТВ-водеща и PR в частната клиника „Сердика“, бе имунизирана преди някои лекари и медицински сестри. Тя е приятелка на управителя на болницата Емил Янков, който е син на д-р Методи Янков - член на УС на Националния съвет на частните болници.

Дончева е бивш модел, а сега е водеща на предаването "Emergency Makeover" в музикалния канал The Voice.

Общинските съветници в Сандански били "доброволци в кампания за популяризиране на ваксината"

Освен това – четирима общински съветници от Сандански се ваксинираха по време на първата фаза от националния имунизационен план. Те са от различни партии, а един от ваксинираните е председателят на ОбС Николай Шаламандов от ВМРО.

Според директора на Югозападна болница Илия Тонев – представителите на местната власт били ваксинирани като доброволци, които да популяризират кампанията на здравното министерство. Добави, че в противен случай дозите щели да бъдат изхвърлени. Министър Костадин Ангелов разпореди проверка, която откри нарушения, и скоро предстои да бъдат обявени санкциите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024