Сестри, лекари, столетници и министър Ангелов са първите ваксинирали се в ЕС

На 27 декември здравният министър Костадин Ангелов стана първият български гражданин, ваксиниран срещу Covid-19 с препарата на Pfizer/BioNTech. Веднага след него доза бе поставена и на епископ Тихон, който се превърна в първия имунизиран духовник у нас.

В събота първите дози достигнаха до всички страни-членки и повечето държави започнаха с имунизациите още на следващия ден, в неделя.

В голяма част от тях първите ваксинирани са медицински специалисти или хора от домовете за възрастни, като Ангелов е единственият министър.

"Разумът започва да надделява над емоциите, страхът отстъпва пред надеждата"

Президентът на Румъния Клаус Йоханис предложи на здравните експерти да бъде сред първите ваксинирани, за да даде пример и да вдъхне увереност на съгражданите си в безопасността на ваксината. Специалистите в северната ни съседка обаче взеха решение да включат Йоханис във втората приоритетна група, тъй като жестът му може да доведе до „спекулации“.

Главният координатор на румънската ваксинационна кампания д-р Валериу Георгица каза, че здравните експерти са обмислили предложението на президента, но заедно са стигнали до решението да не го имунизират първи. „Защото от жест, който цели да убеди и заздрави увереността във ваксината, могат да се създадат други спекулации. Не искахме това, защото цялото доверие в нас и работата ни щеше да бъде разрушено“, каза той, цитиран от digi24.ro.

Стратегията на Румъния е първо да постави доза от препарата на лекарите и хората от домовете за социални грижи. Първият ваксиниран e млада медицинска сестра.

Единствената държава от ЕС, чийто министър-председател се ваксинира първи, е Чехия. Премиерът Андрей Бабиш се имунизира в Централната военна болница в Прага. След като получи дозата си, той присъства и на ваксинацията на 95-годишната Емили Репикова, която е ветеран от войната. Чехия преживява трудно втората вълна на Covid-19, здравният министър беше уволнен точно в нейния разгар и експертите позволиха на премиера да вдъхне увереност на нацията в безопасността на ваксината в качеството си на неин лидер.

Първите 9750 дози от ваксината пристигнаха и в Гърция, където първите имунизирани в неделя ще бъдат лекари и медицински сестри на първа линия, както и работещи и живеещи в старческите домове. Медицинската сестра Евстатия Камбисиули, която работи в Covid-отделение, е първа в списъка. Президентът Катерина Сакеларопулу и премиерът Кирякос Мицотакис ще получат дозата на 27 декември.

Унгария, Германия и Словакия вече започнаха ваксинационната си кампания срещу Covid-19 с един ден преди останалите държави членки от ЕС. Първата ваксинирана унгарка е лекарка от първа линия на борбата срещу пандемията. В Германия най-напред в списъка бе 101-годишната Едит Квоицала. Жената е обитателка на дом за възрастни хора в град Халберщат в Саксония-Анхалт.

Унгарска лекарка и 101-годишна германка са сред първите ваксинирани в ЕС

А здравните власти в Словакия решиха първият имунизиран да бъде 60-годишният топ експерт по инфекциозните заболявания Владимир Кръчмери. Той получи доза от препарата в Университетската болница в град Нитра заедно с няколко лекари. Здравният министър Марек Крайчи само стоеше отстрани и обяви случилото се за „исторически момент“.

В Италия първите трима ваксинирани в неделя бяха медици от Националния център за инфекциозни болести в Рим. Франция започва кампанията в два центъра за възрастни в Париж и Бургундия-Франщ Конте, съобщава Le Monde. Здравният министър Оливие Веран каза, че първи в списъка са няколко десетки обитатели на домовете.

Испания получи първите дози в Гуадалахара и постави ваксината най-напред на 96-годишната Арасели Идалго от дом за възрастни, а подобен е случаят в Португалия.

Имунизационната кампания тръгна и в Австрия, където първите ваксинирани бяха петима високорискови пациенти на възраст между 83 и 93 години. Лекуващите се в болницата на Медицинския университет във Виена получиха първите си дози в присъствието на канцлера Себастиан Курц и на здравния министър Рудолф Аншобер. След тях се имунизира и началникът на Covid-отделението д-р Бернард Рьослер.

В Полша първа в списъка за имунизации е старшата медицинска сестра Алиця Якубовска от болница CSK MSWiA във Варшава.

Първа ваксината в Хърватия получи 81-годишната Бранка Анчич, която живее в дом за възрастни в Загреб. Подобен е случаят в Дания, където на 27 декември първият имунизиран гражданин на страната стана 79-годишният Лейф Хайзелберг от Одензе. Гун-Брит Йонсон от Швеция каза, че никога не се е съмнявала дали да си постави ваксината. 91-годишната жена от дома за възрастни в Мьолби бе първата имунизирана в скандинавската страна. А във Финландия най-напред в списъка са медиците на първа линия в Covid-отделенията.

В Кипър имунизациите започнаха в Никозия, Лимасол и Ларнака, а най-напред се имунизира лекарят д-р Анастасиос Цифтис. Медици са първите ваксинирани и в Литва, обяви здравният министър Арунас Дулкис. Такъв е и случаят в съседна Латвия, където здравният министър Илзе Винкеле нарече кашоните с ваксини „кутии, съдържащи живот“. А лекарят д-р Йелена Розинко стана първият имунизиран срещу коронавируса гражданин на Естония.

Словения започна кампанията си в неделя и първите трима ваксинирани бяха жители на дом за възрастни. Малта постави в приоритетната си група медиците и най-напред бе имунизирана медицинската сестра от инфекциозно отделение Рейчъл Греч.

Основният център за производство на ваксината на Pfizer/BioNTech в Европа в момента е фармацевтичният завод в Белгия. Оттам тръгнаха камионите с доставки за всички страни от ЕС, а страната ще започне кампанията по ваксинациите на 28 декември. Първи в списъка е 96-годишният Йос Херманс – обитател на старчески дом в Пюрс – в региона на Антверп, съобщава The Brussels Times.

И Люксембург започва имунизациите в понеделник. От Херцогството не са обявили кой ще е първият ваксиниран, но се предполага, че това ще е медик или обитател на дом за възрастни, пише Luxembourg Times.

Ирландия ще ваксинира първо медиците, работещите и живеещите в старческите домове. Кампанията започва на 30 декември. Нидерландия ще започне имунизациите на 8 януари 2021 г., като първи в списъка ще са работещите в домове за социални грижи.

„Днес обръщаме страницата на една трудна година“, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и отбеляза, че препаратът ще достигне до почти 450 милиона европейци. ЕС е регистрирал най-малко 16 милиона инфекции и 336 хиляди смъртни случая, свързани с коронавируса от началото на пандемията.

Първите ваксинирани във всяка страна от ЕС

Държава Първи ваксиниран
България Костадин Ангелов - здравен министър
Австрия Петима пациенти между 83 и 93 години
Белгия Йос Херманс - 96-годишен, от старчески дом
Хърватия Бранка Анчич - на 81, от дом за възрастни
Кипър

д-р Анастасиос Цифтис

Чехия Андрей Бабиш - премиер
Дания Лейф Хайзелберг - 79-годишен, от дом за възрастни
Естония Д-р Йелена Розинко
Финландия Медици от Covid-отделенията
Франция Морисет - на 78 години, от дом за възрастни
Германия Едит Квоицала - на 101 години, от старчески дом
Гърция

Евстатия Камбисиули - медицинска сестра

Унгария Лекари на първа линия
Ирландия Лекари на първа линия
Италия

Трима медици от Националния център за инфекциозни болести в Рим

Латвия Лекари на първа линия
Литва Лекари на първа линия
Люксембург Лекари на първа линия
Малта Рейчъл Греч - медицинска сестра
Нидерландия Работещи в домове за социални грижи
Полша Алиця Якубовска - старша медицинска сестра
Португалия Обитатели на домове за възрастни
Румъния Медицинска сестра
Словакия

Владимир Кръчмери - 60-годишен топ експерт по инфекциозните заболявания

Словения Жители на дом за възрастни
Испания Арасели Идалго - 96-годишна, от дом за възрастни
Швеция Гун-Брит Йонсон - жена на 91 години от старчески дом

Прочетете още:

"Народ, който пренася ваксини в бус за кренвирши, не може да бъде унищожен"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024
Важно днес

Гори историческата сграда на фондовата борса в Копенхаген

Това се случва ден след 5-годишнината от пожара в Нотр Дам

10:38 - 16.04.2024
Живот

Цветелина Цекова за силата да сътвориш смисъл от болката

Когато си тръгва от насилието, взима част от него със себе си и благодарение на таланта и вътрешната си сила, го превръща в оръжие срещу самото него.

09:59 - 16.04.2024