„От това, което виждам, съм изключително обнадежден. Хората, които желаят да се ваксинират, се увеличават с всеки изминал ден. Разумът започва да надделява над емоциите, страхът отстъпва пред надеждата. Хората разбират, че това е пътят да се върнат към нормалния начин на живот“, смята здравният министър Костадин Ангелов, който даде интервю за "120 минути" по bTV.

„Очаквам до края на 2021 година да успеем да имунизираме всички български граждани. Ще дойдат още ваксини на още фирми производители и трябва да обхванем около 70% от българското общество“, добави той.

Следващите доставки на ваксината на Pfizer/BioNTech у нас ще се извършат с камиони на фирмата производител - обяви Ангелов, попитан за коментар на подигравките в социалните мрежи, след като препаратите бяха транспортирани с бус на фирмата за кренвирши „Леки“.

„Следващите поръчки ще са в камиони на производителите, ще бъдат доставени до всяко РЗИ и там ще бъдат вкарани директно във фризерите, които поддържат температура -70 градуса по Целзий. Готвим се от много време за тази логистика“, каза Ангелов.

"Народ, който пренася ваксини в бус за кренвирши, не може да бъде унищожен"

„В този живот остава това, което сме направили, а не коментарите за това, което сме направили. Ние сме се постарали своевременно да гарантираме пътя на доставка и температурния режим. Тези шеги са неуместни, те разколебават и всяват страх в българските граждани“, допълни здравният министър.

В неделя той стана първият български гражданин, който се имунизира срещу Covid-19. Той получи дозата в УМБАЛ „Света Анна“, а часове по-късно сподели, че се чувства „изключително добре“ и „нищо не се е променило от вчера до днес“.

Сестри, лекари, столетници и министър Ангелов са първите ваксинирали се в ЕС

„Не срещнах нито една от очакваните реакции, чувствам се изключително добре. Бяха ми дадени указания от лекарите, които ме прегледаха, по време на целия процес да следя всяка промяна в моето състояние и да докладвам своевременно. Следя си температурата, няма промени, няма болка на мястото на убождането. Температурата ми е 36,7 градуса“, каза Ангелов.

Той благодари на медиите, които отразиха първите проведени ваксинации в България. Сподели, че оценява протегнатата от тях ръка в борбата за информиране на българските граждани, че трябва да се ваксинират.

„Трябва да направим силен отбор, с който да продължим да побеждаваме в битката с Covid-19. Бяхме подготвени за по-малко журналисти, макар да избрахме голямо помещение – чакалнята, която трансформирахме в манипулационна“, каза той.

„Най-важната новина от днес е подкрепата от Българската православна църква – викарият на патриарх Неофит, епископ Тихон, се ваксинира веднага след мен. Най-силната помощ е навременната, а това БПЦ да изпрати един от най-висшите си духовници в мисията за ваксиниране, значи нещо много. Благодарим им“, каза Костадин Ангелов.

Костадин Ангелов стана първият имунизиран срещу Covid-19 в България

Той сподели, че не си е направил противогрипна ваксина, но успокои, че тя и препаратът срещу Covid-19 са съвместими и няма никакъв проблем човек да си постави и от двете. Според препоръките на специалистите –  най-добре е да минат няколко месеца от преболедуването на коронавируса, преди хората да се ваксинират с препарата на Pfizer/BioNTech, каза Ангелов.

През следващия януари у нас трябва да има още 62 500 ваксини „С тях ще разгърнем мащабна кампания, за която се готвим от доста време“, каза Ангелов.

„Нека да не говорим за бройки, а за вид ваксини. Ще настоявам всяка една от фирмите производители да даде отговор на всеки български гражданин. Искам да ги успокоя, че ваксините ще са за всеки, доброволни и безплатни“.

Той каза, че 2021 ще е „година на надеждата“. Сподели, че ще вложи цялата си сила и енергия да направи най-доброто за всеки българин.

„Не желая да съм харесван и одобряван, а да съм от полза на всички граждани“, каза Ангелов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ