"Народ, който пренася ваксини в бус за кренвирши, не може да бъде унищожен"

С право "Спешна помощ" се възмути от шегаджиите, които споделяха снимка на транспортна линейка, препълнена с чували за биологични отпадъци, приличащи на зелки.

Но и най-претръпналите на ужаси медици вероятно са ахнали, когато видяха как първите ваксини на Pfizer / BioNTech пристигнаха в Пловдив, натоварени в багажника на бус за кренвирши "Леки".

Докато здравните власти на всички държави от ЕС приемаха ваксините в деня преди масовата имунизация, Регионалната здравна инспекция в Пловдив складира своята партида в съветски хладилник.

"Ааа, хладилникът е "Зил"? Аз се чудих къде камион си сложИла...", репликира премиерът Бойко Борисов ръководителката на местната ваксинационна програма с фамилиарен тон. След като видя не особено фотогеничната вътрешност на машината, отсече: "Затваряй!"

Сестри, лекари, столетници и министър Ангелов са първите ваксинирали се в ЕС

Угур Шахин и Йозлем Тюречи от BioNTech сигурно щяха да си изпуснат епруветките, ако можеха да гледат централните емисии новини в България на 26 декември.

Вицът се пише сам (но превозвачът не се смее, понеже "Ситуацията е сложна"*).

Дали суматохата беше режисирана по PR-интуицията на Борисов, за да разсмее дори най-големите скептици ("ядат кренвирши, без да знаят какво има вътре, ама не искат да се ваксинират")?

Под микроскопа: Какво съдържат кренвиршите от българския пазар

Или просто "толкова си може" здравната система на една държава член на ЕС през 2020 г., която написа план за борба с пандемията на деветия месец от появата й?

Във всеки случай, пределно ясно стана защо първата ваксина срещу Covid-19 беше изобретена на повече от 1900 km разстояние от "Зил"-а на РЗИ. За часове meme-тата с кренвиршите в социалните мрежи изпревариха снимките на сарми и лиричните равносметки за 2020 г.

"Ваксините пристигат в Пловдив в бус на Леки. Кренвиршите. Товарят ги върху количка на колелца, която дрънка по плочките на тротоара. Едва не ги изсипват, когато я качват от улицата на тротоара, щото няма рампа. И това го дават live по тв. Цялото семейство се смеем. После плачем", пише @TheBarsenal и идеално описва духа на времето.

"Смешно е, защото е истина", пише "Наука и критично мислене" във Facebook към колажа:

"С кренвирши Леки ваксини за всеки", пише TinkoLife в отговор на @__7_7_7_7_, който предлага нов сюжет за Саша Барън Коен: В “Борат” 3 може да покажат как ваксините се превозват в бус за кренвирши и се съхраняват в хладилник “ЗИЛ” на 45 години... Още можем!".

Коя ваксина ще си сложите?, пита Иван Радев в Twitter, и дава три опции:

- Pfizer-BioNTech-Белла
- AstraZeneca-Oxford-Градус
- Moderna- Лудогорско пиле

Ако "каракачантичките" направиха Billa любимия бранд на meme-генераторите, то "Леки с антитела" скоро може и да я изместят от сърцата на хората.

Поне всички си спомнихме за емблематичната реклама за магазинера и Пепи, която придоби ново звучене в пандемията.

"Ако Ви подарят шише от Кока-Кола с капачка от фанта, вътре има ракия. В кутия от сладолед ще намерите сарми. Видите ли микробус за кренвирши, ескортиран от полицейски автомобили, значи в него има ваксини", пише Diane de Poitiers, като добавя "Вицовете за ваксини и кренвирши се оказаха верни. Живеем като в лош виц".

Народ, който пренася ваксини в бус за кренвирши, не може да бъде унищожен. Или както пише @petyoyo: "Ваксини в камион на Леки е перфектният край на 2020".


* От "Белла България", производителя на кренвиршите, обявиха, че са предоставили хладилните бусове за ваксините безвъзмездно по искане на "Бул Био". "Вярваме, че в условията на безпрецедентната криза, в която се намираме, всеки е длъжен да даде своя принос за преодоляването й, независимо от спецификата на дейността си. Важно е хладилната верига да бъде спазена и да има доказателство за това - термографът. Ситуацията е сложна. Хуморът е неуместен", обявиха от дружеството.


Прочетете още:

Здравният министър за ваксините в буса за кренвирши: Това е практика още в САЩ и Канада


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024