Снимка: © Getty Images

Здравният министър Костадин Ангелов благодари на всички български производители, осигурили логистика за ваксините на Pfizer/BioNTech. Той каза, че е видял коментарите в социалните мрежи, предизвикани от пренасянето на препаратите в багажник на бус за кренвирши „Леки“, но остана недоволен, че се търси такъв акцент, тъй като това било практика и в други държави.

„Видях какво става в социалните мрежи. За мен търсенето на акцент в тази посока не е приемливо, защото България не е единствената държава, където се случва транспортирането с частни логистични компании. Същото се случва в САЩ – частна компания, специализирана в транспорта на риба тон, помага на правителството за ваксините. Подобен е опитът и в Канада – там действа фирма за транспортиране на сладолед. Така е и в Австралия“, каза Ангелов.

"Народ, който пренася ваксини в бус за кренвирши, не може да бъде унищожен"

„Аз благодаря на всички български производители, че осигуриха логистика. Очаквам протегнатата ръка и от други български производители“, добави той.

Ваксините в събота пристигнаха в Пловдив в буса на „Леки“, а също така бяха складирани в съветския хладилник „Зил“. В Закона за лекарствените средства в хуманната медицина пише, че одобрените от регулатора лица за търговия с лекарствени продукти трябва да разполагат с „подходящи помещения, оборудванеи съоръжения и подходящи транспортни средства, осигуряващи правилното съхранение, разпространение и транспортиране на лекарствените продукти“.

Според наредба на здравния министър за Добрата дистрибуторска практика – дистрибуторите трябва да осигуряват необходимите условия при транспорт на лекарствени продукти, изискващи специални условия на съхранение (температура, относителна влажност, пряка слънчева светлина и др.)". Дистрибуторът на ваксините не разполага с транспортни средства и възлага тази дейност на външен изпълнител, който е извън системата на снабдяването с лекарствени продукти. Но Костадин Ангелов смята, че всички изисквания са били спазени.

„Организацията беше следната – с договора, който имаме с фирмата доставчик ние поехме ангажимент, че ваксината ще стигне до всички РЗИ-та в България. Трябваше бързо да създадем логистика това да се случи. Обърнахме се към логистични компании за такъв транспорт“, обясни той.

„Изискването да се транспортират ваксините е компанията да осигури нормален температурен режим, който да се докаже с термограф. Такъв има. Ние сме осигурили температурен режим. Дори той не беше изцяло необходим, тъй като при транспортирането ваксините от София до Пловдив и Бургас бяха в чантите със сухия лед, осигуряващ температурата на пренасяне. Пренесените ваксини не се замразяват на -70 градуса по Целций. Хладилниците в РЗИ-тата работят на -70 градуса и ще се използват при следващите доставки от фирмата“, каза Костадин Ангелов.

Костадин Ангелов стана първият имунизиран срещу Covid-19 в България

Днес здравният министър стана първият гражданин на страната, ваксиниран срещу Covid-19.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората