Здравният министър за ваксините в буса за кренвирши: Това е практика още в САЩ и Канада Снимка: © Getty Images

Здравният министър Костадин Ангелов благодари на всички български производители, осигурили логистика за ваксините на Pfizer/BioNTech. Той каза, че е видял коментарите в социалните мрежи, предизвикани от пренасянето на препаратите в багажник на бус за кренвирши „Леки“, но остана недоволен, че се търси такъв акцент, тъй като това било практика и в други държави.

„Видях какво става в социалните мрежи. За мен търсенето на акцент в тази посока не е приемливо, защото България не е единствената държава, където се случва транспортирането с частни логистични компании. Същото се случва в САЩ – частна компания, специализирана в транспорта на риба тон, помага на правителството за ваксините. Подобен е опитът и в Канада – там действа фирма за транспортиране на сладолед. Така е и в Австралия“, каза Ангелов.

"Народ, който пренася ваксини в бус за кренвирши, не може да бъде унищожен"

„Аз благодаря на всички български производители, че осигуриха логистика. Очаквам протегнатата ръка и от други български производители“, добави той.

Ваксините в събота пристигнаха в Пловдив в буса на „Леки“, а също така бяха складирани в съветския хладилник „Зил“. В Закона за лекарствените средства в хуманната медицина пише, че одобрените от регулатора лица за търговия с лекарствени продукти трябва да разполагат с „подходящи помещения, оборудванеи съоръжения и подходящи транспортни средства, осигуряващи правилното съхранение, разпространение и транспортиране на лекарствените продукти“.

Според наредба на здравния министър за Добрата дистрибуторска практика – дистрибуторите трябва да осигуряват необходимите условия при транспорт на лекарствени продукти, изискващи специални условия на съхранение (температура, относителна влажност, пряка слънчева светлина и др.)". Дистрибуторът на ваксините не разполага с транспортни средства и възлага тази дейност на външен изпълнител, който е извън системата на снабдяването с лекарствени продукти. Но Костадин Ангелов смята, че всички изисквания са били спазени.

„Организацията беше следната – с договора, който имаме с фирмата доставчик ние поехме ангажимент, че ваксината ще стигне до всички РЗИ-та в България. Трябваше бързо да създадем логистика това да се случи. Обърнахме се към логистични компании за такъв транспорт“, обясни той.

„Изискването да се транспортират ваксините е компанията да осигури нормален температурен режим, който да се докаже с термограф. Такъв има. Ние сме осигурили температурен режим. Дори той не беше изцяло необходим, тъй като при транспортирането ваксините от София до Пловдив и Бургас бяха в чантите със сухия лед, осигуряващ температурата на пренасяне. Пренесените ваксини не се замразяват на -70 градуса по Целций. Хладилниците в РЗИ-тата работят на -70 градуса и ще се използват при следващите доставки от фирмата“, каза Костадин Ангелов.

Костадин Ангелов стана първият имунизиран срещу Covid-19 в България

Днес здравният министър стана първият гражданин на страната, ваксиниран срещу Covid-19.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024