Костадин Ангелов стана първият имунизиран срещу Covid-19 в България Снимка: © bTV

Ваксинациите срещу Covid-19 в България започнаха официално, а първият имунизиран бе здравният министър Костадин Ангелов. Той получи доза от препарата на Pfizer/BioNTech в 10 ч. в УМБАЛ "Св. Анна", в присъствието на 75-годишния епископ Тихон. Викарият на патриарх Неофит стана първият духовник у нас, който се ваксинира срещу коронавирус.

"Това е спасението, което очакваме. Вярвам, че скоро ще започнем да надделяваме над Covid-19. Нямам търпение да се видя със 70-годишния ми баща, без да се притеснявам", сподели здравният министър, след като получи ваксината.

Сестри, лекари, столетници и министър Ангелов са първите ваксинирали се в ЕС

"Вярваме, че със започването на ваксинирането ние ще победим тази световна пандемия и ще се върнем към нормален начин на живот. Всички усилия на всички учени по света бяха обединени, за да може днес това, което стартира в нашата страна, да даде резултат", каза той.

"Разумът започва да надделява над емоциите, страхът отстъпва пред надеждата"

По думите му – „от медицинска гледна точка, не би следвало ваксинираният да бъде преносител на коронавирусната инфекция“. Сподели, че се чувства добре и остана 15 минути под наблюдение след поставянето на дозата, а после получи и имунизационния си паспорт.

"Искам да изкажа и най-сърдечната си благодарност на Българската православна църква за протегнатата ръка в този труден за всички ни момент. Какво по-голямо доказателство за нейната подкрепа от това, че днес сред нас имахме честта да бъде и един духовник, Божи човек, в лицето на Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон. Той беше ваксиниран наравно с нас и го направи с искреното си убеждение и вярата, че това е най-правилното решение не само за него, но и за всички българи в настоящата ситуация", написа по-късно Ангелов във Facebook.

След него срещу коронавирус се имунизира ръководителят на Covid-отделението в „Св. Анна“ д-р Рада Прокопова, както и медицинската сестра Ани Кирова.

По същото време, във ВМА се ваксинира и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"Ние се намираме във война, но намерихме нашето оръжие. То се намира в тези флакончета и ще ни позволи да се прегърнем спокойно с нашите роднини", сподели той.

Директорът на болницата каза, че днес във ВМА ще се ваксинират 20 медицински сестри, 17 санитари и 63 лекари. „Първите 15 души наистина са знакови лица за Военномедицинската академия. Това са проф. Владов, който вече се ваксинира, проф. Салтиров, проф. Кацаров. Ще кажете, че те не са на първа линия, но са точно на първа линия. Най-сложните операции, които бяха извършени на пациенти с Covid, бяха направени от тях“.

„Следващите имунизирани ще са началници на клиники, които по принуда станаха началници на Covid-клиники – като проф. Ковачев, проф. Кьосев. Във ВМА има 10 такива създадени клиники", сподели ген. Мутафчийски.

Минути по-късно доза от ваксината бе поставена и на директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Смятам, че тази ваксина ще направи така, че всички ще живеем свободно", каза Балтов. "Независимо че съм изкарал Covid, се ваксинирам и това трябва да бъде направено от хората, които са преболедували. Няма траен имунитет, антителата спадат. Чувствам се, както се чувствах и преди ваксината.
Всички оставаме под наблюдение до половин час. Смятам, че всеки, който е здрав клинично, трябва да се имунизира".

Днес ще бъдат имунизирани 40 медици от "Пирогов", които работят на първа линия. За три дни ще се поставят дози на 100-110 лекари и медицински сестри в болницата. "Над 1000 души от "Пирогов" искат да се ваксинират, а списъкът нараства", каза проф. Балтов.

Имунизациите започнаха едновременно в три града у нас - в София, Пловдив и Бургас. Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров получи своята доза в Пловдив. Там сред първите ваксинирани бяха още медицинската сестра Райна Тодовичина и д-р Венцислав Филипов.

В същия час, в Медицински център "Св. Николай Чудотворец" в сградата на УМБАЛ - Бургас, първата имунизация срещу Covid-19 беше направена на Златина Парушева, медицинска сестра с 40-годишен стаж. След нея се ваксинира 34-годишният д-р Светлин Харалампиев, който от 4 години работи в ОАИЛ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024