Колко ваксини е поръчала България, какви и защо Снимка: © Getty Images

До края на 2021 България може да разполага с ваксини срещу Covid-19, достатъчни за имунизирането на 9 млн. души (18 млн. дози) – с около два милиона повече от населението на страната. Гражданите на България са 1,55% от населението на ЕС, затова ни се полага същият процент от договорените от ЕК препарати срещу коронавирус. Това прави 36 млн. дози (достатъчни за 18 млн. души), но страната няма да приеме всички, тъй като би останал голям излишък.

Към момента държавата е заявила и осигурила количества за 6 млн. души (б.а. – 12 млн. дози) по договорите на Европейската комисия с Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson (Janssen) и CureVac. Засега само първите две са одобрени за употреба в ЕС и вече се прилагат у нас. Отделно са предвидени количества за 3 млн. души население по договорите на ЕК с френската Sanofi и американската Novavax, ако те получат разрешение от регулатора. Комисията преговаря с двете компании, като дискусиите за покупка на препарата на Sanofi са в по-напреднала фаза.

Това стана ясно от отговор на Министерството на здравеопазването на въпроси, изпратени от „Булевард България“. От ведомството отбелязват, че ще вземат предвид нагласата на населението спрямо ваксините и факта, че децата до 16 години не са „подходяща група за имунизиране“. Логистичните възможности и спецификата за поставяне на всяка ваксина също играят роля за определяне на броя дози, с които държавата ще се снабди.

От здравното министерство отговориха още, че масовата имунизация на населението в България ще започне най-късно до края на май.

На въпрос по какъв критерий всяка страна членка получава определен брой ваксини, от здравното ведомство отговориха, че принципът на разпределение е на база каква е пропорцията на населението на съответната страна спрямо населението на ЕС. Тя се измерва с коефициент, който за България е 1,55%. Близо седемте милиона души, които живеят у нас, са малко над процент и половина от 446-те милиона жители на Европейския съюз, сочат данните на Eurostat.

Количествата, които ЕК е договорила с шестте производителя на ваксини на този етап, са 2,3 милиарда дози. Става въпрос за Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson (Janssen), Sanofi и CureVac.

„За България това означава, че делът на полагащите ни се ваксини е за близо 36 милиона дози, или приблизително 18 млн. лица – при двудозово прилагане на всяка ваксина. Това, разбира се, надхвърля значително населението на страната, затова България е заявила към съответните производители количества ваксини за 6 млн. души население, като се очаква от останалите две ваксини да бъдат доставени и дози за още 3 млн. души“, поясняват от МЗ.

От ведомството не дават конкретен отговор на въпроса защо първата поръчка на дози от Pfizer/BioNTech е толкова малка – страната ни получи само 9750 дози в края на 2020. Австрия, която е с малко по-голямо население от нашето – 8,7 млн. души – получи над 60 хиляди ваксини до края на миналата година. До юни се очаква там да бъдат имунизирани 5 млн. души, а до края на 2021 – цялото население.

През януари България ще получи над 60 хиляди дози от препарата на Pfizer/BioNTech и 6000 от този на Moderna. Най-големи доставки, според Националния план, се очакват през април – общо 520 хиляди дози, и през юли – близо 600 хиляди. До септември страната ни трябва да разполага с 1,5 млн. ваксини, с което могат да бъдат имунизирани 750 хиляди души – около 10% от населението.

България ще разчита на компанията AstraZeneca за по-мащабно ваксиниране. Страната ни очаква да получи 4,5 млн. дози от препарата на британско-шведската компания, когато тя получи одобрение от европейския регулатор ЕМА. Това може да се случи до края на януари. Първата доставка ще е от 500 000 дози, но тя все още не е отразена в Националния план.

България ще разчита на AstraZeneca за по-мащабно ваксиниране срещу Covid

Отделно страната ни се включи с 2,9 млн. дози в допълнителната поръчка на ЕК към Pfizer/BioNTech. Тя бе обявена на 8 януари и включва общо 300 млн. ваксини. Все още не е ясно кога и как ще бъдат разпределени сред държавите членки.

По данни от Единния информационен портал – към 15 януари у нас са ваксинирани 17 686 души, или 0,25% от населението. Това ни поставя на последно място сред страните в Европейския съюз по брой имунизирани на 100 души население. Информацията на Our World In Data, актуализирана последно на 14 януари, показва, че пред нас е вече Нидерландия, която последна започна ваксинациите. Малта също има повече имунизирани на 100 души. Първа е Дания, където над 2% от жителите са получили дозата си.

„Министерство на здравеопазването ще осигури достъп до ваксини за всички български граждани, които изявят желание да се имунизират срещу Covid-19“, съобщиха от ведомството.


Прочетете още:

И в Чехия ваксинират роднини на медиците: Замесено ли е правителството

Ваксината на Moderna: Какво трябва да знаят пациентите с филъри на лицето

Как PR-ка се оказа в първата група на ваксинираните срещу Covid-19 в частна болница


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024