Ваксините срещу Covid-19 и митовете за смъртността: Кое е истина и кое е лъжа? Снимка: © Getty Images

Вярно ли е, че ваксината срещу Covid-19 предизвиква тежки странични ефекти, които може да доведат до смърт на пациентите? Този въпрос отдавна напусна сферата на медицината и науката, за да се превърне в политическа тема. Причината: активността на антиваксърските групи в социалните мрежи, които разпространяват всевъзможни твърдения за нежелани реакции след имунизирането.

Някои от тези твърдения почиват върху частична информация, която предстои да бъде проверена от официалните здравни служби. Други обаче са класически примери за фалшификати.

Упоритостта на създателите на фалшиви новини понякога е толкова цинична, че принуждава живи хора да "доказват" през ден, че не са починали след имунизирането си.

Френският вестник Le Monde прави опит да провери фактите около слуховете, които циркулират най-масово от началото на ваксинационната кампания. Франция е една от страните с най-висока степен на обществено недоверие във ваксините, поради което непроверените сензационни твърдения за опасността от препаратите получава особено силен резонанс в социалните мрежи.

Това, което усложнява изясняването на истината, е, че пряката връзка между настъпилата смърт и поставянето на ваксина е трудно доказуема.

Възможно е човек да почине малко след имунизиране, но само то да не е причината за загубата на живот.

Броят на смъртните случаи след ваксина може да зависи и от имунизационната стратегия на всяка отделна държава.

Страните от Западна Европа например започнаха да ваксинират първо най-възрастното си население, което би било най-уязвимо на тежки или фатални усложнения при Covid-19. В Китай се ваксинира първо активното население. В Израел са имунизирани над 2 милиона души, или повече от 20% от цялото население на страната.

Антиваксърите не се колебаят да споделят всяка информация, която внушава подозрителност и страх, дори да разпространяват отдавна развенчани митове. И все пак - кои от най-често публикуваните твърдения са верни и кои се основават на лъжи?

Смъртността в домовете за стари хора в Норвегия

Норвежката лекарствен регулатор Statens legemiddelverk съобщава на 15 януари, че са установени "23 смъртни случая, свързани с поставянето на ваксина срещу Covid-19", 13 от които са подложени на задълбочена проверка.

Според главния лекар на службата Сигурд Хортемо, "данните показват, че обичайните странични ефекти на ваксината, изработена на база на информационна РНК (например висока температура или гадене), може да са допринесли за смъртта на някои пациенти в уязвимо здравословно състояние".

Към момента, в който Норвегия съобщава за тези данни, 42 000 души в страната вече са получили ваксината - в общия случай това са представители на групите от населението, които се смятат за изложени на най-голяма опасност от заразяване или на най-голям риск от усложнения при евентуална инфекция със SARS-Cov2, например - най-възрастното население.

Споменатите 23 случая представляват 0.05% от цялата група на имунизираните норвежци.

Медицинският регулатор посочва, че изследванията на BioNTech и Pfizer установяват по-малко случаи на тежки заболявания сред хората над 85-годишна възраст, но така или иначе това е възрастова група, сред която смъртността е увеличена поради естествени причини.

Средно 400 души умират всяка седмица в домовете за стари хора в Норвегия.

Разследването за смъртта на американски лекар

Три дни след като получава първата доза от ваксината на Pfizer, д-р Грегъри Майкъл (акушер-гинеколог на 56 г. от Флорида) развива тежка форма на имунната тромбоцитопения. Това е заболяване на кръвта, която понякога се наблюдава в доброкачествени форми след поставянето на определени ваксини - например срещу морбили, паротит и рубеола.

Лекарят умира на 4 януари заради мозъчен кръвоизлив, шест дни след като е имунизиран срещу Covid-19. Щатските и федералните здравни служби, както и производителят на ваксината Pfizer, започват разследване по случая.

До момента резултатите от проверката все още не са известни. Лекарят не е страдал от съпътстващи заболявания. Не е изключено да става дума за рядка реакция спрямо ваксината, но това трябва да бъде доказано.

Сърдечната криза на израелски гражданин

75-годишен мъж от Израел умира часове след като получава ваксината на Pfizer; съобщението датира от 28 декември.

"Първите данни от проверката не показват да има връзка между смъртта на мъжа и ваксината", казва Чези Леви, генерален директор в Министерството на здравеопазването на Израел пред Jerusalem Post.

Проверката на службата показва, че пациентът е поставен под наблюдение в първите два часа след имунизирането и не е показал никакви признаци за поява на нежелани вторични ефекти. Едва когато се е прибрал у дома, той е станал жертва на фатална сърдечна криза.

Ученият, който откри слабото място на Covid-19: Лекарството и ваксината ще работят заедно

Пациентът е имал слабо сърце, а това не е първият случай, в който е претърпял сърдечен арест. Въпреки всичко инцидентът повдига въпроса за евентуалните ефекти, които ваксината може да провокира при пациенти с определени съпътстващи заболявания.

Не е вярно, че 50 души са умрели след ваксиниране във френския регион Алп-Маритим

Един от най-новите и най-разпространявани слухове от антиваксърски профили в Twitter гласи, че 50 възрастни души от департамента в Южна Франция са загинали след ваксиниране. За да "докажат" сензацията, те разпространяват първа страница на местния вестник Nice-Matin от 17 януари, озаглавена "Масова смърт в старческите домове".

Всъщност, това е типичен случай на дезинформация. Статията, която вестникът публикува, уточнява, че жертвите в социалните институции са нараснали заради инфектиране с Covid-19. Смъртта им няма нищо общо с предполагаеми ефекти от ваксинацията.

Не е вярно, че първите ваксинирани жени във Франция и Великобритания са починали

78-годишната французойка на име Морисет беше първата жена в страната, която получи ваксината на Pfizer / BioNTech на 27 декември 2020 г. в Севран. На 16 и 17 януари няколко групи на антиваксъри разпространиха слуха, че пенсионерката е починала.

Кметът на Севран Стефан Бланше ги опровергава пред France Bleu и определя информацията като "жалък пример за фалшиви новини". Лъжата първоначално тръгва от профил в Twitter, който признава измамата, преди да изчезне от социалната мрежа.

Подобен фалшификат беше създаден и по адрес на първата ваксинирана британка - 91-годишната Маргарет Кийнан. Жената все още е жива и здрава, като получи втората доза от ваксината си още на 29 декември.

Не е вярно, че медицинската сестра Тифани Доувър е мъртва

Медицинската сестра Тифани Доувър стана популярна в антиваксърските среди, след като на 17 декември 2020 г. припадна по време на пресконференция минути след имунизирането си. Оттогава най-упоритите противници на ваксините започнаха да разпространяват слухове, че жената е починала заради странични ефекти от препарата.

Сестрата, която припадна след имунизация: Случаят не е свързан с Covid-ваксината

Самата Доувър обясни още тогава, че често изпада в несвяст, когато почувства болка, защото има свръхреакция на т.нар. блуждаещ нерв. Има няколко фактора, които отключват тази реакция на тялото и един от тях е болката. Когато организмът създаде подобен отговор, човек може да изпита чувство на замаяност, гадене и да загуби съзнание.

Независимо от това, слуховете продължават да циркулират. Болницата в Тенеси, където тя работи, реши публикува видеоклип, в който Тифани Доувър стои редом до колегите си. Местният телевизионен канал WRCB също потвърди, че сестрата е в добро здраве, и че не желае да дава повече интервюта, за да опровергава лъжите в онлайн-пространството.

Дори това не спря фабрикуването на фалшиви новини. "Ройтерс" откри, че някой е създал родословно дърво на Тифани Доувър в отворен сайт с генеалогични бази данни, като са я вписали като "наскоро починала". По всичко личи, че става дума за активна дезинформационна кампания - лесна за провеждане, трудна за всекидневно оборване.

Смъртта на медицинска сестра от Португалия няма нищо общо с ваксините

Индийският таблоид World in One News публикува статия, че два дни след получаването на първата доза от Pfizer-BioNTech португалската медицинска сестра Соня Азеведо е починала. Статията веднага започва да се разпространява в антиваксърския "балон".

Но съдебно-медицинската аутопсия на Азеведо показва, че "няма никаква връзка между смъртта и ваксината", съобщава изданието Correio da Manha, като цитира данни на Министерството на здравеопазването в Португалия. Конкретната причина за смъртта не се съобщава в публичния доклад, тъй като представлява защитена информация.

Колко ваксини е поръчала България, какви и защо


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023