Ученият, който откри слабото място на Covid-19: Лекарството и ваксината ще работят заедно Снимка: © Getty Images

Редица потенциални медикаменти срещу Covid-19 са в процес на проверка и в рамките на следващата година светът може да разполага и с ваксина, и с лекарство срещу коронавируса. Те ще действат заедно и се очаква да предотвратят влизането на пациенти в интензивни отделения и поставянето им на респираторно обдишване.

Това са амбициите на учените от Института по биоинформатика в Тюбинген, които смятат, че са открили слабото място на Covid-19.

Учени от Германия може би откриха лечение на COVID 19

Ръководител на проекта е проф. Андреас Дрегер. Той даде интервю за bTV, в което обясни, че още преди около 10 месеца, чрез компютърна симулация, учените са намерили възможен начин да пресекат пътя на вируса към човешките клетки. Тяхното откритие бе оповестено по-рано през седмицата.

„Ние използваме компютърни изследвания и намерихме слабата страна на вируса през март 2020. След това споделихме резултатите и с други учени. Изследването излиза чак сега, защото беше обстойно проверено на различни нива“, обясни Дрегер в интервюто, излъчено в неделя.

„Конструирахме един вид система с активните вещества, които трябва да търсим при работа с вече сертифицирани медикаменти. По този начин може много по-бързо, при установен успех в лабораторията, лекарството да бъде одобрено и да атакуваме слабите места на вируса“, добави той.

„Ахилесовата пета“ на Covid-19, за която той говори, е ензимът гуанилат киназа (GK1). Когато коронавирусът достигне клетките на белите дробове, те започват да изграждат пътна мрежа за разпространение в тялото именно чрез този ензим. Ако той бъде деактивиран, Covid спира да се размножава, без да се нанасят поражения на човешкия организъм.

Д-р Дрегер твърди, че така вирусът може да бъде тежко засегнат. На въпрос дали потенциалният медикамент ще замести ваксината, професорът отговори, че в идеалния случай те ще „работят заедно“.

„Ваксината действа превантивно – тоест, тя трябва да защитава хората преди тяхното инфектиране. С едно активно лекарство можем да лекуваме тези, които вече са се инфектирали. Лекарство е нужно и там, където ваксинацията е невъзможна – например при рискови групи или настъпили алергии. Тези, които се заразят отново, могат да бъдат лекувани и по този начин може да се предотврати влизането в болница, включително включването към дихателния апарат и продължителното лечение“, смята проф. Дрегер.

„Представете си го като игра на взаимодействие. Ние създаваме компютърни модели и симулираме възможни процеси. По време на клиничните изследвания те се проверяват, след това резултатите идват отново при нас, където използваме нова симулация. Търсим слабите места на Covid-19. Обменът на вещества е толкова комплексен, че е невъзможно да се разреши по време на отделните клинични наблюдения, а процесите, които се изчисляват в нашия институт са в пъти по-сложни от тези, които се изследват в лабораторията“, обясни „архитектът“ на проекта.

За клиничните тестове отговаря д-р Бернхард Елингер от Института „Фраунхофер“ в Хамбург. Там се изследват стотици потенциални лекарства и според Елингер – откритието на учените от Тюбинген е „революционно“.

„Нашата работа сега е да намерим активни вещества, които могат да атакуват откритото слабо място на коронавируса. Това е най-голямата ми надежда. Специфичното при учените от Тюбинген е, че при техния модел имунната система и вирусът остават непроменени. Атакува се нормалната клетка, която вече се е отделила от вируса. Затова в момента редица медикаменти са в процес на проверяване“, каза той.

„Вярвам, че в рамките на следващата година ще има вече установени медикаменти“.

Д-р Дрегер вярва, че неговият екип и този от „Фраунхофер“ могат да бъдат успешен тандем в борбата срещу Covid-19.

„В началото бяхме солови играчи, но днес научните изследвания със сигурност са отборна работа. Никоя страна не работи самостоятелно“.


"Останаха ни ваксини, приемаме всички желаещи": Анонимният слух, който създаде хаос в Бруклин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

Ръст от 38% на новите ипотечни кредити намеква за имотен балон

Мнението е на икономиста Георги Ангелов, базирано на данни от БНБ

13:47 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024