Ученият, който откри слабото място на Covid-19: Лекарството и ваксината ще работят заедно Снимка: © Getty Images

Редица потенциални медикаменти срещу Covid-19 са в процес на проверка и в рамките на следващата година светът може да разполага и с ваксина, и с лекарство срещу коронавируса. Те ще действат заедно и се очаква да предотвратят влизането на пациенти в интензивни отделения и поставянето им на респираторно обдишване.

Това са амбициите на учените от Института по биоинформатика в Тюбинген, които смятат, че са открили слабото място на Covid-19.

Учени от Германия може би откриха лечение на COVID 19

Ръководител на проекта е проф. Андреас Дрегер. Той даде интервю за bTV, в което обясни, че още преди около 10 месеца, чрез компютърна симулация, учените са намерили възможен начин да пресекат пътя на вируса към човешките клетки. Тяхното откритие бе оповестено по-рано през седмицата.

„Ние използваме компютърни изследвания и намерихме слабата страна на вируса през март 2020. След това споделихме резултатите и с други учени. Изследването излиза чак сега, защото беше обстойно проверено на различни нива“, обясни Дрегер в интервюто, излъчено в неделя.

„Конструирахме един вид система с активните вещества, които трябва да търсим при работа с вече сертифицирани медикаменти. По този начин може много по-бързо, при установен успех в лабораторията, лекарството да бъде одобрено и да атакуваме слабите места на вируса“, добави той.

„Ахилесовата пета“ на Covid-19, за която той говори, е ензимът гуанилат киназа (GK1). Когато коронавирусът достигне клетките на белите дробове, те започват да изграждат пътна мрежа за разпространение в тялото именно чрез този ензим. Ако той бъде деактивиран, Covid спира да се размножава, без да се нанасят поражения на човешкия организъм.

Д-р Дрегер твърди, че така вирусът може да бъде тежко засегнат. На въпрос дали потенциалният медикамент ще замести ваксината, професорът отговори, че в идеалния случай те ще „работят заедно“.

„Ваксината действа превантивно – тоест, тя трябва да защитава хората преди тяхното инфектиране. С едно активно лекарство можем да лекуваме тези, които вече са се инфектирали. Лекарство е нужно и там, където ваксинацията е невъзможна – например при рискови групи или настъпили алергии. Тези, които се заразят отново, могат да бъдат лекувани и по този начин може да се предотврати влизането в болница, включително включването към дихателния апарат и продължителното лечение“, смята проф. Дрегер.

„Представете си го като игра на взаимодействие. Ние създаваме компютърни модели и симулираме възможни процеси. По време на клиничните изследвания те се проверяват, след това резултатите идват отново при нас, където използваме нова симулация. Търсим слабите места на Covid-19. Обменът на вещества е толкова комплексен, че е невъзможно да се разреши по време на отделните клинични наблюдения, а процесите, които се изчисляват в нашия институт са в пъти по-сложни от тези, които се изследват в лабораторията“, обясни „архитектът“ на проекта.

За клиничните тестове отговаря д-р Бернхард Елингер от Института „Фраунхофер“ в Хамбург. Там се изследват стотици потенциални лекарства и според Елингер – откритието на учените от Тюбинген е „революционно“.

„Нашата работа сега е да намерим активни вещества, които могат да атакуват откритото слабо място на коронавируса. Това е най-голямата ми надежда. Специфичното при учените от Тюбинген е, че при техния модел имунната система и вирусът остават непроменени. Атакува се нормалната клетка, която вече се е отделила от вируса. Затова в момента редица медикаменти са в процес на проверяване“, каза той.

„Вярвам, че в рамките на следващата година ще има вече установени медикаменти“.

Д-р Дрегер вярва, че неговият екип и този от „Фраунхофер“ могат да бъдат успешен тандем в борбата срещу Covid-19.

„В началото бяхме солови играчи, но днес научните изследвания със сигурност са отборна работа. Никоя страна не работи самостоятелно“.


"Останаха ни ваксини, приемаме всички желаещи": Анонимният слух, който създаде хаос в Бруклин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев отиде при Радев, не е предлагал нови имена на министри (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024