Снимка: © Getty Images

Какво бихте направили, ако получите анонимна покана да се ваксинирате срещу Covid-19 още днес?

Бихте ли тръгнали веднага към болницата, независимо че не попадате в нито една от приоритетните групи на имунизационния план и не сте повикани от личния си лекар?

Познатата ни практика със списъците за "наши хора" и пререждането на медиците от първа линия в няколко държави показва, че мнозина биха отговорили положително при подобно предложение. Там, където има остър дефицит, винаги ще има свръхголямо търсене.

Точно това се случва в Ню Йорк, където стотици души се събраха едновременно пред денонощен ваксинационен център, разположен в бивш армейски комплекс в Бруклин. Причината: масовото разпространение на съобщение с текст "МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ: Трябва да раздадем над 410 дози в следващите 4 часа, приемаме всички пациенти над 18 г., хора без резервация или подранили за записания си час".

Резултатът е хаос и задръстване на автомобилния трафик около клиниката в продължение на часове в четвъртък вечер.

Полицията в града беше мобилизирана, за да разпръсне събралото се множество, след като представители на общинските власти обявиха, че слухът е фалшив.

Журналистът от The Cut Стивън Лури е един от хората, които получават съобщението в WhatsApp - препратено е "от приятел на приятел", без достоверен източник, но и без очевидни признаци за измама.

Предоверяването в неофициалното съобщение е улеснено от противоречивите сигнали на местните власти.

Първоначално губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заплашва със санкции всички лекари, които нарушат протокола на приоритетните групи. Няколко дни по-късно Куомо прави обратен завой и отново заплашва лекарите, че ще има наказания, ако не използват всички налични дози по най-бързия начин.

Лури решава да тръгне към болничния център, давайки си сметка, че може да се окаже жертва на измама.

"Ако слухът се окажеше истина, нямаше да си простя, че съм останал на бюрото си и не съм се възползвал от шанса да се спася от пандемията", пише той. Когато пристига на място и вижда стълпотворението, осъзнава, че надеждите му са били прекалено оптимистични.

Служител от охраната призовава всички хора на опашката да се приберат, защото дозите са свършили. Никой обаче не помръдва в продължение на часове, защото предпочитат да вярват на това, което се разпространява онлайн - а последният слух към онзи момент гласи, че хората трябвало да изчакат до 20 ч., когато все пак можело да останат допълнителни дози.

Ню Йорк е един от най-тежко засегнатите градове в САЩ от Covid-19, като продължава да държи ниво от близо 30 000 нови случая на седмица. Над 70 000 пациенти изгубиха живота си от началото на пандемията. Ваксинационната кампания започна още на 14 декември, но досега са обхванати по-малко от 4% от населението на целия щат.

В момента тече фаза 1Б от плана на Ню Йорк, според която могат да се имунизират служители от здравните служби, обитатели на домове за социални грижи, хората над 65-годишна възраст и по-млади пациенти с компрометирана имунна система.

Както кметът Бил де Блазио, така и губернаторът Андрю Куомо са подложени на сериозни критики заради бавното темпо на разпределение на ваксините.

Съобщението от имунизационния център в Бруклин твърди, че всеки пълнолетен човек може да получи ваксина, ако пристигне достатъчно бързо.

"Нямаме дози за хора без запазен час. Това е дезинформация и съобщението не е изпратено от властите на Ню Йорк. За съжаление слуховете, които се разпространяват от приятели във Facebook за ваксините, не са верни", казва прессекретарят на кметството Бил Найдхард.

В същото време, в социалните мрежи беше споделено видео, на което се вижда, че служителка от центъра в Бруклин потвърждава за остатъчните дози от ваксините, но казва, че извънредното имунизиране е било инцидентно събитие и че болницата не може да приеме повече желаещи.

Почти всички хора, с които репортерът на The Cut успява да разговаря на място, са получили поканата за ваксиниране по един и същи начин - от приятели и познати.

Един от чакащите на опашката е имал резервиран час за ваксиниране на следващия ден. Представител на здравните служби му се е обадил, за да го попита дали би искал да се яви по-рано и да получи ваксината.

Друга жена, която придружава родителите си, е получила информацията за "излишните дози" в Бруклин от служител на друг имунизационен център в града.

Повечето от желаещите обаче са се доверили на анонимното съобщение, разпространявано в Twitter, Facebook, групов чат или sms.

От общината на Ню Йорк впоследствие потвърждават, че ваксинационните центрове в града имат разработени планове за действие при ситуации, в които дозите са повече от наличните пациенти - но твърдят, че случаят в Бруклин не е такъв и че става дума за дезинформация.

Все още не е ясно кой е първоизточникът на съобщението.

Както ваксините на Pfizer/BioNTech, така и на Moderna трябва да се съхраняват в хладилници при ултраниски температури. Преди да се използват, ампулите се размразяват и се съхраняват за не повече от 5 дни в хладилник с температура от 2 до 8 градуса. Те не могат да се замразят повторно.

Затова планирането на реда за ваксиниране е много важна организационна стъпка - в противен случай е възможно да се наложи унищожаване на скъпите препарати.


Колко ваксини е поръчала България, какви и защо

Как PR-ка се оказа в първата група на ваксинираните срещу Covid-19 в частна болница

И в Чехия ваксинират роднини на медиците: Замесено ли е правителството

И в Полша инфлуенсъри се наредиха на първа линия за ваксините


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов