Намеренията на правителството да започне постепенно разхлабване на мерките бяха посрещнати с предупреждение от страна на ген. Венцислав Мутафчийски.

Ръководителят на НОЩ съобщи, че почти 20% от новите положителни проби на Covid-19 в България са съмнителни за наличието на новия по-заразен щам на коронавируса.

Досега в страната няма нито един потвърден случай на британския или южноафриканския вариант на SARS-Cov2, но евентуалната им поява в страната може да провокира нова вълна на епидемията заради повишената им вирулентност.

"Почти всяка пета положителна проба е съмнителна за новия вариант на коронавирус. Нямаме още доказателство, казвам, че това е само предположение. Дали сме за секвениране на тези проби в Националния център по заразни и паразитни болести. Това все пак трябва да заостри вниманието", казва Мутафчийски по време на срещата при премиера Бойко Борисов с щаба за Covid-19.

Появата на новия щам беше установена още в първите дни на 2021 г. в страни като Германия, Франция, Дания, Италия, Гърция и др. Мутацията на вируса се смята за основна причина за избухването на пандемията в Лондон и югоизточна Англия.

Борисов има намерение да започне поетапно вдигане на ограниченията за работа на ресторантите, магазините в моловете и фитнесите, които трябваше да спрат да работят в края на ноември 2020 г. заради голямата заболеваемост и смъртност от Covid-19.

По време на срещата с щаба премиерът допусна отваряне на заведенията при капацитет от 50% и евентуален "компромис" с търговските обекти в моловете, но коментира, че смята за твърде рано вдигането на забраната за работа на залите за фитнес.


Планът на Германия: Локдаун до 15 февруари, училищата остават затворени

Европа се изолира от Великобритания заради новия щам на Covid: Какво знаем за мутацията?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него