Намеренията на правителството да започне постепенно разхлабване на мерките бяха посрещнати с предупреждение от страна на ген. Венцислав Мутафчийски. 

Ръководителят на НОЩ съобщи, че почти 20% от новите положителни проби на Covid-19 в България са съмнителни за наличието на новия по-заразен щам на коронавируса. 

Досега в страната няма нито един потвърден случай на британския или южноафриканския вариант на SARS-Cov2, но евентуалната им поява в страната може да провокира нова вълна на епидемията заради повишената им вирулентност. 

"Почти всяка пета положителна проба е съмнителна за новия вариант на коронавирус. Нямаме още доказателство, казвам, че това е само предположение. Дали сме за секвениране на тези проби в Националния център по заразни и паразитни болести. Това все пак трябва да заостри вниманието", казва Мутафчийски по време на срещата при премиера Бойко Борисов с щаба за Covid-19. 

Появата на новия щам беше установена още в първите дни на 2021 г. в страни като Германия, Франция, Дания, Италия, Гърция и др. Мутацията на вируса се смята за основна причина за избухването на пандемията в Лондон и югоизточна Англия. 

Борисов има намерение да започне поетапно вдигане на ограниченията за работа на ресторантите, магазините в моловете и фитнесите, които трябваше да спрат да работят в края на ноември 2020 г. заради голямата заболеваемост и смъртност от Covid-19. 

По време на срещата с щаба премиерът допусна отваряне на заведенията при капацитет от 50% и евентуален "компромис" с търговските обекти в моловете, но коментира, че смята за твърде рано вдигането на забраната за работа на залите за фитнес. 


Планът на Германия: Локдаун до 15 февруари, училищата остават затворени

Европа се изолира от Великобритания заради новия щам на Covid: Какво знаем за мутацията?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"