Снимка: © Getty Images

Федералното правителство и властите в провинциите на Германия планират да удължат срока на строгите мерки за безопасност заради Covid-19. Това съобщава Spiegel, като цитира чернова на плана, разработен след дискусиите между Ангела Меркел и регионалните правителствени ръководители. 

Документът възлага на работна група да подготви предложение за безопасна стратегия за отваряне на икономиката и обществения сектор, при което да не се стигне до повторно рязко увеличение на новите случаи на коронавирусна инфекция. 

В Германия вече има повече от 2 милиона души, заразени със SARS-Co2 от началото на пандемията, и над 48 000 жертви. Броят на потвърдените нови случаи стигна пика си в края на декември, а тенденцията за намаляване все още върви с много по-бавен ход в сравнение с рязкото увеличение от есента на 2020. 

Новият план на германските власти призовава гражданите да продължат да се придържат към максимално ограничаване на контактите си през следващите седмици

Частните събирания на членовете на едно домакинство ще бъдат разрешени само с още един човек от друг дом.

Носенето на предпазни маски в обществения транспорт и при пазаруване остава задължително. Препоръчва се маската да се носи и при всички други ситуации, в които се налага близък или продължителен контакт с други хора, особено в затворени помещения. 

Работодателите ще бъдат задължени да оставят служителите си да работят от вкъщи, ако особеностите на компанията го разрешават. Целта е да се ограничат контактите не само между хората в офисите и производствените сгради, но и между пътниците в превозните средства на обществения транспорт. 

Ако физическото присъствие на работното място е абсолютно задължително, работодателят ще трябва да осигури медицински маски на служителите си. 

Училищата остават затворени до 15 февруари, въпреки че дистанционното обучение има негативни последствия за образователния процес и изграждането на социални умения за децата и младежите, се казва в документа. 

В него се съобщава, че "има индикации, че мутацията на вируса B.1.1.7 се разпространява по-бързо сред децата и подрастващите, в сравнение с досега известните варианти на вируса". 

Това е щамът, който беше засечен за първи път във Великобритания в средата на декември 2020 г. и който се свързва с рязкото увеличение на заболеваемостта в Лондон и югозападна Англия в последните седмици. 

Все още не е решен въпросът какво ще се прави след 15 февруари в провинциите или общините, в които заболеваемостта все още е толкова висока, че вероятно няма да падне под 50 нови случая на 100 000 от населението в следващите седмици. 

Германия налага още по-строги мерки (вкл. ограничение на свободното движение до 15 км от дома) за населените места, в които новите случаи надвишават 200 на 100 000. 

"Докато все още се намираме в полето между средното и високото ниво на инфекциите, няма място за отпускане на мерките. Ако вирусните мутации наистина се окажат много по-заразни, има вероятност ситуацията да се влоши значително", предупреждава докладът. 

Федералното правителство посочва, че все пак пандемията може да бъде пречупена още през 2021 г. благодарение на "одобрението на ваксините, началото на имунизационния процес и перспективата за увеличение на броя на успешните кандидати за ваксиниране на населението". 


Ваксините срещу Covid-19 и митовете за смъртността: Кое е истина и кое е лъжа?

Ученият, който откри слабото място на Covid-19: Лекарството и ваксината ще работят заедно

Италия за пореден път удължи локдауна - ще има полицейски час до 5 март


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"