Новите мутации на SARS-Cov2: Какво ги отличава и ефикасни ли ще са ваксините срещу тях? Снимка: © Getty Images

България ще влезе в поредните 3 месеца на извънредна епидемиологична обстановка заради появата на новия (по-заразен) вариант на SARS-Cov2.

Досега учените по света са открили общо 17 различни мутации на SARS-Cov2, като се смята, че три от тях може да са потенциално по-опасни от първоначалните варианти на вируса. Наричат ги условно британски, южноафрикански и бразилски "мутанти" според държавата, в която са открити най-напред. Колко точно опасни са, все още не е ясно със сигурност, защото изследванията върху тях се провеждат в момента.

Но това, за което предупреждават всички здравни служби по света, е, че косвените щети от претоварването на болниците при нова силна вълна на пандемията може да са много сериозни.

Как са се появили 17 варианта на един вирусен щам? Американският топ инфекционист д-р Антъни Фаучи обяснява, че РНК-вирусите (вкл. SARS-Cov2) мутират непрекъснато. Повечето от тези мутации нямат реално отношение към начина на функциониране на самия вирус. Но понякога се появяват видоизменения- единични или клъстърни комбинации - които наистина оказват влияние върху разпространението на епидемията.

Възможно е това да се случи, когато вирусът попадне в организма на човек с отслабена имунна система (например пациент на онкологична терапия). Имунитетът на този организъм не може да противодейства бързо на заразата. Това дава възможност на вируса да се бори със защитите му по-дълго, като междувременно развива нови мутации. Самото откриване на междинните варианти на вируса е въпрос на възможности за систематично изследване, например техника за геномна секвенция.

Какво се знае за разликите при новите варианти?

Британският вариант B.1.1.7

Дали B.1.1.7 се е зародил точно във Великобритания, никой не може да каже. Мутацията може да се е появила в съвсем различна държава по света, преди да бъде открита за първи път в Англия.

Първите изследвания за B.1.1.7 показваха притеснителни данни, според които този вариант може да е до 70% по-лесно разпространим от първоначалния вид на SARS-Cov2. Ако това се изчисли през числото на репродуктивност R (колко души се заразяват от един преносител), B.1.1.7 увеличава стойността с 0.5. Ако епидемията е под контрол и вирусът, причиняващ Covid-19, има R=0.9, то британският вариант ще е с R=1.4, дава пример германското издание "Zeit".

Ако 100 души досега са заразявали други 90, то епидемия от B.1.1.7 би довела до заразяване на 140 нови пациенти.

"При равни други условия тази мутация не прави вируса по-опасен, не повишава вероятността пациентът да се разболее тежко или да загине. Но не бива да се заблуждаваме: ако вирусът се предава по-лесно, това ще доведе до появата на повече нови случаи на зараза. Когато имаме повече нови случаи, ще имаме и повече хоспитализирани пациенти, а в крайна сметка - и повече смъртни случаи", каза д-р Фаучи на пресконференция в Белия дом в четвъртък.

Изследванията на британския вариант все още продължават, като последно проучване от Англия сочи към по-слабо ниво на разпространяемост - с 35% повече от оригиналния коронавирус. В САЩ проучванията показват други данни - 50% по-голяма разпространяемост. До средата на януари 2021 г. този вариант е открит при едва 100 американски пациенти. Ако моделът на учените е точен, през март B.1.1.7 вероятно ще бъде доминиращият вариант, а през май всички нови инфекции в САЩ може би ще са причинени от него.

Дори при по-оптимистичния вариант на новите данни от Англия, резултатът ще е същият, просто ще отнеме малко повече време за налагането на B.1.1.7 като доминиращ вариант.

Важно е да се отбележи, че това са прогнозни предположения от статистически модели с много допускания. Възможно е те да се окажат погрешни дори само с дребни изменения на условията в реалността. Затова е важно мутациите да се изследват в лабораторни условия, за да се разбере доколко опасни са всъщност. Първите вирусологични изследвания на B.1.1.7 би трябвало да излязат до две седмици.

Проучване на Pfizer/BioNTech: Ваксината им е ефикасна срещу новия щам на Covid-19

Вариантът от Южна Африка (B.1.351 / 501Y.V2)

Точният произход на този вариант също не е известен; името му отново се дължи на факта, че е открит първо в Южна Африка. Измененията в генетичния му код напомнят на тези при B.1.1.7, като засягат шиповия протеин, използван от коронавируса за прикачване към клетките на организма.

Някои експерти смятат, че мутация позволява на вирусния ваирант да се закачи по-лесно към приемните клетки. Дали е така, все още не е сигурно. Възможно е тя да изменя свойствата на вируса само при комбинация с други мутации. Но отново има данни, че в някои региони на Южна Африка този вариант вече доминира.

Д-р Фаучи обърна специално внимание на тази разновидност на SARS-Cov2 заради ефекта й върху моноклоналните антитела, които ваксините създават за борба срещу Covid-19.

"Моноклоналните антитела се свързват с много специфична част от вируса. Когато се появи мутация на това място, има по-голяма вероятност за унищожаване на ефикасността на антителата. В последните няколко дни получаваме предварителни данни, че е вероятно да се наблюдава снижаване - по-значимо при варианта от Южна Африка, отколкото при варианта от Великобритания - на предполагаемата ефикасността на антителата, създадени от ваксината. Това не означава, че ваксините няма да бъдат ефективни. Става дума за т.нар. буферен ефект - ако сте получили ваксина на Moderna или Pfizer, която може да потисне вируса 1:1000, а мутантът повлияе на тази ефикасност, като я снижи до примерно 1:800, все още пациентът получава много по-голяма защита от липсата на каквато и да е ваксина", каза д-р Фаучи.

"Някой може да каже: "Добре, ако ефикасността на ваксините се снижава, защо изобщо ваксинираме хората". Напротив, именно това е причината, поради която трябва да ваксинираме колкото се може повече хора. Вирусите не мутират, ако не се разпространяват. Ако потиснете това разпространение чрез ефективна имунизационна кампания, можете да избегнете опасното влияние на мутациите", каза още Фаучи.

Колко ваксини е поръчала България, какви и защо

Бразилският вариант P.1

Открит е за първи път в Манаус, столицата на бразилския щат Амазонас. Предполага се, че на него се дължи значителното увеличение на броя на новите случаи на зараза в този регион. Броят на заразените расте независимо, че в Манаус вече би трябвало да съществува "стаден имунитет". Според изследване от декември 2020 г., което екстраполира данните за антителата при кръводарители в града, цели 76% от местното население би трябвало вече да е прекарало инфекция със SARS-Cov2.

P.1 изглежда не е познат на имунната система на хората, които веднъж са минали през заразата. Вероятно тя е причината за вторичните инфекции. Но отново изследванията са на ранна фаза и няма сигурни данни за причините на новата вълна. Възможно е пациентите да са изгубили антителата си срещу оригиналния вирус, след като са боледували преди няколко месеца. Бразилският вариант има същата мутация, както и южноафриканския B.1.351.

Данните от изследванията, цитирани от Фаучи, показват, че P.1 няма толкова голямо влияние въхру моноклоналните антитела, както при варианта от Южна Африка. Въпреки всичко той призовава да се проявява повишено внимание: "Дори мутацията да не е по-опасна сама по себе си, "феноменът" на по-заразния вирус е нещо, което трябва приемем много сериозно".


Ваксините срещу Covid-19 и митовете за смъртността: Кое е истина и кое е лъжа?

Ученият, който откри слабото място на Covid-19: Лекарството и ваксината ще работят заедно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024