Снимка: © facebook.com/kostadin.angelov.988

"Нямаме абсолютно никакви притеснения. Взехме далновидно решение" - това беше първата реакция на здравния министър Костадин Ангелов след новината за това, че AstraZeneca ще изпълни едва 40% от обещаните доставки за ЕС до март 2021. 

Ангелов не даде информация какво ще е конкретното отражение на количествата, които България очаква от AstraZeneca в първото тримесечие.

Държавата разчита именно на този препарат, за да започне масовата имунизация на населението. Първоначалните оценки на МЗ бяха за пристигането на 500 000 дози още с първата пратка през февруари. 

"Имаме от поръчаните дози ваксини от този вид антигенна ваксина на двете фирми, които ги произвеждат (AstraZeneca и Janssen, б.а.), ще дойдат за над 3 милиона граждани. Ако намалеят количествата, очакваме да стигнат за 2 милиона души, което е абсолютно достатъчно за нашата държава. Не очаквам никакви последствия за България", каза Ангелов пред журналисти във Варна.

Правителството ще обсъди предложение за вдигане на ограничителните мерки по сектори, като ще се започне с културните и спортните организации. 

"Ще си дадем 14 дни да наблюдаваме, преди да разхлабваме още. Връщаме си живота такъв, какъвто беше", каза още той, без да се ангажира с решение за отваряне на ресторантите и заведенията. 

България остава на последно място в ЕС по дял на ваксинираното население - 0.4 на сто.

За сравнение - Израел вече имунизира близо 40% от своите жители, във Великобритания делът е 8,6%, в Германия е 1,8%. Нидерландия, която започна ваксинационната си програма след всички останали държави в ЕС, вече има двойно по-голям дял на имунизираното население от България. 

Реакцията на българския здравен министър след новината за неизпълнението на договорката с AstraZeneca се различава значително от коментарите на колегата му от Австрия и на еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириакидес - и двамата определиха ситуацията като неприемлива и незадоволителна. 

AstraZeneca не може да изпълни обещаните дози за Европа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева