Костадин Ангелов за AstraZeneca: Решението ни за тази поръчка беше далновидно Снимка: © facebook.com/kostadin.angelov.988

"Нямаме абсолютно никакви притеснения. Взехме далновидно решение" - това беше първата реакция на здравния министър Костадин Ангелов след новината за това, че AstraZeneca ще изпълни едва 40% от обещаните доставки за ЕС до март 2021.

Ангелов не даде информация какво ще е конкретното отражение на количествата, които България очаква от AstraZeneca в първото тримесечие.

Държавата разчита именно на този препарат, за да започне масовата имунизация на населението. Първоначалните оценки на МЗ бяха за пристигането на 500 000 дози още с първата пратка през февруари.

"Имаме от поръчаните дози ваксини от този вид антигенна ваксина на двете фирми, които ги произвеждат (AstraZeneca и Janssen, б.а.), ще дойдат за над 3 милиона граждани. Ако намалеят количествата, очакваме да стигнат за 2 милиона души, което е абсолютно достатъчно за нашата държава. Не очаквам никакви последствия за България", каза Ангелов пред журналисти във Варна.

Правителството ще обсъди предложение за вдигане на ограничителните мерки по сектори, като ще се започне с културните и спортните организации.

"Ще си дадем 14 дни да наблюдаваме, преди да разхлабваме още. Връщаме си живота такъв, какъвто беше", каза още той, без да се ангажира с решение за отваряне на ресторантите и заведенията.

България остава на последно място в ЕС по дял на ваксинираното население - 0.4 на сто.

За сравнение - Израел вече имунизира близо 40% от своите жители, във Великобритания делът е 8,6%, в Германия е 1,8%. Нидерландия, която започна ваксинационната си програма след всички останали държави в ЕС, вече има двойно по-голям дял на имунизираното население от България.

Реакцията на българския здравен министър след новината за неизпълнението на договорката с AstraZeneca се различава значително от коментарите на колегата му от Австрия и на еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириакидес - и двамата определиха ситуацията като неприемлива и незадоволителна.

AstraZeneca не може да изпълни обещаните дози за Европа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024