Снимка: © Getty Images

„Нашата държава ще търси други варианти, няма да се поколебаем да купим която и да е ваксина, която е ефективна, безвредна и призната от регулацията в Европа“. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев.

Той направи коментара в интервю за БНР по повод забавянето на дозите от ваксината срещу Covid за целия ЕС от страна на AstraZeneca. България разчита именно на британско-шведската компания за масова имунизация на населението, тъй като е поръчала 4,5 млн. дози и с първата пратка очакваше около 500 хиляди. AstraZeneca обаче съкращава доставките си за първото тримесечие от 2021 с 60% и ЕС ще получи около 31 млн. ваксини в този период.

Проф. Кантарджиев не изключи вариант страната ни да закупи дози от руската Спутник V, както и от китайската ваксина. Унгария стана първата страна в ЕС, която поръча количества от руския препарат, разработен от института "Гамалея". Будапеща ще се сдобие с 2 млн. дози, достатъчни за имунизирането на 1 млн. от населението.

AstraZeneca не може да изпълни обещаните дози за Европа

„Това не е отказ за доставки, а забавяне по технологични причини“, обясни той случая с AstraZeneca. „Четохме за пожара в завода им в Индия. Това ще забави нещата, много е неприятно, защото много разчитахме на тази ваксина. Имахме желание до май да имаме всички ваксини, които бяхме заявили. Това може и да не стане до април-май. Надявам се да компенсираме през лятото. Оптимистичният вариант е да имаме около 1,5-2 млн. ваксинирани до края на август“.

„Ако имаме голямо забавяне, министерството ще търси ваксини от другаде“, каза проф. Кантарджиев.

България е имунизирала под 0,4% от населението си срещу Covid-19, или малко над 26 хиляди души, с което е последна сред страните в ЕС. Дания е имунизирала най-голям процент от гражданите си – 3,39%, Словения е с 2,64%, Испания – с 2,49%, Италия – с 2,22%, Германия – с 1,95%, Франция – с 1,49%.

Първа в света е Израел, където над 28% от населението е получило поне една доза, сочат данните на Our World In Data. Там 2,5 млн. души от близо 9-милионното население са ваксинирани, а в страната вече започват да се имунизират тийнейджърите между 16 и 18 години.

Според директора на НЦЗПБ – „спекулация е, че имаме нисък брой имунизирани“. „Този брой се дължи на запазването на втората доза, за да не се случат технологични проблеми, които да забавят доставките и хората да останат само с една поставена доза“, обясни той.

На въпрос дали забавянето на доставките ще означава и забавяне при разхлабването на мерките, Кантарджиев каза, че „те зависят от заплахата за претоварване на здравната система“.

„Обикновено са съобразени с развитието на епидемията. Тази седмица за пръв път имаме под 100 заразени на 100 хил. болни за 14-дневен период. Дано се задържи, това зависи от дисциплината на хората“, каза той.

Ще се промени ли ваксинационният план, щом AstraZeneca ще забави доставките си? „Той е приет от правителството и е много добър, защото е правен от много добри специалисти“, каза проф. Кантарджиев.

„Тези групи във всяка фаза са много добре дефинирани. Не мога да ви кажа дали ще бъде променян планът, но виждате, че етапите се застъпват. В момента последните групи медици се ваксинират, едновременно с тях – и ползвателите на социални заведения и старчески домове“.

Според него процентът на желаещите да се имунизират лекари се увеличава. Той обаче не разбира защо хората се изследват за антитела преди и след ваксинирането.

„Всеки иска да изследва своя имунитет преди ваксинацията, след нея. Замислете се - преди 1 година, когато нямаше медиен натиск по отношение на коронавируса и когато се ваксинирахме за грип, ходеше ли някой да види дали има антитела? Нещата малко се преекспонират, хората са уплашени, но не е задължително всеки, който се имунизира, да си проверява имунитета. Той се изследва само с научна цел или с цел държавата да разбере дали ваксината действа достатъчно добре и кога препаратът създава защита“, обясни той.


Две е по-добре от едно: Двойната маска ли е най-добрата защита срещу новите щамове на Covid

Новите мутации на SARS-Cov2: Какво ги отличава и ефикасни ли ще са ваксините срещу тях?

Колко ваксини е поръчала България, какви и защо


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов