Проф. Кантарджиев: Спутник V и китайската ваксина са варианти, ако имаме забавяне на дозите Снимка: © Getty Images

„Нашата държава ще търси други варианти, няма да се поколебаем да купим която и да е ваксина, която е ефективна, безвредна и призната от регулацията в Европа“. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев.

Той направи коментара в интервю за БНР по повод забавянето на дозите от ваксината срещу Covid за целия ЕС от страна на AstraZeneca. България разчита именно на британско-шведската компания за масова имунизация на населението, тъй като е поръчала 4,5 млн. дози и с първата пратка очакваше около 500 хиляди. AstraZeneca обаче съкращава доставките си за първото тримесечие от 2021 с 60% и ЕС ще получи около 31 млн. ваксини в този период.

Проф. Кантарджиев не изключи вариант страната ни да закупи дози от руската Спутник V, както и от китайската ваксина. Унгария стана първата страна в ЕС, която поръча количества от руския препарат, разработен от института "Гамалея". Будапеща ще се сдобие с 2 млн. дози, достатъчни за имунизирането на 1 млн. от населението.

AstraZeneca не може да изпълни обещаните дози за Европа

„Това не е отказ за доставки, а забавяне по технологични причини“, обясни той случая с AstraZeneca. „Четохме за пожара в завода им в Индия. Това ще забави нещата, много е неприятно, защото много разчитахме на тази ваксина. Имахме желание до май да имаме всички ваксини, които бяхме заявили. Това може и да не стане до април-май. Надявам се да компенсираме през лятото. Оптимистичният вариант е да имаме около 1,5-2 млн. ваксинирани до края на август“.

„Ако имаме голямо забавяне, министерството ще търси ваксини от другаде“, каза проф. Кантарджиев.

България е имунизирала под 0,4% от населението си срещу Covid-19, или малко над 26 хиляди души, с което е последна сред страните в ЕС. Дания е имунизирала най-голям процент от гражданите си – 3,39%, Словения е с 2,64%, Испания – с 2,49%, Италия – с 2,22%, Германия – с 1,95%, Франция – с 1,49%.

Първа в света е Израел, където над 28% от населението е получило поне една доза, сочат данните на Our World In Data. Там 2,5 млн. души от близо 9-милионното население са ваксинирани, а в страната вече започват да се имунизират тийнейджърите между 16 и 18 години.

Според директора на НЦЗПБ – „спекулация е, че имаме нисък брой имунизирани“. „Този брой се дължи на запазването на втората доза, за да не се случат технологични проблеми, които да забавят доставките и хората да останат само с една поставена доза“, обясни той.

На въпрос дали забавянето на доставките ще означава и забавяне при разхлабването на мерките, Кантарджиев каза, че „те зависят от заплахата за претоварване на здравната система“.

„Обикновено са съобразени с развитието на епидемията. Тази седмица за пръв път имаме под 100 заразени на 100 хил. болни за 14-дневен период. Дано се задържи, това зависи от дисциплината на хората“, каза той.

Ще се промени ли ваксинационният план, щом AstraZeneca ще забави доставките си? „Той е приет от правителството и е много добър, защото е правен от много добри специалисти“, каза проф. Кантарджиев.

„Тези групи във всяка фаза са много добре дефинирани. Не мога да ви кажа дали ще бъде променян планът, но виждате, че етапите се застъпват. В момента последните групи медици се ваксинират, едновременно с тях – и ползвателите на социални заведения и старчески домове“.

Според него процентът на желаещите да се имунизират лекари се увеличава. Той обаче не разбира защо хората се изследват за антитела преди и след ваксинирането.

„Всеки иска да изследва своя имунитет преди ваксинацията, след нея. Замислете се - преди 1 година, когато нямаше медиен натиск по отношение на коронавируса и когато се ваксинирахме за грип, ходеше ли някой да види дали има антитела? Нещата малко се преекспонират, хората са уплашени, но не е задължително всеки, който се имунизира, да си проверява имунитета. Той се изследва само с научна цел или с цел държавата да разбере дали ваксината действа достатъчно добре и кога препаратът създава защита“, обясни той.


Две е по-добре от едно: Двойната маска ли е най-добрата защита срещу новите щамове на Covid

Новите мутации на SARS-Cov2: Какво ги отличава и ефикасни ли ще са ваксините срещу тях?

Колко ваксини е поръчала България, какви и защо


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновена)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024