Две е по-добре от едно: Двойната маска ли е най-добрата защита срещу новите щамове на Covid Снимка: © Getty Images

Около година след началото на Covid-пандемията - споровете дали и доколко маските са ефективен метод за защита срещу вируса продължават. Обикновените медицински и текстилни предпазни средства за лице вече са забранени в обществения транспорт и магазините в Германия, а от 25 януари това ще се случи и в Австрия. Причината е, че местните власти смятат маските FFP2 за по-ефикасни.

Те са подобни на типа N95, но са по-скъпи и трудно достъпни дори за медиците, които най-много се нуждаят от тях. Затова в САЩ вече имат друго решение – двойна маска.

Поставянето на два защитни слоя е разумен и лесен начин да бъде намален рискът от заразяване, когато човек прекарва повече време сред други хора – в обществения транспорт, във влак или самолет, при посещение на културно събитие.

По време на церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън като президент на САЩ камерите показаха миналогодишния кандидат на демократите Пийт Бътиджидж с двойна маска за лице. Той бе поставил висококачествена медицинска маска, а върху нея – платнена. Съпругът му също носеше подобно предпазно средство.

Двойните маски започват да стават все по-популярни не само заради продължаващото разпространение на коронавируса, но и заради новите щамове. Британският вариант B.1.1.7 се разпространява по-лесно от доминиращия вариант на Covid-19 и вече е засечен в България. Ако 100 души досега са заразявали други 90, то епидемия от B.1.1.7 би довела до заразяване на 140 нови пациенти. Най-характерното при този щам е, че концентрацията на вируса в носоглътката е между 10 и 100 пъти по-голяма. Затова маска, която затваря всички възможни входове за вируса, би могла да ни предпази много повече от обикновената.

Новите мутации на SARS-Cov2: Какво ги отличава и ефикасни ли ще са ваксините срещу тях?

Едно от големите ѝ предимства е, че е по-удобна и горният слой затваря всички пространства около носа.

„Та не е задължителна за всички, но е препоръчителна за хората, които носят много тънки предпазни средства. Ако комбинирате няколко слоя, започвате да постигате много по-голяма ефикасност“, твърди експертът по разпространение на Covid-19 Линдзи Мар, цитирана от The New York Times. Тя работи в Института Virginia Tech и изследва ползите от носенето на маски.

„Разбира се, има и недостатъци. В даден момент може да се получи така, че да е трудно да дишаме. Но можем да поставим маски с филтър и да разрешим този проблем“, добавя тя.

Проф. Мар и екипът ѝ са тествали 11 различни материала за маски. Заключението, което правят, е, че човек не се нуждае задължително от медицинската N95, за да се предпази от Covid-19. Правилно поставената платнена маска може да свърши добра работа, а ако е комбинирана с още един или два слоя, предпазва още повече.

„Най-добрата маска има два слоя с филтър между тях“, казва Линдзи Мар. „Може дори да носите двойната си маска върху хирургическа, за да станат три слоя. Добре поставената маска с трети филтърен слой може да спре от 74 до 90% от рисковите вирусни частици във въздуха“.

Учените препоръчват маски, които се затягат в задната част на главата, тъй като те са по-удобни и покриват плътно носа и устата, докато тези, чиито бримки се поставят около ушите, могат да оставят празни пространства, откъдето вирусът да се промъкне.

В случай че човек предпочита да носи шлем, изследователите препоръчват под него да има поставена маска, тъй като самостоятелно той няма да бъде толкова ефикасен.

Предпазните средства за лице предпазват не само околните от вирусните частици, които евентуалният разпространител на вируса може да издиша, а защитават и човека, който носи маската. Макар проучване в Дания от ноември 2020 да заключи, че предпазните средства не осигуряват нужната защита за човека, който ги носи, д-р Мар казва, че хората в изследването на се носели маските си правилно.

„По-малко от половината са ги поставили така, както им е било показано. Но маската не може да осигури 100% от защитата. Тя трябва да е комбинирана с други мерки като миене на ръце, дезинфекция и ограничаване на социалните контакти“.

„Дори обикновената платнена маска блокира половината или повечето аерозоли, които са ключови за разпространението на заразата“, казва тя. „Ако добавите два слоя или повече, ще постигнете много по-добри резултати“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024