Снимка: © Unsplash

Собствениците на заведения няма да отворят едновременно врати в знак на протест, както смятаха да направят, за да може здравният министър Костадин Ангелов да не ги „посочи с пръст“ като виновници при евентуално поредно повишаване на новите случаи на Covid-19.

Това обяви в студиото на bTV председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Той каза, че здравният министър се „заяжда“ с хората от бранша, и не разбира защо ресторантите и баровете в хотелите могат да работят, а тези извън тях – не.

„В асоциацията обсъдихме, че здравният министър се заяжда с нас. Затова ще се откажем от „италианския модел“ (б.а. – едновременно отваряне), за да не ни посочи с пръст, че ние сме виновни при покачване на случаите“, каза Алибегов.

„Слушаме здравните власти и лекарите как новият щам се разпространява по-бързо. Защо обаче тогава се разпускат мерките за всички, а не за нашия бранш? И отново – ресторантите в хотелите работят. Това е дискриминация, която нашият бранш не приема“, каза той.

В понеделник Националният оперативен щаб предложи от началото на февруари да се разпуснат някои от ограничителните мерки – отваряне на фитнес залите и залите за танци, възобновяване работата на търговските обекти в моловете, присъствено обучение на учениците от 5-и до 12-и клас, както и смекчаване на мерките във връзка с културните събития.

НОЩ предложи отваряне на магазини в молове и фитнеси от началото на февруари

Алибегов потвърди, че асоциацията му и Сдружението на заведенията в България организират протест в сряда пред Министерски съвет. Работещите в бранша ще изразят позицията си срещу здравните власти от 12 ч. в „Марш към свободата“.

Според Алибегов – 30% от заведенията са фалирали и изобщо няма да отворят врати след края на локдауна. Той продължава до 31 януари, но не е сигурно кога ресторантите и баровете отново ще могат да работят.

„Затвориха ни заведенията още през октомври с някакви обещания. Беше ясно, че трябва да се дръпнем, за да могат лекарите да овладеят тази ситуация. Бизнесът все още не е започнал да взима помощи, директни помощи не сме получили - освен мярката 80:20. Ситуацията е много зле, затова много хора ще излязат на протест“, каза той. „Нашите служители няма с какво да живеят“.

Въпреки призивите на заведенията – няколко ресторанта в цялата страна бяха хванати да нарушават противоепидемичните мерки, събирайки групи с по-голяма численост от разрешеното. Заведенията в хотелите, макар и отворени, трябва да спазват вечерен час, но някои от тях нарушиха ограниченията.

„Който не спазва закона, трябва да бъде глобяван, няма как да слагаме целия бранш под този знаменател“, смята Алибегов. „Искаме да бъдат изплатени заплатите на служителите ни, обезщетенията, и да работим“.

„В хотела работи ресторантът, извън хотела не може да работи. Не разбирам този двоен аршин, надяваме се здравният министър да обясни това“, добави той и каза, че хванатите в нарушаване на мерките са „нищожен процент“ от ресторантите в страната.

Той каза, че не разбира хората, които са твърдо против отварянето на заведенията по време на пандемия.

„През 2020 г. нощните заведения не са работили 4 месеца, тази година не знаем кога и дали ще отворят. Загубите там са колосални. Няма как да се съглася с мнението на хората „Стига с тези заведения“. Пряко и косвено са засегнати 400 хиляди души в този бранш. Затова се стига до протест“.

„Здравето е най-важно. Ако властите кажат, че идва нов щам, затваряме всички, приемаме, че така трябва да бъде“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните