Бляскава церемония и много музика. Какво да очакваме от наградите „Грами“ Снимка: © Getty Images

След като преди седмица Холивуд награди най-добрите филми с „Оскар“, вече обръщаме погледа си към отличията в музикалната индустрия. Тази неделя ще се проведат музикалните награди „Грами“, а няколко изпълнители ще имат шанса да впишат имената си в историята на наградите.

Били Айлиш, Оливия Родриго, Джон Батист – и тримата музиканти могат да напишат история тази неделя на наградите „Грами“. Айлиш може да стане първият изпълнител, спечелил наградата за най-добър „Запис на годината“ три поредни години. Тя обаче ще трябва да победи още 9 конкуренти, сред които и Оливия Родриго – която има възможността да стане втория най-млад носител на „Грами“ за „Албум на годината“.

Единственият човек, който може да спечели най-много награди за една вечер, е Джон Батист. Той е с най-много номинации от всички - цели 11. Ако Батист спечели в осем категории, той ще изравни рекорда, поставен от Майкъл Джексън и рок групата Сантана.

За да бъдат поставени рекордите обаче, изпълнителите са изправени пред голяма конкуренция – особено в категорията за „Най-добър албум“, която беше разширена и включва цели 10 номинации.

Кои са сред номинираните?

Близо 22 000 песни и албуми бяха представени тази година пред Музикалната академия. Това доведе до разширяване на обичайно късите списъци в основните категории – от 8 на 10 номинирани.

„Издават се над 60 000 песни на ден. С толкова повече музика има много повече отлични постижения, които да признаем и отпразнуваме“, каза изпълнителният директор на Академията Харви Мейсън Младши.

В категорията за най-добър „Запис на годината“ се надпреварват песните “Drivers License” на Оливия Родриго, “I Get a Kick Out of You” на Тони Бенет и Лейди Гага, „Happier Than Ever” на Били Айлиш и още 7 конкуренти, сред които ABBA, Justin Bieber, Lil Nas X и Leave the Door Open.

Категорията за „Албум на годината“ е може би най-оспорваната. Сред номинираните албуми са “Happier Than Ever” на Били Айлиш, „Love for Sale” на Тони Бенет и Лейди Гага, „Sour” на Оливия Родриго, „We Are” на Джон Батист и „Evermore” на Тейлър Суифт.

Какво да очакваме?

За разлика от миналогодишното събитие, което включваше смесица от изпълнения на живо и предварително записани участия, тази година организаторите ще разчитат на класическо шоу на живо.

Били Айлиш, Лил Нас Х, Джон Леджънд, Оливия Родриго и корейската поп група BTS са само част от обявените имена, които ще се качат на музикалната сцена тази неделя.

Кание Уест обаче няма да има тази възможност. Две седмици преди церемонията организаторите обявиха, че рапърът няма да може да бъде част от музикалните представяния по време на церемонията. Причината за това е неговото „обезпокоително онлайн поведение“ във връзка със серия нападки срещу бившата му съпруга Ким Кардашиян и нейната половинка Пийт Дейвидсън.

По време на предаването се очаква и специален сегмент в памет на Тейлър Хоукинс, барабаниста на групата Foo Fighters, който почина миналата седмица.

Церемонията по връчване на наградите „Грами“ трябваше да се проведе в началото на тази година, но беше отложена заради поредна вълна от коронавирус и високия ръст на заболеваемост в САЩ. Събитието ще се проведе в Лас Вегас, а негов водещ ще бъде комикът Тревър Ноа.

Номинация "Грами" за албум с участието на българката Пенка Кунева


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024