БНБ отстрани Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на БНБ установи несъвместимост и прекрати правомощията на подуправителя Андрей Гюров. Това се случва по-малко от година, след като той беше избран за поста.

Гюров беше атакуван от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) заради сигнал, че има несъвместимост между позицията му в централната банка и минало негово участие в дружества. Впоследствие той излезе в неплатен отпуск, докато съдът се произнесе по случая.

Правомощията на Андрей Гюров се прекратяват до окончателно решаване на казуса, става ясно от позицията на банката, разпространена до медиите.

В случай че Върховният съд отхвърли решението на БНБ, то той ще бъде върнат на поста. Ако съдът обаче се съгласи, подуправителят ще бъде предложен за освобождаване в парламента.

През октомври миналата година от "Има такъв народ" настояваха Гюров да бъде уволнен от поста в БНБ, защото според тях не е прекратил навреме членството си в ръководството на "Продължаваме промяната". През декември "Възраждане“ сезира КПК и управителя на БНБ заради предполагаем конфликт на интереси на Гюров.

Самият Гюров месеци по-рано обясни, че казус няма и че е подал оставка от ПП веднага след като е избран за подуправител на банката.

Гюров влезе в БНБ през юли 2023 г. Според справка в Търговския регистър по това време е имал участие едно търговско дружгество - "Йонтех Инженеринг" ООД - като съдружник, и в едно сдружение - "Голф-клуб Благоевград".

Според документите ги е напуснал съответно през ноември 2023 и януари 2024 г.

Законът казва, че управители и подуправители на централната банка не могат да бъдат хора, които участват в управителните или контролни органи в търговски дружества, както и не могат да бъдат съдружници в акционени дружества.

Гюров оспорва решението на КПК на основание на факта, че забраната засяга само собствеността в дружества с неограничена отговорност - а той е бил съдружник в ООД.

Като подуправител на БНБ след промените в Конституцията той е един от хората, които могат да бъдат посочени за служебен министър-председател от президента Румен Радев. Ако в 50-ото НС не бъде избрано редовно правителство, държавният глава ще трябва да назначи отново служебен кабинет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024