БНТ отхвърли финансовите претенции на Ивайло Захариев за "Под прикритие" Снимка: © Screenshot

БНТ отговори публично на обвиненията на актьора Ивайло Захариев по повод финансовия им спор за авторските права около сериала "Под прикритие", който стигна и до съда. Обществената телевизия твърди в свое изявление, че е заплатила на Захариев и всички останали носители на авторските права възнаграждения за създаването, излъчването и разпространението на сериала, като нарича неговите претенции за заплащане "прекомерни".

Актьорът съди БНТ заради неизплатени суми от сериала "Под прикритие", където той играе ролята на полицая Мартин. В серия от видеоклипове в социалната мрежа TikTok Захариев обяснява защо е завел дело срещу телевизията. Съдебният спор се оказва финансов.

"Всичко тръгна от това че БНТ навсякъде се хвалеше, че продава сериала "Под прикритие" по цял свят. Аз лично знам за над 170 държави. И в същото време авторските права, които ми изплаща бяха нищожни. Научих и от колеги, с които говорих - сценаристи, оператори и актьори, че и те получават такива малки суми", обяснява актьорът.

През 2020 г. той иска БНТ да представи годишните си отчети, но от обществения оператор му отказват и Захариев отвежда казуса до съда.

"В закона пише, че актьорите заслужават процент от брутната сума за продажбата на сериала. Това означава, че ако е вярно това, което БНТ казва, че е спечелила над 7 млн. от продажби - актьори като Владо Пенев, Захари Бахаров, Ирена Милянкова, Михаил Билалвов (всички от тях участват в сериала - б.ред.) трябва да получим конкретен процент", продължава той.

@ivaylo.zahariev Втора част от "Защо водя дело, което не исках да започвам" 😐 #ПодПрикритие ♬ The Last of Us (Remix) - 林怿

По думите му, телевизията си е начислила различни проценти от общите приходи за сериала, включително процент печалба за себе си и за амортизация на дигитален продукт, въпреки че продукцията не е снимана на лента.

"И така още няколко таксички, няколко разхода, които смъкват цялата сума до 10% от първоначалната. Чак тогава БНТ започва да разпределя на всички режисьори, сценаристи, оператори и актьори. Ето за такова безумие става дума", допълва той.

В позицията си БНТ казва, че е изплатила възнагражденията, които се полагат на Захариев за сериала - нещо, което той не е оспорвал.

"Възнаграждението за разпространение на сериала в чужбина, спрямо което са основните претенции на г-н Захариев, е определено като процент от приходите и изплатено в съответствие с постъпилите суми в БНТ от световния дистрибутор", изтъкват от там.

Телевизията казва, че твърденията, че сериалът е генерирал печалби в размер на "6 милиона лева" и същата сума е била укрита не отговорят на истината. Вместо това сумата от световната дистрибуция била постъпила като приход, а не печалба, и е в "пъти по-малка" като от нея е отчислен съответният процент и сумата е изплатена чрез Сдружение „Артистаутор“, което е регистрирана организация за колективно управление на правата на артистите.

От БНТ твърдят още, че Софийският градски съд е "анализирал договореното между страните" и е приел, че изплатеният на Захариев хонорар е "справедлив". Обществената телевизия обаче признава, че съдът е осъдил тя да плати на Захариев възнаграждение от около 2 500 лв., което "е на база на постъпилите междувременно допълнителни приходи от дистрибутора, и което е минимална сума на фона на прекомерните претенции на ищеца, отхвърлени от съда".

Ивайло Захариев каза, че съдът е решил в негова полза по делото му срещу БНТ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023