БНТ успя да отрази шествието за Украйна едва на 31-та мин. в централните си новини

На 25 март се проведе първото мащабно мирно шествие в България в подкрепа на Украйна. Между 12 хиляди и 15 хиляди души се събраха на площад "Независимост" и се придвижиха до Орлов мост. В централната емисия на БНТ обаче тази новина се появи едва на 31-та минута, без да намери място в хедлайна на новините на обществената медия.

Анонсът, който прави водещият Даниел Чипев в 20 ч. и 32 мин. е: "И в този месец бяхме свидетели на много протести в знак на солидарност с украинския народ и с послание за мир. Шествие има "и тази вечер в София, то е в подкрепа на евроатлантическата ориентация на страната". В действителност, правилното име на събитието е мирно шествие „За Украйна“.

От репортажа и живата връзка на медията липсваха общи кадри, за сметка на това има акценти върху президентството, което в случая няма никакво отношение към събитието.

За двата часа шествие, БНТ беше успяла да направи кадри само от събирането на хората пред президентството и няколко блиц-интервюта с хората. Нито един общ план или картина, която да се пресъздаде мащаба на събитието.

Единственото попадение, за което обаче заслуга няма БНТ е, човекът, който успя да влезе в кадър по време на живото включване с надпис: "Господин президент, може ли да пратим поне трактори на Украйна".

В късната емисия новината отново е сбутана в края и минава само като бланк пред президентството. Трае точно 20 сек.

На следващия ден в сутрешния блок, шествието в подкрепа на Украйна е описано като състоящо се от няколкостотин човека. Можете да се уверите сами от видето на Иво Петров как изглеждат "няколкостотин" души.

За сравнение, на 19 март БНТ отразява протест на партия "Въздраждане" и я нарежда в 13-та минута в емисията с анонс "Граждани и симпатизанти на "Възраждане" протестират", добавен е и коментар на Костадин Костадинов.

В следващите дни шествия в подкрепа за Украйна ще има още във Варна в събота, 26.03 от 14:00 ч. пред Община Варна. В Бургас: всяка сряда от 17:00 и събота от 16:00.

Пловдив: събота 26.03 от 14:00 ч.

Велико Търново: събота, 26.03.2022, 18:00-19:00 ч.

В неделя, 27 март от 16:00 ч. до 22:00 ч. на пл. „Александър Батенберг“ е организиран концерт с мото „С ВАС СМЕ!“: Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд. В събитието ще се включат още Блус трафик, No more many more, Г.М.О. Георги Минчев Оркестра, Ники Томов, Иван Лечев, Джендема, Валди Тотев, Ярослав Кмитко – Украйна, саксофон, Павло – Украйна, китара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обави фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023

Андрю Тейт е пуснат под домашен арест след месеци, прекарани в румънския затвор

Андрю Тейт и брат му Тристан спечелиха обжалване и ще бъдат пуснати под домашен арест

09:04 - 01.04.2023

17-годишен ученик е задържан за фалшивите бомбени заплахи

Момчето е изпращало заплахи в сряда, четвъртък и петък

21:26 - 31.03.2023