БНТ успя да отрази шествието за Украйна едва на 31-та мин. в централните си новини

На 25 март се проведе първото мащабно мирно шествие в България в подкрепа на Украйна. Между 12 хиляди и 15 хиляди души се събраха на площад "Независимост" и се придвижиха до Орлов мост. В централната емисия на БНТ обаче тази новина се появи едва на 31-та минута, без да намери място в хедлайна на новините на обществената медия.

Анонсът, който прави водещият Даниел Чипев в 20 ч. и 32 мин. е: "И в този месец бяхме свидетели на много протести в знак на солидарност с украинския народ и с послание за мир. Шествие има "и тази вечер в София, то е в подкрепа на евроатлантическата ориентация на страната". В действителност, правилното име на събитието е мирно шествие „За Украйна“.

От репортажа и живата връзка на медията липсваха общи кадри, за сметка на това има акценти върху президентството, което в случая няма никакво отношение към събитието.

За двата часа шествие, БНТ беше успяла да направи кадри само от събирането на хората пред президентството и няколко блиц-интервюта с хората. Нито един общ план или картина, която да се пресъздаде мащаба на събитието.

Единственото попадение, за което обаче заслуга няма БНТ е, човекът, който успя да влезе в кадър по време на живото включване с надпис: "Господин президент, може ли да пратим поне трактори на Украйна".

В късната емисия новината отново е сбутана в края и минава само като бланк пред президентството. Трае точно 20 сек.

На следващия ден в сутрешния блок, шествието в подкрепа на Украйна е описано като състоящо се от няколкостотин човека. Можете да се уверите сами от видето на Иво Петров как изглеждат "няколкостотин" души.

За сравнение, на 19 март БНТ отразява протест на партия "Въздраждане" и я нарежда в 13-та минута в емисията с анонс "Граждани и симпатизанти на "Възраждане" протестират", добавен е и коментар на Костадин Костадинов.

В следващите дни шествия в подкрепа за Украйна ще има още във Варна в събота, 26.03 от 14:00 ч. пред Община Варна. В Бургас: всяка сряда от 17:00 и събота от 16:00.

Пловдив: събота 26.03 от 14:00 ч.

Велико Търново: събота, 26.03.2022, 18:00-19:00 ч.

В неделя, 27 март от 16:00 ч. до 22:00 ч. на пл. „Александър Батенберг“ е организиран концерт с мото „С ВАС СМЕ!“: Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд. В събитието ще се включат още Блус трафик, No more many more, Г.М.О. Георги Минчев Оркестра, Ники Томов, Иван Лечев, Джендема, Валди Тотев, Ярослав Кмитко – Украйна, саксофон, Павло – Украйна, китара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024