Боб Удуърд: Путин е Хитлер на нашия век, а Тръмп e изцяло завладян от него Снимка: © Getty Images

Страх. Ярост. Война. Това са заглавията, които Боб Удуърд дава на последните си три книги, в които Доналд Тръмп е главен или ключов герой.

Удуърд е един от най-уважаваните журналисти в Америка. Ветеран от Washington Post, разследвал аферата "Уотъргейт" в тандем с Карл Бърнстийн ("Цялото президентско войнство"), легенда в гилдията, безкомпромисен професионалист - Удуърд е познато име на всеки, който се интересува от политика и журналистика, независимо в коя точка на света се намира.

В "Страх" той описва как висши служители и доверени хора в администрацията на Тръмп се чудят как да отклонят вниманието на президента, за да не може той да задейства импулсивно хрумналите му идеи, застрашаващи националната сигурност.

В "Ярост" Удуърд лично говори с Тръмп в 18 интервюта и разкрива, че той е имал пълна информация за опасността от разпространението на коронавируса още през януари 2020 г., но умишлено е омаловажавал сериозността на ситуацията в публичните си прояви, "за да не всява паника".

Сега светът вече е във "Война" - както се казва и последната книга на 81-годишния журналист. И малко хора знаят колко близо са били Русия и САЩ от натискане на ядрения бутон.

През есента на 2022 г. Вашингтон получава информация, че Москва планира да пусне тактическо ядрено оръжие срещу Украйна.

Вероятността това да се случи е оценена на 50:50, според разузнавателните служби.

"Екипът в Белия дом прави сравнения с Кубинската ракетна криза от 1962. Следва исторически разговор. Американският министър на отбраната Лойд Остин се обажда на руския си колега Сергей Шойгу и му казва: Нека да не тръгваме по пътя на ядрените оръжия. Ако го направите, всички ограничения, под които САЩ оперира във войната в Украйна, ще бъдат преосмислени. Шойгу му отговаря, че не приема да бъде заплашван. А Остин му казва: Г-н министър, аз съм ръководителят на най-мощната армия в историята на света, аз не заплашвам", разказва Боб Удуърд в интервю за германското списание "Шпигел".

Това е само малък елемент от ситуацията, в която се намира геополитиката в момента - още преди да добавим и ролята на Китай като едновременен балансьор и дестабилизатор.

Боб Удуърд предупреждава, че Тръмп днес има реален шанс да се завърне на власт, а това е сериозен риск.

"Генерал Марк Мили, който беше ръководител на обединените началник щабове при Тръмп говори много емоционално за него. Той ми каза, че смята Тръмп за най-опасния човек в нашата държава. Че той трябва да бъде спрян. Описваше Тръмп като завършен фашист. Говореше с толкова твърдост, колкото не съм виждал в друг държавник или политик", казва Удуърд.

Журналистът, който вече е "свалял" президент на САЩ, смята, че Тръмп е по-опасен от Никсън.

"Никсън беше хванат, подаде оставка и край. Продължи да пътува по света и да изнася речи, но нито Никсън, нито най-големите му поддръжници не са си представяли, че той ще се кандидатира отново. Той сам се дисквалифицира. Мисля, че и Тръмп се дисквалифицира. Но сега той пак се явява на избори за най-висшия държавен пост. Основният проблем с него е, че той не разбира президентството и отговорността към другите хора, която върви с поста. Той мисли само за себе си", казва Боб Удуърд.

Близостта на Тръмп с Путин е един от рисковете, за които политическият репортер говори непрекъснато.

"Путин е Адолф Хитлер на нашия век. Само погледнете какво направи с атаката срещу Украйна - стотици хиляди души вече са избити. Във всички експертни анализи на ЦРУ се казва, че Путин е манипулатор. Той е професионално обучен да го прави. Путин има план за Тръмп. Той вече се видя по време на миналия мандат. Тръмп е изцяло завладян от него", предупреждава Удуърд.

Една от сцените, които той описва във "Война", е решението на Доналд Тръмп да дари специализирани машини за тестове за Ковид по 2100 долара всяка на Русия.

"Според моето проучване Путин е казал на Тръмп: Не казвай на никого, че си ги изпратил. Тръмп е отговорил: Не ми пука. А Путин му е казал: Не, не, настоявам да не казваш на никого. Защото хората ще се ядосат на теб, не на мен. Те не се интересуват от мен", разказва журналистът.

Какво ще се случи с Украйна, ако Тръмп стане президент?

"Не мисля, че е възможно войната да свърши за ден-два (както той твърди). Не е ясно какво ще стане. Но има таен съюз между Тръмп и Путин, от който Путин знае как да се възползва. Във всеки случай има опасност САЩ да спре да следи този конфликт и интересът да се размие. Това ще е опасно. Полският президент Анджей Дуда ми каза: Ако завладеят Украйна, ние ще сме следващите", казва Боб Удуърд.

Защо въпреки всички предупреждения американците още гласуват с милиони за Доналд Тръмп? Удуърд не отрича, че той има определена привлекателност. Но:

"За мен е ясно как той се справя с кризите - просто отрича, че има криза. Интересува се само от преизбирането си, а не от защитата на хората. Трагедия е, че в тази държава стотици хиляди души умряха (по време на пандемията). Това е една от най-грозните части от историята на президентството на Тръмп. Днес знаем, че той няма план. Никой не знае какво ще каже и какво ще направи, ако отново стане президент".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Наградата "Сахаров" на ЕП отива при демократичната опозиция във Венецуела

ЕП присъди своето най-важно отличие за правозащитни каузи на преследваните от Мадуро опиционни лидери във Венецуела

14:22 - 24.10.2024
Бизнес

dm отчете ръст от 50% в онлайн продажбите и близо 400 млн. лева оборот за 15-тата си година в България

Компанията има 114 магазина в 44 града в страната и почти 1,6 млн. клиенти

14:18 - 24.10.2024