Boeing ще плати $200 млн. глоба за прикриването на скандала със 737 Max Снимка: © Getty Images

Американският самолетостроителен гигант Boeing и бившият му директор Денис Мъленбърг са се съгласили да платят внушителни глоби заради опитите да прикрият техническите проблеми на модела 737 Max след две катастрофи от 2018 и 2019 г., довели до стотици човешки жертви.

Глобата е наложена след разследване на борсовия регулатор на САЩ, след като е доказано, че ръководството на компанията е било наясно с проблемите с неизправната система за контрол на полетите в 737 Мax. Въпреки това не са предприети мерки за спирането му от движение, а обществеността е заблуждавана, че самолетите са безопасни.

"В моменти на криза и трагедия е особено важно публичните компании и мениджъри да предоставят пълна, честна и вярна информация към пазарите", се казва в решението на Комисията по борсите и ценните книжа.

Boeing ще плати 200 милиона долара заради прикриването на реалните технически проблеми със системата, а бившият ѝ мениджър - 1 милион долара глоба.

Двете катастрофи със 737 Max отнеха живота на общо 346 души. Поредните инциденти предизвикаха приземяване на всички самолети от този модел и разследвания по цял свят.

Инвеститорите в Boeing са изгубили милиарди заради срива на акциите на компанията, а борсовият регулатор установи умишлени нарушения от страна на мениджмънта.

При първата катастрофа край Джакарта Boeing твърди, че 737 Max е "безопасен колко всеки друг самолет, който някога е летял в небето", а след втория фатален инцидент на Етопската авиокомпания, е обявено, че "няма пропуски в процеса на сертифициране" на моделите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024