Снимка: © Getty Images

Жената от София, която даде положителна проба за новия коронавирус, е в критично състояние. Това обяви на редовния сутрешен брифинг началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„В тежко състояние – още от момента на пристигането е интубирана, на командно дишане е. Бих казал – в критично състояние“, каза той за 66-годишната пациентка в „Пирогов“.

Нейният 74-годишен съпруг е постъпил първи в болницата и също е заразен с COVID-19. Пациентът е с предишно белодробно страдание. Жена му вчера посети болницата за свиждане и е припаднала.

Днес до обяд се очакват резултатите на още 7 съмнителни случая. Общо 89 души са били контактни със заразените.

Мъжът и жената с положителни проби са настанени в отделна сграда и “Пирогов” няма да бъде затворен, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред BTV. 

Тестват се още над 90 души. Целият медицински персонал, който е имал контакт с болните, също е под карантина. Синът на заразените е работил на стоков базар “Илиянци”, но все още не е ясно дали също е заразен.

49 лежащо болни, свързани с установените случаи на коронавирус, са изолирани и са във вътрешната клиника на „Пирогов”, която е в отделна сграда. В съответната клиника има 30 души персонал, които продължават да работят, но са тествани за COVID-19.

Министър-председателят Бойко Борисов свиква днес в 9.00 ч, извънредно заседание на Съвета по сигурността. В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде обсъдена актуалната ситуация във връзка с разпространението на COVID-19.

Съветът по сигурността ще дискутира и по резултатите от проведеното вчера чрез видео връзка консултативно заседание на Европейския съвет, в което премиерът участва, и ще очертае необходими допълнителни мерки.

Кметът на София - Йорданка Фандъкова, сподели, че очаква грипната ваканция в столицата да бъде удължена до края на настоящата седмица. Тя обаче не очаква детските градини да останат затворени.

"Много важно е да следваме указанието на специалистите. Поисках от всички колеги във всички сектори да продължат засилените мерки за дезинфекция. Детските градини да имат засилен филтър", каза столичният кмет и допълни, че продължава дезинфекцията на превозните средства, обществените сгради и метростанциите.

Столична община е в готовност за 72 часа, при искане от Националния щаб за овладяване на разпространението на вируса, да преобразува общинската Втора градска болница в инфекциозна, каза Фандъкова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети