Екип на Центъра за системология и инженерство на Johns Hopkins University създаде онлайн карта, която следи разпространението на коронавируса. До 02.02 тя се обновяваше на определени часове, но вече работи в реално време. 

Сайтът съдържа както подробна информация за болестта, така и анализ и прогнози за нейното развитие от страна на специалисти, изследващи случая. 

Блог с анализ и прогнози за развитието на вируса

Към картата е закачен и блог, обновяван периодично от екип, начело на който стои д-р Лорън Гарднър от Johns Hopkins University. Тя проследява историята на коронавируса, прогнозира развитието му и изчислява вероятността от пренасяне на заразата към други страни.

Екипът споделя подозренията си, че броят на заразените в Китай може да е много по-голям от докладвания към момента. По техни изчисления в края на януари в страната би трябвало да има около 58 000 заразени, докато обявените случаи към тази дата са близо 12 000. Според тях част от несъответствието се дължи на забавени отчети от страна на Китай, но голямата разлика предполага, че при повечето случаи симптомите са леко изразени или липсващи и  заразеният не е потърсил медицинска помощ. Времето, което е нужно за потвърждаване на подозираните случаи чрез лабораторни тестове също може да бъде фактор за забавяне на обновяването на информацията.

Учените вярват още, че първите случаи на заболяване при хората са се появили в Ухан през ноември, а не през декември 2019 г., когато болестта бе засечена.

В екипа помагат Алекса Злоютро и Дейвид Рей от Изследователския център за интегрирани транспортни иновации на University of New South Wales и Еншенг Донг от Johns Hopkins University.

На долната карта в червено са оградени страните, които вече са обявили случаи на коронавирус на своя територия. Според проучването, колкото по-тъмно е оцветена дадена държава, толкова по-голяма вероятност има в нея да пристигне нов болен.

Каква информация може да открием на онлайн картата?

Информацията е предоставена по лесен за възприемане начин, като е разделена на няколко графи – потвърдени случаи, засегнати страни и региони, брой на починалите и брой на излекуваните.

В същото време картата визуализира местоположението на болните с червени точки. В САЩ, Канада и Австралия те са с точност до града, в който заразените се намират, в Китай – до провинцията, а при останалите страни е показан общият брой.

В отделна графика може да се проследи как е протекло разпространението на коронавируса от 20 януари насам.

Какви източници се използват за изготвянето ѝ?

Сайтът извлича информацията от три китайски източника и три, които покриват останалата част от света. В основната страна на заразата това са Националната комисия по здравеопазването на Китай, Центърът за контрол и превенция на заболяванията и DXY - онлайн общност от физици, фармацевти и професионалисти в областта на здравеопазването, които събират сведенията от другите два азиатски източника и ги споделят в почти реално време, предоставяйки повече актуални регионални данни, отколкото националните организации.

Отвъд Китай информацията се генерира от Световната здравна организация и Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ и Европа.

Цялата съвкупност от данни е достъпна за сваляне в  Google Sheet.

Повече за Центъра за системология и инженерство на Jonhs Hopkins University

Центърът за системология и инженерство (Center for Systems Science and Engineering, CSSE) е базиран в отдела за гражданско и системно инженерство на Johns Hopkins University в Балтимор, Мериленд в САЩ.

Целта на CSSE е да моделира, разбере и оптимизира системи от местно, национално и световно значение. Центърът работи в много сфери, сред които са медицината, здравеопазването, националната инфраструктура и образованието. В специализацията му попадат също защитата на данни и реакциите при бедствие.

Лабораторията за приложна физика на университетът е един от водещите центрове за системно инженерство в САЩ.

Повече за коронавируса

- Щамът “Ухан” принадлежи към голямата група на коронавирусите, които могат да предизвикат различни по тежестта си заболявания - от обичайна настинка до по-сериозно болестно състояние.

- Симптомите му включват треска, кашлица, болки в гърдите - обичайните признаци на заболяване от пневмония. Коронавирусите засягат предимно горните дихателни пътища и хранопровода.

- Първите случаи на заболяване при хората са засечени през декември 2019 г. в Ухан. Смята се, че периодът между евентуалната зараза и проявлението на първите симптоми трае не повече от 14 дни.

- До момента няма разработена ваксина, която да предпазва от тази разновидност на вируса.

Tова не е първият път, в който се подозира разминаване на данните, предоставени от Китай, с реалния брой на засегнатите. През 2002 г. епидемията SARS (тежък остър респираторен синдром) също тръгна от азиатската страна, като се смята, че опитите за заглушаване на информацията за болестта от местните власти са били една от причините за масовото разпространение на заразата. 

Екипът на д-р Лорън Гарднър не е единственият, който поставя под въпрос истинността на сегашния официален брой заразени, като подобни резултати дава и изследване на учени в Хонг Конг, според които до 25 януари в Ухан е имало 75 000 болни. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Лионел Меси спечели рекордна седма "Златна топка"

Аржентинецът изпревари Левандовски и Жоржиньо за наградата през 2021 г.

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС