Снимка: © Getty Images

Собствен апартамент за президента, индивидуално легло за интензивно лечение, подсигурена заседателна зала и офиси за началника на администрацията на Белия дом - това представлява мястото, в което Доналд Тръмп е приет за лечение след положителния тест за Covid-19. 

Националният военномедицински център "Уолтър Рийд" има дълга история в полагането на грижи за американските държавни ръководители. Комплексът от две големи болници, консолидирани през 2011 г., се намира на няколко километра северно от столицата Вашингтон. Първият корпус - армейският медицински център "Уолтър Рийд" (на името на американския военен лекар и епидемиолог) е открит още през 1909 г. 

Отделението, в което ще лежи Тръмп, е част от втория корпус на Военноморската болница, създаден през 1940 г. в мандата на президента Франклин Д. Рузвелт. В момента това е най-големият център за военна медицина в света с близо 7100 щатни служители, които обслужват над 1 милион пациенти всяка година - включително висши офицери, съдии от Върховния съд и президента на САЩ. 

Първоначално, лечебното заведение е било запазено само за военнослужещи. През 1945 г. дори разширяват стационарната част, за да може да се настанят над 2000 ранени моряци и морски пехотинци, нуждаещи се от лечение след края на Втората световна война.

Президентът Рузвелт, който избира терена за построяването на медицинския център, също ползва грижите на военните медици заради парализата на долните си крайници. В момента личният лекар на Белия дом има собствено спално отделение в болницата, което може да ползва при необходимост от продължително хоспитализиране на президента. 

През 80-те години Роналд Рейгън преминава две операции в Националния военномедицински център - за премахване на полипи от дебелото черво и за отстраняване на рак на простатата. Съпругата му Нанси е подложена на мастектомия в същата болница, след като е диагностицирана с рак на гърдата през 1987 г. 

Националният военномедицински център е и мястото, в което е извършена аутопсията на президента Джон Ф. Кенеди след разстрела по време на посещение в Далас през ноември 1963 г. 

Линдън Джонсън на посещение в президентския апартамент в старата армейска болница "Уолтър Рийд" при бившия държавен глава Дуайт Айзенхауер, който е приет за лечение след сърдечен удар през 1968

 

През 2018 г. първата дама Мелания Тръмп беше приета за кратко заради бъбречно заболяване. Последното посещение на Доналд Тръмп преди хоспитализацията заради Covid-19 беше през юли, когато президентът се срещна с лекуваните войници. 

Болницата се управлява от Министерството на отбраната, но отсекът с президентския апартамент е ограничен за лица, които не са одобрени от Белия дом.

Началникът на президентската администрация Майк Медоус също разполага с офиси в сградата на "Уолтър Рийд", така че Тръмп действително може да продължи да работи, докато се лекува. 

В "Уолтър Рийд" обикновено има дежурен лекар от Белия дом, който стои на разположение, докато президентът се намира във Вашингтон. Ако държавният глава има нужда от специални медицински грижи, болницата разполага с екипи, предварително проверени от службите за сигурност, които могат да го поемат незабавно. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?