Областната болница в Монтана е запълнила целия капацитет за приемане на пациенти с Covid-19. Налага се болни да изчакват изписването на пациенти, за да получат легло, а медиците се принуждават да настаняват временно хора в приемния кабинет, за да не им отказват лечение. 

243 души са новозаразените в Монтана с Covid-19 за последното денонощие, което е рекорд за областта от началото на пандемията. Четири болници приемат Covid-болни.

41 пациенти са настанени в МБАЛ "Д-р Стамен Илиев", което е пълният капацитет на инфекциозното отделение, казва д-р Илияна Събчева пред Нова ТВ. Около 20% от болните са в тежко състояние.

"Щамът е доста заразен и тенденцията към хоспитализация е по-голяма. Инкубационният период е по-къс - към 2-3 ден настъпват усложненията. Това е причината, поради която отделението е пълно", казва тя. 

Главната медицинска сестра Диана Порчева описва ситуацията като "много тежка и критична".

14-дневната заболяемост на 100 000 души в България към 17 октомври 2021 г. Източник: НЦЗПБ 

"На ръба на силите сме. Броят на персонала, който работи в отделението, не е променен от времето преди епидемията. Леглата сега са 41, а преди епидемията бяха 20. Персоналът се справя със ситуацията, но вече усещаме преумора. Имаме един апел към всички колеги, които имат смелостта и всеотдайността да работят в такива отделения, да заповядат, да ни подкрепят и да се справим", каза тя.

Лекарите от болницата са изпадали в ситуации, в които няма как да настанят всички хора с Covid-19, нуждаещи се от здравни грижи.  

"Случвало се е да изпадаме и в такива ситуации. Не се е случвало да дублираме, но пациентите са изчаквали да се освободи легло. Изписваме пациента, освобождаваме легло и настаняваме следващия", казва лекарка от болничното заведение. 

"Ние не отказваме помощ, понякога се налага и в приемния кабинет да ги обслужим. Вчера се струпаха наведнъж 7-8 човека. Една жена колабира, на други две им стана лошо и бяха настанени в приемния кабинет. Бяха обслужени както трябва, за да се нормализира състоянието им и да не ги връщаме от болницата. Дано имаме сили да издържим и да продължим нататък. Не се знае кога ще е краят", каза д-р Събчева. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал