Болницата в Ямбол остава без детско отделение до 5 октомври заради Covid-19 Снимка: © Getty Images

Детското отделение на областната болница в Ямбол е затворено до 5 октомври, след като персоналът му се оказа под карантина за Covid-19.

Пет служителки са с положителна проба за коронавирусна инфекция, като сред тях са четири медицински сестри и една санитарка. И петте жени не са били ваксинирани срещу Covid.

Общо 18 души работят в отделението на МБАЛ "Св. Пантелеймон", което отговаря за здравните грижи на децата от ямболска област.

Пациентите, които са се лекували в отделението, са изписани във вторник, като състоянието им позволява лечение под наблюдение на личните лекари.

Ако дете има проблеми, то ще бъде консултирано в спешния кабинет на болницата в Ямбол, но ако се наложи болнично лечение, ще трябва да се транспортира към заведения извън областта.

Сходен проблем има и в областната болница в Сливен заради липсата на лекари, така че децата ще се пренасочват към Стара Загора. Ще бъде обсъдено и сътрудничество с университетската болница в Бургас, казва директорът на МБАЛ "Св. Пантелеймон".

Това е вторият случай на временно затваряне на детското отделение в Ямбол заради поява на огнище на коронавирусна инфекция през 2021 г.

Междувременно РЗИ-Хасково съобщи, че лекарка от доболничната помощ в Харманли е починала след заболяване с Covid-19. Положителният й тест е от 8 септември. Няколко дни по-късно е хоспитализирана в болница извън областта. Починала е на 19 септември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Корнелия Нинова за номинацията на Елена Йончева: Рано или късно зависимостите лъсват

ДПС в Благоевград номинира Елена Йончева за евродепутат

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024