Сметки за пържоли и вода пак "изненадаха" туристите по Черноморието Снимка: © Getty Images

Три пържоли за 490 лева и минерална вода за 7 лева - сезонът на новините за "бомбастични" сметки в ресторантите по Черноморието отново започна.

Двата случая попаднаха под вниманието на медиите почти едновременно, след като недоволните клиенти се оплакаха в социалните мрежи.

В Несебър клиент на заведение на Морската гара е таксуван 7 лева за бутилка вода от литър и половина. Студеният чай му е излязъл 5,50 лв.

"Не мисля, че така се печелят туристи, по скоро се губят туристи с тези цени", пише той до bTV, които отразяват случая.

Казусът с пържолите се разиграва в заведение на крайбрежната алея Варна, където семейство е поръчало три пържоли от скъп вид говеждо месо.

В менюто цените са представени не за порция от рибай стек Блек Ангъс, а за 100 грама от пържолата - по 36 лева.

Според сервитьорката, която дава обяснение на клиентите във видеоклип във Facebook, всяка от пържолите е по 400-500 грама, въпреки че в касовата бележка няма такива детайли. В нея е записано само умножение на базовата цена от 36 лв. по 14. Общата сметка на компанията е излязла около 650 лева с допълнителните ястия и напитки.

Готвачът шеф Борис Петров коментира във Facebook, че цената на конкретния вид говеждо месо е "200 лева на килограм в магазина, както в България, така и в цяла Европа".

"Надценката от 75% която го прави 350лв. е дори ниска ако сложите всички данъци е осигуровки на един ресторант печалбата на тази маса е 70-80лв. И може би това е едно от най-евтините места в Европа за продажба на това месо. Защо не си го поръчате в Гърция, за да видите колко ще струва там", коментира той, като твърди, че цената би излязла около 1600 лева.

"Не искам да съм адвокат на измамите по Черноморието, но случая не е такъв, той просто показва, колко глупави и първосигнално мислещи хора живеят около нас", пише още Петров.

Сходен казус имаше и преди няколко седмици след оплакване от заведение в Созопол, предлагащо рибена супа за 19 лв. Собствениците на ресторанта тогава обясниха, че приготвят ястието с "много качествени продукти" и добавят шафран, заради което цената е по-висока.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024
Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024