Датският "Борген" е част от силната вълна от скандинавски сериали от последните години, но докато повечето други се въртят покрай шокиращи, неочаквани убийства и напрегнати престрелки, този се различава. Умело написаната и зашеметяващо заснета политическа драма проследява живота на Биргит Ниборг (Сидсе Бабет Кнудсен), която неочаквано се превръща в първата жена премиер в Дания.

Името на поредицата означава "Дворецът", както наричат на кратко дома на датското правителство в двореца "Кристианборг". Сериалът ни отнася не само към политическите игри в него, но и насред личните животи на политиците и журналистите, които го обитават.

Един от най-големите му успехи е това, че се концентрира върху местни казуси като свиневъдството, но въпреки това съумя да привлече интереса на международната публика.

Очакванията бяха, че поредицата е видяла своя последен епизод през 2013 година, но му предстои да се завърне отново на екран с премиера в Netflix на 2 юни.

"Казахме си, че ако подходяща история се появи, ще се опитаме да съберем бандата отново," разказва пред The Guardian Адам Прайс - създателят на драмата. "Сидсе всъщност ми каза, "Ще се видим след 10 години!" След това подходящата история се появи, макар първоначално да не знаех, че ще се превърне в "Борген".

В центъра на сюжета попада ново значимо петролно откритие в Гренландия, която отчасти остава под контрола на Дания, макар през последните 50 години да успява да си извоюва известна автономия.

Повечето познати лица се завръщат, включително и Ниборг, която изпълнява ролята на външен министър в новосформираното датско правителство.

Макар да се завръща в подобен състав и със същите главни герои, на "Борген" не му предстои четвърти сезон - започва се начисто и с променено заглавие: "Borgen Power & Glory". Новото лице е по-мрачно и загадъчно. Ниборг изглежда изолирана, работата я е превърнала в по-макиавелски образ:

"Времената са се променили, това е много интересна комбинация от стария "Борген" и нещо напълно ново," разказва Кнудсен. "Този път най-голям интерес за мен представляваше връзката ѝ със самата себе си, с идеите ѝ и политическите ценности, които изповядва, с мястото ѝ в света. Може да се каже, че е по-самотен образ, но има и повече нюанси."

Случващото се в света също не е игнорирано при изготвянето на драмата. Последният ѝ активен период се подслонява в по-лек и оптимистичен контекст. След него станахме свидетели на Brexit, президентството на Тръмп, движенията Black Lives Matter и #MeToo, глобална пандемия и руската инвазия в Украйна.

"Светът на "Борген" винаги е бил малко по-дружелюбен - това е идеалистично шоу, но в същото време искаме да вярвате, че събитията в него са истина, защото би било приятно, ако подобна страна действително съществува," казва Кнудсен пред The Guardian.

Едно от безспорните качества на сериала е прозорливостта - дори и новите епизоди да са заснети преди инвазията в Украйна, реч в края на първия прави изумителна препратка към Русия. Това не е първият случай, в който сценаристът е обвиняван в ясновидство - "Борген" винаги е изглеждал стъпка напред от реалността.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море