Снимка: © bTV

Ден след като общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев изнесе данни, че Столична община плаща с до 77 пъти над пазарните цени за улично осветление, той даде нови подробности за скандалната обществена поръчка.

Борис Бонев: Столична община дава до 77 пъти над пазарните цени за улично осветление

На брифинг пред журналисти Бонев заяви, че дори след подписаните анекси за „балансиране на цените“ между общината и двете фирми - „Лог – Сиберия“ и „Улично осветление“ – цените са намалени само при 16 от общо 190 позиции по договорите. Сред тях са такива за направа на шахта, железобетонен стълб, различни осветителни тела и др.

„Само в един от анексите на „Лог – Сиберия“ цените за строителство са намалени средно едва с 11%. В другите два анекса са намалени цените за поддръжка на фирма „Улично осветление“, каза Борис Бонев.

„Разликите в цените между двете фирми след анекса обаче отново остават изключително високи. След намаляване на средствата, които СО дава за част от позициите в поръчката – от предишна разлика в цената 3,12 пъти между фирмите тя става 2,81 пъти, тоест нямаме голяма промяна. За всичките 16 позиции резултатите са подобни. И това са само 16 от общо 190 позиции“, обясни Бонев.

Ден по-рано той поиска оставката на зам.-кмета на София по транспорта Кристиан Кръстев, който според него е основен отговорник за реализиране на обществената поръчка, според която едната фирма изгражда една лампа за 5755 лева, а другата – за 1587 лева.

След като Кръстев обяви пред bTV в неделя, че няма да подаде оставка, все пак остави такава възможност в понеделник, когато проведе дебат с Бонев в Нова ТВ.

Според разкритията на общинския съветник пред журналистите – при еднакъв бюджет за инвестиции във всяка една от зоните на София, съгласно обществената поръчка, Столична община може да инвестира до 6 милиона лева в зона. „Така че в едната зона можем да изградим 1043 броя лампи, а в другата 3781 – разлика от близо 4 пъти“, каза той.

„Основната причина да има разминавания е неадекватно пазарно проучване, това е позволило едната фирма да даде драматично по-високи цени. Аргументът за някаква компенсация, че цените се балансирали, защото едната фирма предложила по-високи цени за изграждане, а другата – за поддръжка, това са пълни глупости. Това е само признание за факта, че двете фирми са дали нереално високи цени – едната при поддръжка, другата при строителство“, каза Бонев.

„Направихме сметка - с тези намаления на цените за поддръжка за 2 г. по договора е налице разлика от 600 хиляди лева. Тази разлика се компенсира със 150 скъпи лампи. Достатъчно е СО да направи осветление само на две улици и разликата изчезва. После пак се връщаме на това, че едната фирма е 4 пъти по-скъпа от другата“, заяви той.

Припомни също така, че служителите на „Лог – Сиберия“ вземали по 40 лева на час, или 7000 лева заплата на месец. За другата фирма възнаграждението било малко над 7 лева на час.

„В периода 2015 – 2019 общината е имала подобни обществени поръчки, но тогава цените са били по-близките до нормалните за бранша, близо до тези 7 лева на час“, каза Бонев.

Междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова възложи вътрешна проверка, а премиерът Кирил Петков заяви, че от днес също ще разпореди случаят да бъде обстойно проверен.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила. „Отслабваме бдителността си на свой риск.“

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия