Снимка: © bTV

Столична община е реализирала обществена поръчка за изграждане и поддръжка на улично осветление с цени до 77 пъти по-големи от пазарните. Това разкри общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев и поиска оставката на зам.-кмета Кристиан Кръстев, който според него е отговорник за „поредното източване“.

Пред bTV Бонев разкри, че в една от двете фирми, спечелили поръчката, служителите, които поддържат уличното осветление, получават по 7000 лева заплата на месец. „Спаси София“ са подали сигнал към Министерството на финансите за незабавна проверка.

Обществената поръчка е на стойност 73 милиона лева и е инициирана от Кръстев. Спечелена е от две фирми – „Лог – Сиберия“ и „Улично осветление“. Големият парадокс обаче е, че първата изгражда една улична лампа на цена 5755 лв., а втората – за 1587 лева.

Кирил Петков обвърза сигнала на "Спаси София" за осветлението с промяна в Закона за КПКОНПИ

„Цените, обявени в поръчката, са между 3 и 77 пъти по-големи от пазарните. Договорите със Столична община са подписани и влезли в сила. С тях София се разделя на 4 зони, по две за всяка фирма. Имат общо 4 години за проекта, нямат определен брой лампи, които да поставят. В северна София обаче една лампа ни е близо 6000 лева, а в южна – близо 1600. Това е разлика от 4,5 пъти“, заяви Бонев.

„Парадоксът е как пред Партийния дом лампата е 1587 лева, а на две крачки – пред Президентството, тя е близо 6000 лева. Това е така, защото район „Средец“ и район „Оборище“ се обслужват от двете различни фирми“, добави той.

„Спаси София“ са избрали случайно 5 артикула от обществената поръчка и решили да ги закупят от обикновен магазин. Установили са, че редовата клема е 81 ст., но Столична община плаща 17,55 лева. Това е повече от 22 пъти разлика. Общо фактурата на „Спаси София“ е на стойност 139 лева, а на Столична община – 910 лева.

„От човека, който управлява вишката, до директора в едната фирма взимат по 40 лева на час, или 7000 лева на месец“, каза още Бонев.

„Зам.-кметът Кристиан Кръстев още миналата година не чу нашите призиви за спиране на поръчката. СО е имала е възможност да прекрати поръчката, Кристиян Кръстев носи отговорност, призовавам за незабавната му оставка“, заяви Бонев.

Зам.-кметът обясни в отговор на атаката на общинския съветник, че ценообразуването на обществената поръчка се базирало на два детайла - изграждане и основен ремонт, както и абонамент и поддръжка. „Философията на едната фирма е да даде по-високи цени за изграждане, а на другата – за поддръжка, затова тя е дала и по-ниски цени за изграждане. Средната цена за всяка една е приблизително една и съща“, каза той пред bTV.

Кръстев добави, че всяка от двете фирми е с подписан анекс към договора, в който цените се балансират. Според него цените за отделните артикули не били завишени, а били договорка между фирмите и техните доставчици, „не работа на Столична община“. Той заяви, че няма да подаде оставка заради поръчката.

На въпрос дали е нормално в едната компания служителите да получават по 7000 лева месечно и тези пари да идват от бюджета, Кръстев каза, че не решава „как отделни фирми стимулират служителите си“. „Разбира се, прави впечатление тази сума, но това е позиция на работодателя – ние не можем да влияем каква да е политиката за мотивиране на служителите“, твърди той.


Столична община е на загуба от вдигането на коли с паяци и поставянето на скоби


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия