Борис Бонев: Столична община дава до 77 пъти над пазарните цени за улично осветление Снимка: © bTV

Столична община е реализирала обществена поръчка за изграждане и поддръжка на улично осветление с цени до 77 пъти по-големи от пазарните. Това разкри общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев и поиска оставката на зам.-кмета Кристиан Кръстев, който според него е отговорник за „поредното източване“.

Пред bTV Бонев разкри, че в една от двете фирми, спечелили поръчката, служителите, които поддържат уличното осветление, получават по 7000 лева заплата на месец. „Спаси София“ са подали сигнал към Министерството на финансите за незабавна проверка.

Обществената поръчка е на стойност 73 милиона лева и е инициирана от Кръстев. Спечелена е от две фирми – „Лог – Сиберия“ и „Улично осветление“. Големият парадокс обаче е, че първата изгражда една улична лампа на цена 5755 лв., а втората – за 1587 лева.

Кирил Петков обвърза сигнала на "Спаси София" за осветлението с промяна в Закона за КПКОНПИ

„Цените, обявени в поръчката, са между 3 и 77 пъти по-големи от пазарните. Договорите със Столична община са подписани и влезли в сила. С тях София се разделя на 4 зони, по две за всяка фирма. Имат общо 4 години за проекта, нямат определен брой лампи, които да поставят. В северна София обаче една лампа ни е близо 6000 лева, а в южна – близо 1600. Това е разлика от 4,5 пъти“, заяви Бонев.

„Парадоксът е как пред Партийния дом лампата е 1587 лева, а на две крачки – пред Президентството, тя е близо 6000 лева. Това е така, защото район „Средец“ и район „Оборище“ се обслужват от двете различни фирми“, добави той.

„Спаси София“ са избрали случайно 5 артикула от обществената поръчка и решили да ги закупят от обикновен магазин. Установили са, че редовата клема е 81 ст., но Столична община плаща 17,55 лева. Това е повече от 22 пъти разлика. Общо фактурата на „Спаси София“ е на стойност 139 лева, а на Столична община – 910 лева.

„От човека, който управлява вишката, до директора в едната фирма взимат по 40 лева на час, или 7000 лева на месец“, каза още Бонев.

„Зам.-кметът Кристиан Кръстев още миналата година не чу нашите призиви за спиране на поръчката. СО е имала е възможност да прекрати поръчката, Кристиян Кръстев носи отговорност, призовавам за незабавната му оставка“, заяви Бонев.

Зам.-кметът обясни в отговор на атаката на общинския съветник, че ценообразуването на обществената поръчка се базирало на два детайла - изграждане и основен ремонт, както и абонамент и поддръжка. „Философията на едната фирма е да даде по-високи цени за изграждане, а на другата – за поддръжка, затова тя е дала и по-ниски цени за изграждане. Средната цена за всяка една е приблизително една и съща“, каза той пред bTV.

Кръстев добави, че всяка от двете фирми е с подписан анекс към договора, в който цените се балансират. Според него цените за отделните артикули не били завишени, а били договорка между фирмите и техните доставчици, „не работа на Столична община“. Той заяви, че няма да подаде оставка заради поръчката.

На въпрос дали е нормално в едната компания служителите да получават по 7000 лева месечно и тези пари да идват от бюджета, Кръстев каза, че не решава „как отделни фирми стимулират служителите си“. „Разбира се, прави впечатление тази сума, но това е позиция на работодателя – ние не можем да влияем каква да е политиката за мотивиране на служителите“, твърди той.


Столична община е на загуба от вдигането на коли с паяци и поставянето на скоби


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024